Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΠΟ ΚΙΝΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ;


ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΠΟ ΚΙΝΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ;

China smartphones
Ο παραδοσιακός τρόπος για να αποκτήσει κανείς ένα τηλέφωνο Android ήταν να υπογράψει για 18 μήνες συμβόλαιο με τον πάροχό του και να πάρει ένα τηλέφωνο που να ταιριάζει στον προϋπολογισμό του.
Το πρόβλημα είναι ότι τα smartphones είναι ακριβά. Και εδώ ακριβώς είναι που η Κίνα μπαίνει στο παιχνίδι. Έτσι, γιατί να μπείτε στον κόπο να αγοράσετε ένα Android smartphone από την Κίνα; Απλά, για την τιμή. Είχα πολλές συσκευές Android που ήλθαν απευθείας από την Κίνα και σχεδόν σε κάθε περίπτωση, όταν έδειχνα σε ένα φίλο το 5,8 ιντσών τετραπύρηνο Mithril ή το SmartQ U7, με τον ενσωματωμένο DLP βιντεοπροβολέα, του άρεσε η συσκευή, αλλά αναρωτιόνταν, “ότι πρέπει να ήταν ακριβή.” Όταν τους έλεγα την πραγματική τιμή, δύσκολα με πίστευαν!
Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των Android συσκευών κατασκευάζονται στην Κίνα στο πλαίσιο σύμβασης με εταιρείες όπως η Samsung, LG, Asus ή Sony κλπ. Έτσι, κατά μία έννοια κάθε φορά που αγοράζετε ένα τηλέφωνο γνωστής μάρκας στην πραγματικότητα είναι ένα κινέζικο τηλέφωνο! Επιπλέον, εταιρείες όπως η ZTE και η Huawei, που είναι και οι δύο κινεζικής προέλευσης γίγαντες, έχουν κατά πολύ διεισδύσει στην αγορά με επώνυμα smartphone Android. Υπάρχουν, επίσης, λιγότερο γνωστές μάρκες (στη Δύση), όπως η THL, που έχει 341 καταστήματα σε όλη την Κίνα. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Lenovo!
Ο λόγος που οι μεγάλου εμπορικού σήματος εταιρείες επιλέγουν την Κίνα ως παραγωγική βάση είναι κυρίως λόγω του κόστους σε συνδυασμό με την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογική υποδομή της Κίνας καθώς και την ικανότητα παραγωγής. Αυτά κάνουν το κόστος ανά μονάδα των σύγχρονων smartphones φθηνότερο από ό,τι αν είχαν κατασκευαστεί στη Δύση. Αλλά τη στιγμή που θα αυξήσετε το εταιρικό κόστος, τους προϋπολογισμούς διαφήμισης και τις υποχρεώσεις των μετόχων, η τιμή που ο τελικός χρήστης θα πληρώσει για το τηλέφωνο θα είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι κοστίζει για να κατασκευαστεί. Και αυτό είναι εντάξει, αυτή είναι η φύση της επιχείρησης. Κάθε επιχείρηση είναι το ίδιο. Μερικοί, όπως η Apple επιλέγουν σκόπιμα να προσθέσουν πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους για τις συσκευές τους (33% ή και περισσότερο), ενώ άλλοι, όπως η Amazon προσπαθούν μια διαφορετική προσέγγιση από την πώληση του Kindle και Kindle Fire που κυμαίνεται κοντά στην τιμή κόστους με την προσδοκία να κερδίσουν χρήματα από το περιεχόμενο. Μεταξύ αυτών των δύο άκρων υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα επιχειρηματικών πρακτικών και επιχειρηματικών μοντέλων.
Το πλεονέκτημα που οι Κινέζοι χονδρέμποροι προσφέρουν είναι ότι τα μεγάλα λειτουργικά έξοδα, οι τεράστιοι προϋπολογισμοί διαφήμισης καθώς και η ανάγκη να βγάλουν 33% κέρδος σε κάθε τηλέφωνο δεν υπάρχει. Το αποτέλεσμα είναι η πρόσβαση στα Android smartphones να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο κόστος παραγωγής τους.
Αυτό δε σημαίνει ότι η αγορά των smartphones από την Κίνα δεν έχει παγίδες. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το από πού να αγοράσετε, ποιον να εμπιστευτείτε και τι συμβαίνει όταν κάτι πάει στραβά. Επιπλέον, υπάρχουν ζητήματα ποιότητας και σχεδιασμού. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την εμπειρία της αγοράς smartphones από την Κίνα.
Συμβουλές και κόλπα
Η αγορά Android smartphones από την Κίνα μπορεί να είναι επωφελής όσον αφορά την τιμολόγηση, όμως η όλη διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο το να περπατήσετε μέχρι το τοπικό σας κατάστημα κινητών τηλεφώνων και να αγοράσετε μια νέα συσκευή. Δυνητικά, αγοράζετε ένα τηλέφωνο από την άλλη πλευρά του κόσμου, από μια άγνωστη εταιρεία, βασιζόμενοι σε ορισμένες προδιαγραφές και μια-δυο φωτογραφίες! Για τους αμύητους αυτό μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό!
Χωρίς αμφιβολία υπάρχει ένα στοιχείο κινδύνου, αλλά είμαι σίγουρος ότι η γιαγιά κάποιου είπε ότι κάπου υπάρχει ένα στοιχείο κινδύνου σε ό,τι κι αν κάνουμε. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος. Εδώ είναι μια σειρά από συμβουλές και κόλπα που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες απογοήτευσης και αγανάκτησης.
Πάντα να αγοράζετε από ένα γνωστό προμηθευτή. Αυτό, φυσικά, ισχύει και για οποιαδήποτε αγορά ή υπηρεσία που χρησιμοποιείτε, είτε online είτε σε τοπικό επίπεδο. Η εύρεση ενός καλού διαδικτυακού Κινέζου χονδρεμπόρου μπορεί να είναι δύσκολη και σ’ ένα μελλοντικό άρθρο, θα εξετάσουμε αυτό το θέμα πιο διεξοδικά.
Ερευνήστε και διαβάστε σχετικά με τη συσκευή που θέλετε να αγοράσετε. Αν νομίζετε ότι το φάσμα τηλεφώνων της Samsung είναι μεγάλο και δυσκίνητο, τότε δεν έχετε δει τίποτα ακόμα! Ο αριθμός, το είδος και οι ποικιλίες των κινεζικών smartphones Android προκαλούν σύγχυση. Υπάρχουν δύο λόγοι γι ‘αυτό. Ο πρώτος είναι ότι υπάρχουν πολλές κινεζικές εταιρείες που κατασκευάζουν Android κινητά τηλέφωνα, πολλές μόνο για την αγορά της Κίνας αποκλειστικά (να θυμάστε ότι είναι μια μεγάλη χώρα με πολλούς δυνητικούς καταναλωτές). Δεύτερον οι εταιρείες αυτές έχουν την τάση να κάνουν μικρές σειρές παραγωγής, που είναι μικρές σε σύγκριση με τη Samsung και την Apple. Αυτό σημαίνει ότι ενημερώνουν και ανανεώνουν τα προϊόντα τους συχνά. Δεν είναι ασυνήθιστο για μια συσκευή να είναι διαθέσιμη μόνο για λίγους μήνες, όταν θα ξεπεραστεί από ένα άλλο μοντέλο. Για το λόγο αυτό, το να κάνετε κάποια έρευνα στο κινητό ή το tablet πριν το αγοράσετε είναι απαραίτητο. Διαβάστε σχόλια από ανθρώπους που έχουν πραγματικά αγοράσει τα προϊόντα. Κοιτάξτε τα βίντεο του YouTube για να πάρετε μια αίσθηση της εμφάνισης και της αισθητικής της συσκευής. Ένα καλό μέρος για να βρείτε πραγματικές αξιολογήσεις κινεζικών tablets είναι το tabletrepublic.com
Πάντα να πληρώνετε με το PayPal. Η κύρια μέθοδος πληρωμής για τους περισσότερους κινέζους χονδρεμπόρους είναι το PayPal και για κάποιους είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή. Αποφύγετε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως τραπεζικές μεταφορές κλπ. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ένα πραγματικό λογαριασμό PayPal και όχι μόνο την επεξεργασία από το PayPal με την πιστωτική / χρεωστική κάρτα. Ο λόγος για αυτό είναι ότι αν κάτι πάει στραβά και δεν είστε ικανοποιημένοι από το χονδρέμπορο, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε να πάρετε πίσω τα χρήματά σας από το PayPal. Δεδομένου ότι αυτοί οι χονδρέμποροι στηρίζονται στο PayPal για την επεξεργασία των πληρωμών τους, ανταποκρίνονται απόλυτα στις ερωτήσεις και τις διαφωνίες που προέρχονται από το ίδιο το PayPal.
Χρησιμοποιήστε την καλύτερη μέθοδο αποστολής που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Αφού έχετε κάνει την αγορά, το τηλέφωνο ή το tablet έχει δυνητικά ένα μεγάλο ταξίδι μπροστά του. Για εκείνους που αγοράζουν από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη το πακέτο χρειάζεται να ταξιδεύσει το μισό κόσμο και η αλήθεια είναι ότι ούτε εσείς ούτε ο πωλητής έχετε περισσότερο έλεγχο για το πώς αυτό το πακέτο αντιμετωπίζεται στην πορεία του. Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία όπως η DHL,UPS,κτλ. Οι περισσότεροι χονδρέμποροι θα κάνουν αποστολή με courier, αλλά η τιμή των ταχυδρομικών τελών θα είναι από $ 30 και πάνω, ανάλογα με την τοποθεσία σας. Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα για τη χρήση ενός courier περιλαμβανομένης της ταχύτητας (μπορείτε να πάρετε κανονικά το πακέτο μέσα σε λίγες ημέρες αντί των 20 με 30 ημερών χρησιμοποιώντας κανονικά ταχυδρομικά τέλη) και είναι συνήθως η εταιρεία ταχυμεταφορών αυτή που επεξεργάζεται οποιοδήποτε φόρο επί των πωλήσεων, ο οποίος μπορεί να είναι επωφελής (βλ. παρακάτω ). Εάν τελικά επιλέξετε κανονικά ταχυδρομικά τέλη, στη συνέχεια να πάρετε έναν αριθμό αναζήτησης αποστολής από το χονδρέμπορο και μην εκπλαγείτε αν το πακέτο κάνει αρκετές εβδομάδες για να φθάσει. Προσωπικά, η χειρότερη εμπειρία μου ήταν όταν αγόρασα κάτι ακριβώς πριν από την κινεζική Πρωτοχρονιά! Κατέληξε να κάνει επτά εβδομάδες για να φθάσει σε μένα!
Μην ξεχνάτε το φόρο επί των πωλήσεων στη χώρα σας. Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ένα φόρο επί των πωλήσεων που επιβάλλεται επί των εμπορευμάτων που αγοράζονται. Ο φόρος αυτός ισχύει και για τα αντικείμενα που αγοράζονται εκτός της χώρας. Όταν το νέο τηλέφωνο ή το tablet σας έρχεται από την Κίνα το τοπικό τελωνείο , κατά πάσα πιθανότητα θα θελήσει να πληρώσετε το φόρο επί των πωλήσεων. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να το κάνετε αυτό όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Πρώτον, κατά τον υπολογισμό του προϋπολογισμού σας θα πρέπει να προγραμματίσετε το φόρο. Το συνολικό κόστος της νέας συσκευής σας θα είναι τιμή + ταχυδρομικά + φόρος επί των πωλήσεων. Σε πολλές χώρες το κόστος των ταχυδρομικών τελών υπόκειται επίσης σε φόρο επί των πωλήσεων. Δυστυχώς, οι περισσότεροι Κινέζοι χονδρέμποροι δεν θέτουν τη σωστή τιμή της συσκευής στις πληροφορίες αποστολής. Ένα ποσοστό των $ 50 ή $ 100 αναφέρεται συχνά όταν η συσκευή κοστίζει ίσως διπλάσια. Το πρόβλημα είναι ότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι το γνωρίζουν αυτό και συχνά δεν εμπιστεύονται την αξία που αναγράφεται στις πληροφορίες αποστολής. Χωρίς την πραγματική τιμή, ορισμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι θα χρησιμοποιήσουν μια τιμή αναφοράς με βάση την τιμή των δημοφιλών tablets από εμπορικά σήματα όπως η Samsung. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να σας ζητηθεί να πληρώσετε ένα μη ρεαλιστικό φόρο επί των πωλήσεων. Η καλύτερη λύση είναι να έχετε μια εκτύπωση των πληροφοριών παραγγελίας που δείχνει τις σωστές τιμές. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αν οι δασμοί διαχειρίζονται από τον courier, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ευκολότερη.
Το 3G δεν είναι το ίδιο σε όλο τον κόσμο. Όταν αγοράζετε ένα κινέζικο smartphone με 3G συνδεσιμότητα, είναι σημαντικό να ελέγχετε ποιες συχνότητες 3G υποστηρίζει το τηλέφωνο. Ένα πραγματικά διεθνές τηλέφωνο, όπως το Nexus 4 υποστηρίζει 3G σε 850, 900, 1700, 1900 και 2100 MHz. Ο τελευταίος αριθμός είναι η “επίσημη” συχνότητα 3G, αλλά για πλήρη συμβατότητα σε όλο τον κόσμο χρειάζονται πολλές διαφορετικές περιοχές συχνοτήτων. Ένα μεγάλο μέρος κινεζικών τηλεφώνων υποστηρίζουν μόνο 850 και 2100 MHz. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργήσει στην περιοχή σας, αν υπάρχει ένα “πρότυπο” 3G δικτύου συχνότητας 2100 MHz, αλλά εάν ο φορέας σας χρησιμοποιεί πρόσθετες συχνότητες, όπως τα 900 MHz για την επέκταση της κάλυψης και την αύξηση της ταχύτητας στη συνέχεια, δεν θα μπορούν όλα τα κινέζικα τηλέφωνα να επωφεληθούν από τις πρόσθετες συχνότητες. Στην Ασία, η πιο δημοφιλής δευτερεύουσα συχνότητα είναι τα 850 MHz, που είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ενσωματωμένη σε αυτά τα ασιατικής κατασκευής κινητά τηλέφωνα. Έχοντας αναφέρει αυτό, να σημειώσουμε ότι οι κινεζικές μάρκες όπως η Lenovo, η ZTE, Huawei και Meizu (για να αναφέρουμε μερικές) όντως κατασκευάζουν τηλέφωνα που προσφέρουν μεγάλο εύρος συχνοτήτων.
Αν κρατήσετε αυτά τα σημεία κατά νου, η αγορά από την Κίνα θα πρέπει να είναι μια απλή διαδικασία και θα μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα στην πορεία από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: