Ξεσηκωμός κατά του Μνημονίου και της καταπάτησης του Συντάγματος από τον πανεπιστημιακό κόσμο της χώρας, μέσα από την ημερίδα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα « Ελληνική κρίση, για μια θεσμική μεταπολίτευση» (12-4-2011) με διοργανωτές το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Δικανικών Μελετών Καθηγητή Κ. Μπέη, το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητή Η. Κρίσπη και Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη.
Ιδιαίτερη αξία έχει η γενική εντύπωση πως οι Πανεπιστημιακοί έχουν αποφασίσει να βγούν μπροστά και να πρωτοσταήσουν σε έναν αγώνα που έχουμε ξεκινήσειο όλοι οι Έλληνες εδώ και καιρό και αυτό είναι καλοδεχούμενο.
ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ- Στέρηση περιουσίας οι περικοπές
Αξιοσημείωτες ήταν οι πρεμβάσεις του Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Κασιμάτη, που τόνισε την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου και της Δανειακής Σϋμβασης, καθώς και της περικοπής των μισθών, που αποτελούν περιουσιακό στοιχείο και απαγορεύεται η αφαίρεσή του.
ΜΠΕΗΣ – «κατηγορώ» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Έντόνή ήταν και η παρέμβαση του Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστα Μπέη, ο οποίος τόλμησε να καταγγείλει τη στάση του Προέδρου της Δημοκατίας να μην υπερασπιστεί το Σύνταγμα και να μην αναπέμψει το Μνημόνιο, το οποίο έπρεπε να ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, απαιτώντας μάλιστα δημόσιες εξηγήσεις από τη στάση του κ. Παπούλια, γεγονός το οποίο είχαμε τονίσει εξ αρχής.