Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η Τουρκία δεν έχει λόγο για τα κοιτάσματα


Η Τουρκία δεν έχει λόγο για τα κοιτάσματα

Η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα ανάμιξης στα θέματα που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στις νότιες της θάλασσες, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χρήστος Ροζάκης. Για να εξηγήσει ότι η Τουρκία ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι η ζώνη που οριοθετήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μια και, σε χωριστές συμφωνίες, με την Αίγυπτο και το Ισραήλ από την... άλλη, είναι μία ζώνη στην οποία έχει η ίδια δικαιώματα.

Ο Χρίστος Ροζάκης είχε χθες το βράδυ συνάντηση με δημοσιογράφους στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία. Ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορούσε η Τουρκία, επικαλούμενη την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και τα επεμβατικά της δικαιώματα, να διεκδικήσει νομικά να εμποδίσει τις όποιες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για άντληση φυσικού αερίου από τις νότιες θάλασσες, είπε ότι το κεντρικό επιχείρημα της Άγκυρας είναι ότι οι οριοθετήσεις έγιναν ερήμην των Τουρκοκυπρίων.

Και εξήγησε: «Εκεί μόνον υπάρχουν οι αντιδράσεις της. Η Τουρκία ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι η ζώνη που οριοθετήθηκε είναι μια ζώνη στην οποία έχει δικαιώματα. Αυτό θα ήταν παράλογο και εξωφρενικό. Εκείνο που λέει είναι ότι στη ζώνη αυτή που οριοθετήθηκε δεν είχαν καμία ανάμιξη οι Τουρκοκύπριοι.»

Ερωτηθείς κατά πόσον θα νομιμοποιούταν η Τουρκία, με διελεύσεις πολεμικών πλοίων ή άλλες κινήσεις, να ματαιώσει εκμετάλλευση κοιτασμάτων στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι νομικά δυνατόν. «Όχι βέβαια. Δεν έχει κανένα δικαίωμα εκεί. Αυτό είναι πέραν κάθε αμφιβολίας. Αυτή η περιοχή είναι παρθένος, από πλευράς δυνατοτήτων της Τουρκίας να αναμιχθεί στη ζώνη» τόνισε. Για να προσθέσει ότι δεν έχει καμία δυνατότητα η Τουρκία να επέμβει καθώς διακόπτεται από τις ζώνες του Λιβάνου και της Συρίας.

Ο Χρίστος Ροζάκης δεν έκρυψε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την Τουρκία στις βόρειες θάλασσές της, όπως αντιμετωπίζει και η Ελλάδα. Και πρόσθεσε: «Η Κύπρος έχει το μεγάλο ευεργέτημα ότι έχει ανάμεσα στην Τουρκία και τις νότιες θάλασσές της, και τις ζώνες της με τον Λίβανο και τη Συρία. Με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσε να έρθει η Τουρκία και να πει ότι η περιοχή που έχετε οριοθετήσει με Αίγυπτο και Ισραήλ είναι περιοχή που ανήκει σε εμάς» εξήγησε. Και πρόσθεσε ότι η διαφορά της Κύπρου με την Ελλάδα είναι ότι η Κύπρος έχει και ζώνες απαλλαγμένες από την τουρκική επιρροή.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει δυνατότητα λύσης των προβλημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ εξήγησε ότι η Σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 160 κράτη και άρα έχει δημιουργηθεί εθιμικό δίκαιο. «Αυτό δημιουργεί αμέσως ένα πρόκριμα για την μετατόπιση του συμβατικού χαρακτήρα των κανόνων που περιέχονται στην Σύμβαση στον εθιμικό του χώρο» κατέληξε.

Πηγή:I kypros

Δεν υπάρχουν σχόλια: