Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τα κατοικίδια ζώα, ωφελούν σοβαρά την υγεία μας!


Τα κατοικίδια ζώα, ωφελούν σοβαρά την υγεία μας!

  Το ξέρετε ότι η "συμβίωση" με έναν σκύλο ή μία γάτα μπορεί να σας κάνει πιο ήρεμους και να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας;

  Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: τα οφέλη της συμβίωσης με κατοικίδιο, ως προς την υγεία του ανθρώπου, είναι σημαντικά!
 Το να έχει μάλιστα κάποιος στο σπίτι του ένα σκύλο, βελτιώνει τη φυσική αλλά και την ψυχολογική κατάσταση του ιδιοκτήτη περισσότερο από την κατοχή μιας γάτας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Dr.Deborah Wells, του Queens University στην Ιρλανδία.

  Σύμφωνα με αυτήν, ο σκύλος προστατεύει τον άνθρωπο από αρρώστιες, τον βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωση ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τον προειδοποιεί για αρχικά συμπτώματα καρκίνου, υπογλυκαιμίας και επιληπτικών κρίσεων! Επίσης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, πως οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν κατά 8,6% υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης μετά από μια καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσους δεν είχαν σκύλο.
Πώς ωφελεί ο σκύλος, την υγεία του ανθρώπου!

  Προσπαθώντας να εξηγήσει από πού προέρχονται τα οφέλη στον άνθρωπο, η ερευνήτρια θεωρεί ότι καταρχήν ο άνθρωπος ωφελείται από τη φυσική δραστηριότητα. Ως έμμεσα αποτελέσματα θεωρεί την επαφή με κόσμο, στην οποία οδηγεί η κατοχή ενός σκύλου, όταν ο ιδιοκτήτης του το βγάζει βόλτα και την πιθανότητα ο δεσμός μεταξύ σκύλου και ανθρώπου να αποτελεί εμπόδιο στην εμφάνιση του στρες.

  H ερευνήτρια δηλώνει, επίσης,  ότι από την έρευνα προκύπτει ότι οι άνθρωποι που απέκτησαν ζώα από φιλοζωικές εταιρίες ανέφεραν μείωση προβλημάτων, όπως οι πονοκέφαλοι, η ζάλη, και τα κρυολογήματα, ένα μήνα μετά την είσοδο του σκύλου στο σπίτι. Ωστόσο, το φαινόμενο παρατηρήθηκε μόνο στα αφεντικά των σκύλων –τα οποία εξακολουθούσαν να έχουν τα ίδια οφέλη και δέκα μήνες μετά- και όχι σε όσους είχαν κάποια γάτα στο σπίτι.
  Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου, είναι μία πολύ σοβαρή απόφαση και θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από ώριμη και υπύθυνη σκέψη!

 Πηγή: www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: