Κυριακή 19 Μαΐου 2013


Ανθούσα Αττικής


Η Ανθούσα είναι μια αναπτυσσόμενη, ημιορεινή κοινότητα της Ανατολικής Αττικής κι εντοπίζεται στους νότιους πρόποδες τουΠεντελικού όρους στο ανατολικό άκρο του λεκανοπεδίου. Μέχρι το 1963 ονομαζόταν Αυλών, οπότε μετονομάστηκε σε Ανθούσα

Θέση

Απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την ελληνική πρωτεύουσα και μόλις 2 από την Παλλήνη. Εντάσσεται γεωγραφικά στη Βόρεια Μεσογαία, αν και τα τελευταία χρόνια, με την ένωση του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών με την πεδιάδα τωνΜεσογείων, φαίνεται να προσανατολίζεται στην ένταξή της στα βόρεια προάστια των δύο μεγάλων αστικών κέντρων Αθηνών καιΠαλλήνης. Η έκταση της κοινότητας ανέρχεται σε 3,9 χμ2 και εκτείνεται από τους αγρούς της Παλλήνης μέχρι και τη ράχη του Ντραφίου και την ορεινή πεδιάδα των Καλλισίων.
Tο όνομά της είναι προσωνύμιο της Παναγιάς της Ανθούσης και το κέντρο του χωριού αναπτύσσεται πέριξ του κεντρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας και με αυστηρούς κανονισμούς ήπιας δόμησης καθότι βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο λίγο πριν τις πεντελικές πλαγιές.
Ο πληθυσμός της κοινότητος κατά την απογραφή του 2001 ανερχόταν σε 3.024 κατοίκους ενώ αποτελεί και την τοπική διοικητική οντότητα με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή έκρηξη της δεκαετίας του '80, οπότε και τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός, καθώς τότε αρχίζει ουσιαστικά ο εποικισμός της. Σε κάθε χμ2 κατοικούν 761 κάτοικοι.
Η περιοχή έως και το 2004 είναι αρκετά απομονωμένη και αποτελεί τόπο κατοικίας αγροτών, κτηνοτρόφων, εργαζομένων στη ζώνη του Τριγώνου και στους αγρούς του Αγίου Αθανασίου, μικροαστών αλλά και παραθεριστών. Μετά τα σημαντικά έργα που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή συνδέεται με τα δύο αστικά κέντρα μέσα των διαπεπλατυσμένων λεωφόρων Ανθούσας και Μαραθώνος, του Μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, της Αττικής Οδού και της Περιφερειακής Υμηττού. Έκτοτε προσελκύει και το οικιστικό ενδιαφέρον των μεσαίων και των υψηλών αστικών στρωμάτων. Κάθε οικισμός αναπτύσσει το δικό της πολιτιστικό σύλλογο, όπως "Ατλαντίς", "Άνοιξη", "ΟΣΑΜ" κ.α. συμβάλλοντας στην ανάπλαση και πολιτιστική ανάδειξη της κάθε γειτονιάς.
Στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής συγκαταλέγονται το φυσικό κάλλος και η γαλήνη του πεντελικού τοπίου. Η Ανθούσα είναι γνωστή για την πληθώρα θρησκευτικών χώρων και αθλητικών συγκροτημάτων. Μεγάλες εκτάσεις στις νότιες προσβάσεις καταλαμβάνουν οι αίθουσες των εκθέσεων που την κατέστησαν γνωστή στην Αττική, καθώς και η πίστα κάρτ επί της κεντρικής λεωφόρου. Η Ανθούσα εξυπηρετεί και τον εφοδιασμό των αστικών λεωφορείων μέσω του σταθμού φυσικού αερίου και του αμαξοστασίου της. Στα μειονεκτήματα της περιοχής συγκαταλέγεται η στασιμότητα στην κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων και η κακή συντήρηση των δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων.
Η περιοχή συγκεντρώνει τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες της Ζώνης Β των Αθηνών συγκεντρώνοντας το 2007 αξίες ύψους 950 - 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με μια αύξηση ύψους 17,65 - 18,75% από την προηγούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθώς παραμένει μη αστικοποιημένη.
Ορόσημο στη νεότερη ιστορία της περιοχής αποτελεί η συμμετοχή της στο εγχείρημα του ΣΠΑΠ των 23 πλέον μελών, ενώ πρόεδρος της κοινότητος διατελλεί επί σειρά ετών ο κ. Κουτσικούρης Τριαντάφυλλος.

Η ονομασία της περιοχής πηγάζει από το έντονο θρησκευτικό στοιχείο που είναι κοινό στις πρώην ασκητικές πλαγιές του πεντελικού όρους από την εποχή της ίδρυσης της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Προέρχεται από τον κεντρικό Ναό της κοινότητος που έχει τιμηθεί στο όνομα της Παναγίας (Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Στην κυριολεξία η ονομασία "Ανθούσα" ανταποκρίνεται σε εκείνη που ευφορεί, ανθεί, δηλαδή βρίσκεται σε κατάσταση ανάπτυξης και ευφορίας. Στο έμβλημα της κοινότητος διακρίνεται το κοινοτικό πάρκο Ατλαντίδος.

Κατά τους παλαιοντολογικούς χρόνους διαβιούν στους πρόποδες του Πεντελικού Όρους φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται μαστόδοντες, χαλικοθήρια, ρινόκεροι, χοίροι, ελάφια, καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες και γκαζέλλες, καθώς και ένα σπάνιο είδος γιγαντιαίας χελώνας και γερακιών, μαχαιρόδοντες και ύαινες.
Με την έλευση των χρόνων η άγρια πανίδα της Αττικής αφανίζεται, ενώ το όρος αποτελεί καταφύγειο για τις μεσογειακές αρκούδες, αλεπούδες, ελάφια και άλλα μικρότερα μέλη της μεσογειακής πανίδας.
Την εποχή της τουρκοκρατίας μεγάλες εκτάσεις του πεντελικού ανήκουν σε Τούρκους μεγαλογαιοκτήμονες, ενώ με την ίδρυση τηςΙεράς Μονής Πεντέλης ολόκληρη η έκταση "γεροτσακούλι" από τη Ραφήνα μέχρι τα Βριλήσσια τίθεται στην ιδιοκτησία της.
Το 10ο αιώνα μ.Χ. αρχίζει η οικοδόμηση πληθώρας χριστιανικών ναών στις πλαγιές του Πεντελικού Όρους, κάτι που σηματοδοτεί την ταύτιση της Πεντέλης με το χριστιανισμό. Με την απελευθέρωση του τουρκικού ζυγού και τη συγκρότηση του νεοελληνικού έθνους η Ιερά Μονή εξακολουθεί να είναι ο κύριος ιδιοκτήτης του βουνού, το οποίο προσφέρεται για τις ασκητικές ανάγκες των μοναχών.
Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής οι κάτοικοι της Πεντέλης προσφέρουν καταφύγιο στους Αθηναίους αντάρτες και υφίστανται τα αντίποινα από τους Γερμανούς, με πιο χαρακτηριστική τη σύλληψη των ανδρών του χωριού Νταού και την εκτέλεσή τους την ημέρα της Αγίας Μαρίνας στο λόφο Λεφίδη στην Παλλήνη ως αντίποινο για την εκτέλεση του Γερμανού Φρουράρχου στη Ραφήνα. Στις πλαγιές του βουνού δρουν αντάρτες, Σαρακατσαναίοι βοσκοί, που τρέφονται με την παραγωγή τους και προσφέουν ένα κομμάτι ψωμί στους Αθηναίους κατά την περίοδο της πείνας.

Οι εκτάσεις της περιοχής μέχρι και τα πρόσφατα χρόνια χρησιμοποιούνται από τουςΠαλληνείς για τις γωργικές, κτηνοτροφικές και λοιπές δραστηριότητές τους. Με τη σταδιακή αστικοποίηση της γειτονικής πόλης και την καθιέρωσή της ως σημαντικό οικονομικό κέντρο τηςΑνατολικής Αττικής, όταν κοντινοί δήμοι του πεντελικού όρους εντάσσονταν στο αθηναϊκό συγκρότημα,εμφανίζεται και μια σχετικά χαμηλής όχλησης βιομηχανική ανάπτυξη στον κόμβο της Παλλήνης και συγκεκριμένα στο Τρίγωνο Ανθούσας. Μέχρι και τη δεκαετία του '80 η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και ο πληθυσμός αποτελείται από απογόνους των Σαρακατσαναίων της Πεντέλης και των βοσκών του Μαραθώνα. Στο δυτικό κομμάτι του χωριού ιδρύεται ο Οργανισμός Στέγασης Άστεγων Μικροαστών (ΟΣΑΜ), προκειμένου να καλύψει τις οικιστικές ανάγκες των "απόκληρων" της μεσοαστικής τάξης των Αθηνών. Όταν πλέον το λεκανοπέδιο καλύπτεται πλήρως από κατοικίες Αθηναίων, πολλοί αστοί προσανατολίζονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών. Το κέντρο της κοινότητος πέριξ του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου αναπτύσσεται σταδιακά και εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως.

Πλατεία Ανθούσας
Κατά τις δεκαετίες του '80, '90(ιδιαίτερα τα έτη 1995 και 1998) αλλά και της πρώτης δεκαετίας του 21ου αίωνα η περιοχή απειλείται από τις πυρκαγιές που κατακλύζουν το πεντελικό τοπίο και αφανίζουν ένα μεγάλο μέρος της ομορφιάς του και αρκετές κατοικίες. Στο χωριό, οι διάσπαρτοι οικισμοί ιδρύουν τους τοπικούς εξωραϊστικούς συλλόγους, που αναλαμβάνουν, μαζί με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Κράτους εκ μέρους της κοινότητας, την ανάπλαση κεντρικών σημείων της περιοχής. Στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης αναγνωρίζεται η ζώνη προστασίας της πεντελικής πανίδας που αποτελείται από αλεπούδες, λαγούς και άλλα μικρότερα ζώα. Παράλληλα, χαράσσεται το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλεως, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αφήνουν το στίγμα τους για την ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, την ίδια περίοδο η Ανθούσα καθίσταται γνωστή για τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo.
Δημιουργούνται πολλά μικρά συγκροτήματα που σφύζουν από επισκέπτες κάθε φορά που διενεργείται μια έκθεση ποικίλλου ενδιαφέροντος. Στο τρίγωνο εγκαθίσταται επίσης αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ, ενώ με τις υποδομές που αφήνει η "μεταολυμπιακή περίοδος" στην Αττική καθίσταται εύκολη η πρόσβαση, μέσω των διαπεπλατυσμένων λεωφόρων Μαραθώνος και Ανθούσας και των γειτονικών σταθμών Μετρό και Προαστιακού "Δουκίσσης Πλακεντίας" και "Παλλήνη". Στις 7 Ιανουαρίου του 2006 ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει το δεύτερο μεγαλύτερο σταθμό εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Αττική, κάτι που καθιστά την περιοχή σημαντικό παράγοντα στις εξελίξεις της Αττικής.
Πλέον, διαμορφώνεται μία σύχρονη κοινότητα που αναπτύσσεται σταδιακά προσπαθώντας να διατηρήσει τα γνήσια χαρακτηριστικά της και μια βιώσιμη, αλλά ήπια ανάπτυξη.

Πληθυσμιακή Εξέλιξη

Ο εποικισμός της Ανθούσας αρχίζει ουσιαστικά στη δεκαετία του '80, οπότε και παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του πληθυσμού στην Αττική, ήτοι 383% (σχεδόν τετραπλασιασμός του πληθυσμού). Κατά τη δεκαετία του '90 παρατηρείται μικρός ρυθμός αύξησης, ενώ από τον 21ο αιώνα αρχίζει σταδιακά ξανά η αύξηση του πληθυσμού. Ακολουθεί πίνακας με στοιχεία των απογραφών του 1981, 1991, 2001:
Πληθυσμιακή Εξέλιξη Κοινότητος Ανθούσης
Χρονολογία
Πληθυσμός
Έκταση Κοινότητος
Πυκνότητα Δόμησης
Νέος Πληθυσμός
Νέα Αύξηση Πληθυσμού
Συνολική Αύξηση
σε έτη
σε κατοίκους
σε χμ2
σε κατοίκους/χμ2
σε κατοίκους
σε ποσοστό ανά απογραφή
σε αθροιστικό ποσοστό
(1)
(2)
(3)
(4)=(2)/(3)
(5)=(2)v-(2)v-1
(6)= [(5)v/(2)v-1]*100
(7)=(7)ν-1+(6)ν
1981
577
3,975
145
577
-
-
1991
2.787
3,975
701
2.210
383%
383%
2001
3.024
3,975
761
237
8,5%
391,5%
πρωτογενής πηγή:ΕΣΥΕ

Δημογραφική Ανάλυση 

Ο αρχικός πληθυσμός αποτελείται από μερικές αγροτικές οικογένειες που είναι είτε απόγονοι των ορεσίβιων Σαρακατσαναίων από τοΜαραθώνα, που βοσκούσαν μέχρι πρόσφατα στις πεντελικές πλαγιές, είτε προέρχονται από μικροαστικές οικογένειες της τέως "αγροτικής" Παλλήνης. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 αρχίζει η περιοχή να προσελκύει το ενδιαφέρον της μεσαίας αστικής τάξης που απομακρύνεται από τα βορειοανατολικά άκρα του λεκανοπεδίου που αποκτούν απρόσιτες αξίες. Κατά την μεταολυμπιακή εποχή, μετά τη φρενήρη δόμηση του Γέρακα και των Γλυκών Νερών και την αστική ανάπτυξη της Παλλήνης, αρχίζει και η Ανθούσα να γίνεται τόπος μόνιμης κατοικίας των ανώτερων εισοδηματικών τάξεων που προτιμούν όμως να διαμείνουν σε πεντελικούς λοφίσκους και γκρίζες ζώνες, αντί στο κέντρο της κοινότητος, ή απλά διέρχονται προς τους "γκρίζους" οικισμούς στο Ντράφι και την Πεντέλη.

Συγκοινωνιακή Σύνδεση & Προσβασιμότητα

Η περιοχή μέχρι το 2004 επικοινωνούσε με την Παλλήνη με τη λεωφόρο Ανθούσας και με την Αθήνα μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην ευρύτερη περιοχή που ευνοούν και τη συγκεκριμένη κοινότητα. Γίνεται διαπλάτυνση και ανάπλαση των δύο κομβικών λεωφόρων, διέρχεται η Αττική Οδός κατά μήκος των συνόρων με τοΓέρακα και ολοκληρώνεται η περιφερειακή Υμηττού. Ανοίγουν οι σταθμοί "Παλλήνης" και "Δουκίσσης Πλακεντίας" και συνδέεται η βόρεια μεσογαία με τις αστικές συγκοινωνίες του ΟΑΣΑ. Η πρόσβαση στο κοντινότερο σταθμό "Παλλήνης" στα σύνορα Γέρακα-Ανθούσας-Παλλήνης καθίσταται εφικτή μέσω του τοπικού λεωφορείου του ΟΑΣΑ (301) με την κυκλική διαδρομή, ενώ μέσω του αμαξοστασίου της Ανθούσης στο Τρίγωνο συνδέεται και με λοιπές κομβικές λεωφορειογραμμές(315,324,Α5). Το πρόσφατα χαραγμένο ρυμοτομικό σχέδιο είναι πολύ προσεγμένο καθώς αποτελείται από φαρδείς και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους οδούς, ενώ η κεντρική λεωφόρος κινείται κατά μήκος της ρεματιάς μέχρι να εισέλθει στο κέντρο της πόλης.

Εκπαιδευτικές & Θρησκευτικές Υποδομές

Στην Κοινότητα λειτουργεί ένα Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο στο καινούργιο κτιριακό συγκρότημα, που βρίσκεται στη συνοικία της Λάκας, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του και το Γυμνάσιο Ανθούσας, το οποίο στεγάζεται, προσωρινά στο παλιό κτίριο του Δημοτικού, στο κέντρο, ενώ υπάρχει πληθώρα θρησκευτικών χώρων, όπως ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Άξιον Εστί, Άγιος Μηνάς κ.α. Πλούσιες είναι και οι αθλητικές υποδομές, ενώ γνωστός είναι και ο Αθλητικός Όμιλος Ανθούσας. Η Φιλαρμονική έχει θερμή συμμετοχή, ενώ αρκετά είναι τα κέντρα νεότητος και οι ελεύθεροι χώροι. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις πάντως παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.

Πολιτιστικά Δρώμενα & Υποδομές

Υπάρχει πληθώρα εξωραϊστικών και πολιτιστικών συλλόγων τα τελευταία χρόνια, όπως της Γαλήνης, των Πηγαδιών, ΟΣΑΜ κ.α. Ο κάθε σύλλογος δραστηριοποιείται έντονα τελευταία με σημαντικά έργα ανάπλασης και αισθητικής, ενώ στην πόλη δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Γυναικών "Άνοιξη".

 

Οικονομικά στοιχεία

Αντικειμενικές Αξίες
Η κοινότητα της Ανθούσας δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένη καθώς διατηρεί τον παραθεριστικό της χαρακτήρα και είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη. Οι αντικειμενικές της αξίες το 2006 κυμαίνονται στα επίπεδα των 850 ευρώ/τ.μ., αλλά με την ταχεία ανάπτυξη και την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται στα Μεσόγεια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προβλέπεται να αποκτήσει ιδιαίτερη αξία λόγω της προνομιακής της θέσης στην ευρύτερη περιοχή, παρόλο που είναι δύσκολο να χάσει το προαστιακό της προφίλ. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η εξέλιξη των αντικειμενικών αξιών ανά ζώνη στην περιοχή, οι συντελεστές οικοπέδου (Σ.Ο.) που εφαρμόζονται επί των αξιών, οι συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) και ο συντελεστής εμπορικότητας (Σ.Ε) που είναι συγκρατημένος στη μονάδα σε όλους τους δρόμους καθώς απαγορεύεται η εμπορική εκμετάλλευση της περιοχής:

Διαμόρφωση Αντικειμενικών Αξιών σε ευρώ/τ.μ. δόμησης
Ζώνη
Τιμή Ζώνης 2006
Τιμή Ζώνης 2007
Ποσοστιαία Αύξηση
Σ.Ο.
Σ.Α.Ο. ΧΧΧIV
Σ.Α.Ο. XXXV
Σ.Ε.
Ζώνη Α
850
1.000
17,65%
0,6
0,5
0,9
1
Ζώνη Β
850
1.000
17,65%
0,6
0,5
0,9
1
Ζώνη Γ
850
1.000
17,65%
0,6
0,5
0,9
1
Ζώνη Δ
800
950
18,75%
0,6
0,5
0,9
1
Ζώνη Ε
800
950
18,75%
0,6
0,5
0,9
1

Τιμές Εκκίνησης
Σε περίπτωση εκτός σχεδίου πόλεως δόμησης, προβλέπονται από την εφορία οι τιμές εκκίνησης για εξεύρεση των αξιών προσεγγιστικά. Συγκεκριμένα, για την κοινότητα Ανθούσης προβλέπονται οι παρακάτω τιμές, ανάλογα με τον τύπο της κατασκευής, αν πρόκειται για κατοικία, μονοκατοικία ή επαγγελματική στέγη:

Τιμές Εκκίνησης σε ευρώ/τ.μ. δόμησης
Τύπος Κατασκευής
Τιμές Εκκίνησης
Κατοικία
500
Μονοκατοικία
700
Επαγγελματική Στέγη
430
πρωτογενείς πηγές: Καθημερινή, Geoaxies

Συγκριτικές Αξίες
Συγκρίνοντας τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες της Ανθούσας με γειτονικές ημιορεινές περιοχές και τη Μεσογαία, παρατηρούμε μια φυσιολογική πορεία. Συγκεκριμένα κυμαίνονται στο 17,64-18,75%, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα:

Γειτονιά Ανθούσας
Συγκριτικές Αντικειμενικές Αξίες σε ευρώ/τ.μ. δόμησης
Δήμος
Αντικειμενικές 2006
Αντικειμενικές 2007
Ποσοστιαία Αύξηση
Παλλήνη
1.000-1.950
1.200-2.350
20% - 20,51%
Γέρακας
1.050-1.300
1.250-1.550
19,04% - 19,23%
Κορωπί
900-1.250
1.050-1.600
16,66% - 28%
Παιανία
900-1.200
1.050-1.400
16,66%
Γλυκά Νερά
1.000-1.100
1.200-1.300
18,18% - 20%
Ανθούσα
800-850
950-1.000
17,64% - 18,75%

πρωτογενείς πηγές: Καθημερινή, Geoaxies

Συνοικίες και Όμοροι Δήμοι


Ανθούσα
Γαλήνη
Πηγάδια
Τρίγωνο
ΟΣΑΜ



Βορειοδυτικά: Δέση
Βόρεια: Καλλιθέα
Βορειοανατολικά: Ντράφι
Δυτικά: Γέρακας
Ανθούσα
Ανατολικά: Παλλήνη
Νοτιοδυτικά: Μπαλάνα
Νότια: Παλλήνη
Νοτιοανατολικά: Παλλήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: