Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Magna Graecia, φωτορεπορτάζ από εκεί που κάποτε…ήκμαζε ο Ελληνισμός…


Magna Graecia, φωτορεπορτάζ από εκεί που κάποτε…ήκμαζε ο Ελληνισμός…

Κάτω Ιταλία. Απουλία. Χερσόνησος του Σαλέντο. Αποικίες που ίδρυσαν οι Έλληνες αρχίζοντας από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Κατά τον Ηρόδοτο (7, 170) οι πρώτοι Έλληνες έφθασαν στην Ιταλία από την Κρήτη.Οι αποικίες που ιδρύθηκαν στην Κάτω Ιταλία από αποίκους διαφόρων περιοχών της μητροπολιτικής Ελλάδας ήκμασαν επί αιώνες σε όλους τους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Πόλεις, μνημεία, μοναστήρια, εξαιρετικές βυζαντινές τοιχογραφίες, κρύπτες , ελληνόφωνα χωριά, γλώσσα, πολιτισμός, η αντοχή του βυζαντινού ορθόδοξου τυπικού στον πόλεμο της παπικής εκκλησίαςχαρακτηρίζουν την Σαλεντινή γη «τραχεία και εύβοτος», όπως λέει ο Στράβων.

Μια επίσκεψη στις περιοχές αυτές μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μάθημα για τους σύγχρονους Έλληνες. Ας σταθούμε σε μερικά αξιόλογα σημεία… 
1 
Μοναστήρι SANTA MARIA του CERRATE. Βυζαντινός Ναός του 6ου αιώνα αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου κοντά στο Λέτσε. Σπουδαία αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες.
Κατά την αναστύλωση πρέπει να δυσκολεύτηκαν πολύ για να ταιριάξουν σωστά τα κομμάτια! Έβαλαν τον Άγιο με το κεφάλι ανάποδα!!!
10

————————————
“Ο ανατολικός φρουρός” της Ιταλίας, το Salento είναι μια παραμεθόρια περιοχή που αποτέλεσε πολιτιστικό «χωνευτήρι» για αιώνες. Το τοπίο μοναδικό, με τα λευκά βράχια της Αδριατικής ακτής να πέφτουν απότομα στη μπλε θάλασσα.
11
Μοναστήρι Αγίου Νικολάου του Casole. Iδρύθηκε το 1098-1099 μ.Χ. Ήταν φάρος πολιτισμού, σημείο συνάντησης μεταξύ Ρώμης και Βυζαντίου και για αιώνες μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το μοναστήρι του Casole ήταν τότε ότι θα λέγαμε σήμερα ένα πανεπιστήμιο. Η Μονή ήταν ένα σημαντικό κέντρο για τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα μέχρι τις αρχές της Αναγέννησης. 
12
Στο Ότραντο, υπήρξε εκτεταμένη παρουσία ελληνικών μοναστηριών, και σε μερικά απ’ αυτά π.χ. Ναρντό, Σολέτο, Καλλίπολη και Μάλιε, υπήρχαν ιερείς που είχαν τα δικά τους “Scriptoria” στα οποία αντιγράφονταν αρχαία χειρόγραφα. Στην Καλλίπολη και στη Ναρντό, γύρω στο 1000, αντιγράφηκαν ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Αριστοφάνης.
Μαρτυρίες της μνημειακής βυζαντινής ζωγραφικής από τον 5ο έως και τον 14ο αιώνα, υπάρχουν στη μικρή εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Ότραντο και την κρύπτη της Αγίας Χριστίνας στο Carpignano Salentino.
Φωτο: Αγ.Πέτρος Ότραντο

14
Εντυπωσιακό είναι ότι σε πολλές πόλεις βρίσκονται λείψανα Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Δ΄ Σταυροφορία που κατέστρεψε και λεηλάτησε την Κωνσταντινούπολη, έφερε ως εδώ τα ιερά λείψανα πολλών μαρτύρων. Εξάλλου, η λεηλασία των ιερών λειψάνων της Κωνσταντινούπολης διήρκεσε σαράντα χρόνια. Εδώ το μπράτσο του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Νικήτα, που φυλάσσεται στο Melendugno.



Σχεδόν ολόκληρο το λείψανο του Αγίου Θεοδώρου βρίσκεται στο Πρίντεζι.



Και φυσικά στο Μπάρι, βρίσκεται το λείψανο του Αγίου Νικολάου, που μεταφέρθηκε εδώ από τα Μύρα της Λυκίας.



Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους και το πλιάτσικο στα ιερά λείψανα.

http://www.myriobiblos.gr/afieromata/1204/edwin_pears_gr.html

Nα προσθέσουμε στο πολύ καλό κείμενο και τις φωτογραφίες που μας απέστειλε φίλος, που επισκέφτηκε πρόσφατα την Κάτω Ιταλία, ότι και σήμερα κάποιοι, ελάχιστοι Ιταλοί, βαφτίζονται Ορθόδοξοι και αποκηρύσσουν τον παπισμό… Σημεία των καιρών;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: