Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΑΓΓΕΛΟΙ

ΑΓΓΕΛΟΙ

Ο αρχάγγελος Μιχαήλ (12ος αιώνας, Ιερά Μονή Όρους Σινά)
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο μόνος που ονομάζεται αρχάγγελος κατά την Αγία Γραφή. (Ιούδας 9) Επίσης ονομάζεται «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων». (Δανιήλ 10:13, 21) Το όνομά του σημαίνει «Ποιος Είναι Όμοιος με τον Θεό;».

Εβραϊκές Γραφές

Πιστεύεται ότι ήταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εκείνος ο άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στις Εβραϊκές Γραφές (Παλαιά Διαθήκη), και μάλιστα από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου. Ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ και ο οποίος στη συνέχεια την απέτρεψε. Επίσης ο Μιχαήλ ήταν εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Διέσωσε, από την πτώση τις αγγελικές δυνάμεις με το «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου» και για την παρρησία του ο Τριαδικός Θεός του έδωσε τη θέση του «Άρχοντος των αγγελικών Ταγμάτων». Πιστεύεται ότι με εντολή του Θεού οι Πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Καινή Διαθήκη

Στην Καινή Διαθήκη, αυτός είναι που θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού και την αρπαγή της εκκλησίας Του. (1 Θεσσαλονικείς 4:16-17) Εμφανίζεται προφητικά να ηγείται στρατιάς αγγέλων σε πόλεμο στον ουρανό, κατά «του μεγάλου Δράκοντα, του αρχαίου φιδιού, του Σατανά» και των αγγέλων του, όπου υπερισχύει ο Μιχαήλ και τους ρίχνει στη γη. (Αποκάλυψη 12:7-9)

Εικονογραφία

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο

Εορτασμός

Κατά την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ανήκουν μαζί με τον Γαβριήλ στο δεύτερο από τα εννέα τάγματα ασωμάτων και εορτάζονται στις 8 Νοεμβρίου.

Παραδόσεις

Διάφορες παραδόσεις λένε ότι ο Άρχων Μιχαήλ εμφανίστηκε στον Μανταμάδο της Λέσβου στην προσπάθειά του να διαφυλάξει την μονή της περιοχής.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, βυζαντινή εικόνα (1387–1395)

Αρχάγγελος Γαβριήλ

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους απροσμέτρητους αγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «ο Θεός είναι η δύναμη μου» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που ονοματίζονται στην Αγία Γραφή[1].
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος που εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ. Στην γυναίκα του Μανωέ, και της αναγγέλλει πως θα γεννήσει τον Σαμψών. Στον Ιωακείμ και την Άννα, και τους αναγγέλλει πως θα γεννήσουν την Παναγία. Στον ιερέα Ζαχαρία, πως θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αυτός ήταν που έτρεφε με ουράνιο άρτο την Παναγία, μέσα στα Άγια των Αγίων, αλλά ήταν και ο άγγελος που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Παναγία περί της γεννήσεως του Ιησού Χριστού. Αυτός καθησύχασε τους φόβους του Ιωσήφ. Αυτός παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Αυτός είπε στον Ιωσήφ, να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ. Αυτός υπηρέτησε μέχρι τέλους το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας του Θεού Λόγου.
Στα νεώτερα χρόνια στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγ. Όρους εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ σε έναν μοναχό και μπροστά στην εικόνα της Παναγίας άρχισε να ψάλλει το «Άξιον Εστί». Του μοναχού του άρεσε αυτός ο ύμνος, αλλά στεναχωρέθηκε γιατί θα το ξεχνούσε. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ όμως με το δάχτυλό του χάραξε τον ύμνο πάνω σε μαρμάρινη πλάκα. Έτσι η εικόνα της Παναγίας ονομάστηκε «Άξιον Εστί» και υπάρχει μέχρι σήμερα η θαυματουργική αυτή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί»
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ τιμάται από την Ορθόδοξη εκκλησία στις 26 Μαρτίου, στις 13 Ιουλίου, καθώς επίσης και στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Μιχαήλ (η Σύναξη αυτών).

Φύλο

Ο Γαβριήλ συνήθως ζωγραφίζεται και αναφέρεται ως αρσενικός, αλλά μερικές φορές επίσης ως ανδρόγυνο ή θηλυκό, όπως σε μερικές εικόνες σύγχρονης τέχνης, σε τουλάχιστον ένα βιντεοπαιχνίδι (το Shin Megami Tensei), στη λαϊκή φαντασία, και σε διάφορες ιδέες που κυκλοφορούν στους χώρους της Νέας Εποχής που λένε οτι παρ'όλο που όλοι οι άγγελοι είναι ανδρόγυνα, ο Γαβριήλ είναι περισσότερο θηλυκός παρά αρσενικός, μια άποψη που οι νεοεποχίτες βασίζουν σε αστρολογικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τη παραδοσιακή Χριστιανική βίβλο, όλοι οι άγγελοι δεν είναι ούτε αρσενικοί μα ούτε και θηλυκοί, και επίσης δεν αναπαράγονται ούτε και παντρεύοντα
 ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ

ΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ
Καλώντας τις ισχυρές ενέργειες των Αρχαγγέλων, μπορείτε να φέρετε μεγαλύτερη ειρήνη, αγάπη, χαρά και δύναμη στη ζωή σας.
Οι Αρχάγγελοι είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι Άγγελοι μέσα στο αγγελικό βασίλειο. Οντότητες υπέρλαμπρες, με ασύλληπτες δυνάμεις και ισχύς. Οι Αρχάγγελοι με τη δυνατή τους ακτινοβολίας επιζητούν και απολαμβάνουν την επαφή και την επικοινωνία με τους ανθρώπους. 
Οι περισσότερες θρησκείες περιλαμβάνουν τους Αρχάγγελους στις πεποιθήσεις τους. Ο αριθμός των Αρχαγγέλων ποικίλει ανάλογα με τη θρησκεία και τα πιστεύω της. Για παράδειγμα οι καθολικοί αναγνωρίζουν τρεις, το Ισλάμ τέσσερις ενώ ο χριστιανισμός επτά. Ο αριθμός όμως 7 έχει υπερισχύσει, ίσως και λόγω της μυστικιστικής του ιδιότητας. Επίσης τα ονόματα καθώς και ποιοι Αρχάγγελοι βρίσκονται στην ιεραρχία ποικίλει και διαφέρει στις περισσότερες Γραφές και Πιστεύω. Σε όλες όμως τις πεποιθήσεις και τις παραδόσεις το όνομα του κάθε Αρχάγγελου είναι ιερό και ερμηνεύεται σε σχέση με τον Θεό. Όλοι οι Αρχάγγελοι έχουν ισχυρές θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες, ο κάθε Αρχάγγελος όμως εργάζεται για συγκεκριμένες θεραπείες, καλείται να μας καθοδηγήσει σε συγκεκριμένα θέματα στη διαδρομή της ζωής μας, καθώς και να μας προστατεύσει με την ενέργεια του σε ειδικές περιστάσεις.
Παρακάτω αναφέρονται οι 7 Αρχάγγελοι κατά την κυρίαρχη εκδοχή καθώς και κάποιοι Αρχάγγελοι που είναι γνωστοί και αποδεκτοί για την δυνατή τους ακτινοβολία και για τις ισχυρές τους ενέργειες. 
Αρχάγγελος Μιχαήλ, Προστασία και Θαύμα.
Αρχάγγελος Ζοφιήλ, Ομορφιά και Εσωτερική Φώτιση.
Αρχάγγελος Καμουήλ, Αγάπη και Λατρεία.
Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο Αγγελιοφόρος.
Αρχάγγελος Ραφαήλ, ο Θεραπευτής.
Αρχάγγελος Ουριήλ, Ειρήνη και Σταθερότητα. 
Αρχάγγελος Ζακχιήλ , ο Άγγελος του Ελέους και της Συγχώρεσης. 
Αρχάγγελος Κασσιήλ, του Πεπρωμένου και Προστάτης των ηλικιωμένων.
Αρχάγγελος Μέτατρον, Υποστηρικτής της Ανθρωπότητας.

Αρχάγγελος Μιχαήλ                     Αρχάγγελος Ναθαναήλ                        Αρχάγγελος Ζοφιήλ
Αρχάγγελος Ραφαήλ                           Αρχάγγελος Γαβριήλ                      Αρχάγγελος Καμουήλ
       Αρχάγγελος Ζακχιήλ                       Αρχάγγελος Ουριήλ







Δεν υπάρχουν σχόλια: