Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

"Βασιλικά" προνόμια για την τρόικα στην Ελλάδα - Δεν πληρώνουν ούτε ΦΠΑ ούτε δασμούς και απολαμβάνουν διπλωματική ασυλία


"Βασιλικά" προνόμια για την τρόικα στην Ελλάδα - Δεν πληρώνουν ούτε ΦΠΑ ούτε δασμούς και απολαμβάνουν διπλωματική ασυλία

- Οι υπάλληλοι του ΔΝΤ έχουν δικαίωμα εισαγωγής άνευ δασμών επίπλων κι άλλων ειδών
- Τα μέλη της 
τρόικας απολαμβάνουν διπλωματικών ασυλιών, απαλλαγών και διευκολύνσεων
- Οι τροϊκανοί δεν πληρώνουν έμμεσους φόρους για μεγάλες αγορές όταν είναι για υπηρεσιακή χρήση
- Τα στοιχεία τα διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας

Ένα νέο έγγραφο, αυτή τη φορά με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διαβιβάστηκε στη Βουλή, για το καθεστώς παραμονής της τρόικας στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του κ. Στουρνάρα, «απαλλάσσονται από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, η παράδοση και η εισαγωγή αγαθών για τις ανάγκες αναγνωρισμένων από την Ελλάδα διεθνών οργανισμών ή των μελών τους με τις προϋποθέσεις και τα όρια που καθορίζονται από τις ιδρυτικές τους συμβάσεις ή τις συμφωνίες για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, καθώς και για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή των οργανισμών που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες, για τους οποίους ισχύει το πρωτόκολλο της 8ης Απριλίου 1965 περί προνομίων και ασυλιών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και οι συμφωνίες για την εφαρμογή του ή οι συμφωνίες για την έδρα τους, ιδίως στο μέτρο που αυτό δεν προκαλεί στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».
Ειδικότερα στο έγγραφο αναφέρεται:

- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως Διεθνής Οργανισμός απαλλάσσεται από οποιονδήποτε δασμό και φόρο.

- Βάσει του Ν. 471/1976, με τον οποίο κυρώθηκε η διεθνής σύμβαση περί προνομίων και ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων και του ΔΝΤ, και ειδικότερα βάσει του άρθρου V, για τους αντιπροσώπους του ΔΝΤ, δεν προβλέπεται καμία δυνατότητα δασμολογικών και φορολογικών απαλλαγών, ενώ βάσει του άρθρου VI, οι ανώτεροι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα εισαγωγής άνευ καταβολής δασμών των επίπλων και των ειδών των κατά τον χρόνο της πρώτης αναλήψεως των καθηκόντων τους.

- Ο εκτελεστικός προϊστάμενος συμπεριλαμβανομένου και παντός αναπληρούντος αυτόν ανωτέρου υπαλλήλου εν περιπτώσει κωλύματος αυτού, απολαύει διά τον εαυτόν του, τη σύζυγό του και τα ανήλικα τέκνα του, των κατά το διεθνές δίκαιο παρεχομένων εις διπλωματικούς απεσταλμένους προνομίων, ασυλιών, απαλλαγών και διευκολύνσεων. Αντιπρόσωποι θεωρούνται πάντες οι αντιπρόσωποι, αναπληρωτές, σύμβουλοι, τεχνικοί εμπειρογνώμονες και γραμματείς αντιπροσώπων.

- Όσον αφορά τους ανώτερους υπαλλήλους, το ΔΝΤ καθορίζει τις κατηγορίες των ανωτέρων υπαλλήλων για τους οποίους έχει εφαρμογή το άρθρο VI και τις υποβάλλει μαζί με τα ονόματα των υπαλλήλων στις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Σχετικά με τις δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των μελών του προσωπικού τους, αναφέρει ο ο υπουργός Οικονομικών, το Πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών που κυρώθηκε από τη χώρα με το ν.945/1979 προβλέπει:

- Οι Κοινότητες απαλλάσσονται από έμμεσους φόρους όταν πραγματοποιούν σημαντικές αγορές για υπηρεσιακή χρήση.

- Απαλλάσσονται όλων των δασμών, απαγορεύσεων και περιορισμών επί των εισαγωγών και εξαγωγών ως προς τα είδη που προορίζονται για υπηρεσιακή χρήση.

- Τα μέλη των ευρωπαϊκών κοινοτήτων απολαύουν του δικαιώματος να εισάγουν ατελώς οικοσκευή και τα προσωπικά τους είδη κατά την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων τους, καθώς και ένα όχημα για προσωπική τους χρήση, το οποίο έχει αποκτηθεί στη χώρα της τελευταίας τους διαμονής ή στη χώρα που είναι υπήκοοι και να τα επανεξάγουν ατελώς κατά τη λήξη της θητείας τους.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει ότι η στέγαση των γραφείων της τρόικας δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί στέγασης δημοσίων υπηρεσιών και επομένως δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών για να διαβιβάσει στοιχεία.

Εκτός από το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών αναφορικά με το καθεστώς παραμονής της Ομάδας Δράσης στη χώρα μας, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και έγγραφο του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα.

Διευκρινίσεις και αναλυτικά στοιχεία για το νομικό καθεστώς παρουσίας των κ.κ. Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματία Μορς, είχαν ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, Νάσος Αθανασίου και Δημήτρης Στρατούλης. Στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές ζητούσαν να ενημερωθούν για τις «δαπάνες της τροϊκανής χούντας, το νομικό καθεστώς της και τον οικονομικό δολοφόνο το ΔΝΤ». Εκτός από το νομικό καθεστώς της παρουσίας τους στην Ελλάδα, ζητούσαν να διαβιβαστούν στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των εμπειρογνωμόνων, υπαλλήλων, συμβούλων και υπαλλήλων γραμματειακής υποστήριξης, καθώς και όσων υπάγονται στον κ. Χερστ Ράϊχενμπαχ και τον κ. Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ.
Το ΔΝΤ

Όπως διευκρινίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «το ΔΝΤ και το προσωπικό του απολαύουν προνομίων και ασυλιών δυνάμει της Συμφωνίας περί Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της 22ας Ιουλίου 1944 (που κυρώθηκε από τη χώρα μας με τον Α.Ν. 766/1945) και της Σύμβασης της 21ης Νοεμβρίου 1947 περί προνομίων και ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών των Η.Ε. (που κυρώθηκε στη χώρα μας με το ν. 471/1976)».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ως προς το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εφαρμοστέο είναι το Πρωτόκολλο της 8ης Απριλίου 1965 περί προνομίων και ασυλιών της ΕΕ, το οποίο ισχύει σήμερα ως Πρωτόκολλο 7 και είναι προσαρτημένο στη Συνθήκη για την ΕΕ και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ.
Η Ομάδα Δράσης

Όσον αφορά τα μέλη της Ομάδας Δράσης που βρίσκονται στην Ελλάδα, ως υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμπίπτουν στην έννοια των «υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» και συνεπώς διέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 12-16 του ως άνω Πρωτοκόλλου του 1965 περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατά συνέπεια, η παρουσία των εκπροσώπων της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών στη χώρα μας εδράζεται στην εσωτερική και διεθνή έννομη τάξη και οποιοσδήποτε παραλληλισμός με την κατάλυση της έννομης δημοκρατικής τάξης κατά την περίοδο της δικτατορίας είναι αβάσιμος και επιεικώς ατυχής» αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Κούρκουλας.

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: