Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΙΛΛΙΓΟΣ" > Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΙΛΛΙΓΟΣ" > Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Από την Ιόλη Πιερίδη - Oι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας ειδοποιήθηκαν μόλις 20’ πριν την επιχείρηση. Τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να επιστρέψουν μετά από 6 ολόκληρες ώρες. Έτσι κι έγινε. Λίγο αργότερα ένα λευκό βανάκι έκανε την εμφάνισή του στην είσοδο της πολυκατοικίας που φιλοξενεί τον πρώην πρωθυπουργό. Κατέβηκαν 6 άνδρες και μια γυναίκα, ενώ την ίδια ώρα μπρος και πίσω από το βανάκι πάρκαραν φρενάροντας απότομα δύο BMW στις οποίες εκτός από τον συνοδηγό επέβαιναν 4 άνδρες-συνολικά 10 άνδρες κατέβηκαν και ακροβολίσθηκαν σε επιλεγμένα σημεία του δρόμου που φιλοξενεί την οικία του πρώην πρωθυπουργού.

Το κλιμάκιο με τους 6 άνδρες και την γυναίκα χτυπούσαν ήδη το κουδούνι του διαμερίσματος του πρωθυπουργού. Τους άνοιξε ο ίδιος και τους οδήγησε στο σαλόνι με την βαριά κλασσική επίπλωση. Ο επικεφαλής του κλιμακίου πήρε το λόγο σε αμερικάνικα αγγλικά.
-Κε πρωθυπουργέ, δεν ήρθαμε για καφέ. Που είναι το γραφείο σας;
Τους έδειξε το γραφείο του και αμέσως ένας από τους άνδρες κάθησε στον υπολογιστή του πρώην πρωθυπουργού και χωρίς πολλά πολλά αφαίρεσε τον σκληρό δίσκο.
Ο πρώην πρωθυπουργός παρότι είχε συνηθίσει να παραμένει ψύχραιμος σε πολλές δύσκολες στιγμές της ζωής του, αυτή τη φορά έχανε το έδαφος κάτω από τα πόδια του, ειδικά όταν άκουσε τον επικεφαλής του κλιμακίου:
-Για τις επόμενες 6 ώρες θα βρίσκεστε υπό κράτηση. Στο χέρι σας είναι αυτή η κράτηση να διαρκέσει μόνο 6 ώρες η να έχει άγνωστη-ακόμη και σε μας-συνέχεια.
Όσα ακολούθησαν θα μπορούσαν να είναι ένα συναρπαστικό αφήγημα της μεταπολίτευσης. Ένα σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο μια και η γυναίκα του κλιμακίου κατέγραφε στο iPhone 5 όλη την διαδικασία της ανάκρισης.
Η δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς από την «17ΝΟΕΜΒΡΗ» και η εξάρθρωση της οργάνωσης, έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του κλιμακίου καθώς ο πρώην πρωθυπουργός άκουγε τις ερωτήσεις σαν κροτάλισμα πυροβόλου με 14 χείλη απέναντί του να ανοιγοκλείνουν-συχνά δεν προλάβαινε να απαντήσει στις ερωτήσεις και ακολουθούσε η επόμενη. Το κεφάλαιο «Γουέλς» της ανάκρισης ολοκληρώθηκε μόνο όταν το κλιμάκιο πήρε όλες τις απαντήσεις που ήθελε. Δεν έμεινε καμία σκιά στο σκοτάδι. Στη συνέχεια άνοιξε το κεφάλαιο γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η Siemens είχε την τιμητική της μια και ήταν ακριβώς η πολιτική δωροδοκιών της συγκεκριμένης εταιρείας που ανάγκασε τους Αμερικανούς να μπουν χοντρά στο παιγνίδι όταν διαπίστωσαν ότι βλάπτει τα συμφέροντα των δικών τους πολυεθνικών στην Κίνα.
Στη διάρκεια της ανάκρισης τα ονόματα των γερμανικών εταιρειών ακολουθούσαν το ένα μετά το άλλο. Μόνο μια αμερικάνικη Τράπεζα, έσπασε το «γερμανόφωνο» σερί. 
Το κλιμάκιο το μόνο που επέτρεπε στον πρώην πρωθυπουργό είναι ένα ποτήρι νερό κάθε μία ώρα.
Όταν ολοκληρώθηκε η ανάκριση ήταν αργά το απόγευμα. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν εξαντλημένος αλλά οι «καλεσμένοι» του έδειχναν ικανοποιημένοι. Τα είχαν πάρει σχεδόν όλα.
-Συνεχίστε τη ζωή σας. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειασθεί άλλη παρόμοια επίσκεψη. Για κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις θα επικοινωνούμε ηλεκτρονικά. Όσο για τον σκληρό δίσκο που σας αφαιρέσαμε, θα σας κάνουμε δώρο ένα Mac για να κάνετε τη δουλειά σας. Ορίστε, αυτό για σας...

kourdistoportocali

Δεν υπάρχουν σχόλια: