Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια!


Παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια!

  Ημέρες γιορτών, δεν κάνουμε δίαιτα, αλλά φτιάχνουμε παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, με αγνά υλικά και όχι υπερβολή για λίπη και ζάχαρη. Καλό Πάσχα.

Υλικά

για το προζύμι
500 γρ. αλεύρι
500 γρ. νερό χλιαρό (όχι πανω από 40ο)
100 γρ μαγιά φρέσκια
για τη ζύμη
450 γρ. ζάχαρη καστανή, φυσική
250 γρ. βούτυρο, Βιτάμ light
6 αυγά
10 γρ. αλάτι
1,5 κιλό αλεύρι
3 γρ. μαστίχα
3 γρ. κακουλέ
5 γρ. μαχλέπι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα
αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά για στολισμό)

Εκτέλεση
1. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας να αναμιχθούν καλά και αφήνετε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
2. Χτυπάτε ελαφρά τα αυγά και τα αναμιγνύετε με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τα ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά ή ώσπου να λιώσει το βούτυρο. (να μην ανέβει πάνω από 40ο C).
3. Χτυπάτε στο μπλέντερ τα αρωματικά (εκτός της πορτοκαλόφλουδας) με 2 κ.σ ζάχαρη, να γίνουν σκόνη.

4. Ανακατεύετε 1 κιλό αλεύρι μαζί με την πορτοκαλόφλουδα και τη σκόνη με τα αρωματικά.
5. Όταν το προζύμι θα έχει τριπλασιάσει σχεδόν τον όγκο του, το ρίχνετε στο αλεύρι με τα μυρωδικά και μαζί ρίχνετε και το μίγμα των αυγών. Ζυμώνετε καλά μέχρι να πάρετε μια μέτρια ζύμη.

6.Την αφήνετε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Και επαναλαμβάνετε το ίδιο (ζύμωμα, φούσκωμα) και την αφήνετε για ένα τέταρτο να «ξεκουραστεί».

7. Χωρίζετε τη ζύμη και πλάθετε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλετε.

8.Τα βάζετε σε λαμαρίνες ή σε ταψιά και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιάσουν τον όγκο τους.

9. Τα αλείφετε με χτυπημένο αυγό, τα πασπαλίζετε, αν θέλετε με αμύγδαλο φιλέ, και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς για 30-45 λεπτά, αναλόγως του μεγέθους των τσουρεκιών.

Πηγή: queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: