Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Εμπρός γενναίοι δικαστές


Εμπρός γενναίοι δικαστές

 Ο πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εντάσσειτο κείμενο των δύο εισαγγελέων στην ύλη των πανεπιστημιακών μαθημάτων του.





Του Κώστα Ζώρα*

Η εξέγερση των λεγόμενων αστικών μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων ξεκίνησε.

Δύο τολμηροί και γενναίοι δικαστικοί λειτουργοί, σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι (Κ. Καβάφης), έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα.

Τι μας είπαν άραγε στα κείμενά τους ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων, Γιάννης Πενταγιώτης, και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κεφαλληνίας, Βικτωρία Μαρσιώνη;

- Οτι η Ελλάδα, δηλαδή η πατρίδα μας, έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα στην εθνική της κυριαρχία, τελούσα υπό καθεστώς κατοχής που..
έχουν επιβάλει το ΔΝΤ, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και οι τραπεζίτες.

Εύλογη αναφορά, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για οιονεί αποικία χρέους και ευρύτατο τμήμα του δημοσιογραφικού κόσμου κάνει λόγο για γερμανικό προτεκτοράτο, στο οποίο έχει εγκατασταθεί από τους επικυρίαρχους σύστημα οικονομικής ολιγαρχίας με επίκεντρο τους τραπεζίτες και τους ιδιοκτήτες μεγάλων εκδοτικών και τηλεοπτικών ομίλων.

- Οτι αγωνίζονται ενάντια στο φαύλο καθεστώς της δήθεν κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Εύλογη η αποστροφή, γιατί το Σύνταγμα έχει καταστεί διάτρητο, γιατί η νομοθετική λειτουργία τελεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, απούσης της Βουλής, γιατί η άνωθεν νόθευση της δημοκρατίας θυμίζει το χωλό και ανάπηρο πολιτικό σύστημα του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους.

- Οτι αγωνίζονται για την προστασία των αδυνάτων και για να σταματήσει η προκλητική ισοπέδωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Εύλογη η οργή, γιατί συμβαίνει πρωτοφανής ανακατανομή του πλούτου υπέρ των ολίγων και εις βάρος των πολλών, γιατί η απόσταση της απόλυτης φτώχειας από τον απόλυτο πλούτο ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη στη σύγχρονη κοινωνία.

Η κραυγή αγωνίας των δικαστικών λειτουργών, όπως και η κραυγή αγωνίας των πανεπιστημιακών λειτουργών για την κατάλυση της δημοκρατίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συγκροτούν ιστορικό σάλπισμα για ειρηνική κοινωνική εξέγερση, που τόσο ανυπόμονα περιμένει ο καθημαγμένος λαός.

Στην αυταρχική ολιγαρχία, που θα επιχειρήσει μετά βεβαιότητας την προσωπική και υπηρεσιακή τους εξόντωση, θυμίζουμε ότι το δικαίωμα έκφρασης γνώμης από τους δικαστικούς λειτουργούς δημοσίως προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 14) και τον νόμο (1756/1988) και ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων (άρθρο 120).

Καλούνται οι προοδευτικές πολιτικές παρατάξεις και ο αγωνιζόμενος Τύπος να τους περιβάλλουν με ασπίδα προστασίας.

Υπόσχομαι και εγώ, από αυτές τις στήλες, να εντάξω το κείμενο των δύο εισαγγελέων στην ύλη των πανεπιστημιακών μαθημάτων μου. Για να καταστεί φωτεινός οδηγός των φοιτητών μας στον δρόμο για την απελευθέρωση, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη.


* Καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας και πολιτικών θεσμών, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η εφημερίδα των συντακτών 28-11-2012  

Δεν υπάρχουν σχόλια: