Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ
Υπήρξε κορυφαία υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας. Η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε ως Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου το 1923 στη Νέα Υόρκη όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς της. Εκεί ο πατέρας της ανοίγει φαρμακείο και το 1929 αλλάζει το οικογενειακό επώνυμο από Καλογερόπουλος σε Callas. Τρία χρόνια αργότερα η Μαρία ξεκινά τα πρώτα μαθήματα πιάνου μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της Υακίνθη..
Η Κάλλας μπορεί να παντρεύτηκε τον Ιταλό βιομήχανο Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι το 1949, ωστόσο έζησε τον μεγάλο έρωτα 17 χρόνια μετά όταν με το διαζύγιο της ήλπιζε ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα της ζητήσει να παντρευτούν κάτι που τελικά δε έγινε αφού ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Κέννεντυ, Τζάκυ.
Την ώρα που οι Γάλλοι τιμώντας τη Ντίβα της Όπερας έκριναν διατηρητέο το σπίτι που έζησε τα τελευταία της χρόνια η Μαρία Κάλλας στη Λεωφόρο Ζορζ Μαντέλ, στη χώρα που τη γέννησε και την ανέθρεψε, κάποιοι αφήνουν στο έλεος του χρόνου το σπίτι που έζησε με τη μητέρα της και την αδελφή της στην οδό Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας. Οι πόρτες είναι σφραγισμένες και η εικόνα του εγκαταλελειμμένου νεοκλασικού κάθε άλλο παρά αντανακλά τη λάμψη της σπουδαίας τραγουδίστριας. Και όμως στο σπίτι αυτό αντηχούσε κάποτε η μοναδική φωνή της Μαρίας Κάλλας που στο άκουσμά της είχε υποκλιθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα.
Ρωγμές από το σεισμό του 1999, τοίχοι μαυρισμένοι από την φωτιά που ξέσπασε το 2003, σκουπίδια και σύνεργα τοξικομανών που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του συνθέτουν την εικόνα της εγκατάλειψης του σπιτιού της γυναίκας θρύλου. Το κτίριο ανήκει στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου από το 1950 αλλά ελλείψει κονδυλίων, εγκαταλείφθηκε. έχει την ίδια τύχη με το πατρικό σπίτι της Ντίβας στο Νεοχώρι Μεσσηνίας, που ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά μπροστά στην κρατική αδιαφορία και στο πέρασμα του χρόνου..
Η Μαρία Κάλλας σε ηλικία 11 ετών έλαβε το πρώτο βραβείο ως "σολίστ" σε διαγωνισμό παιδικών φωνών. Το1937 έρχεται το διαζύγιο των γονιών της και η Μαρία ακολουθεί τη μητέρα της στην Αθήνα, όπου ήδη βρισκόταν η αδελφή της. Λίγο πριν το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου έρχεται η πρώτη συνεργασία της με την εταιρεία της Λυρικής Σκηνής Αθηνών. Η γνωριμία της με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Αρένας της Βερόνα την οδηγεί στην Ιταλία. Το 1957 επιστρέφει στην Αθήνα και εμφανίζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Δύο μήνες πριν είχε γνωρίσει τον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση σε κοσμική δεξίωση. Η γνωριμία τους θα εξελιχθεί σε μία από τις πλέον συζητημένες σχέσεις στην ιστορία.
Ο γάμος του Ωνάση με την τζάκυ κέννετι βυθίζει σε κατάθλιψη την κορυφαία υψίφωνο η οποία στις 25 Μαΐου 1970 μεταφέρεται στο νοσοκομείο αφού επεχείρησε να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας μεγάλη δόση βαρβιτουρικών χαπιών. Στο κινηματογραφικό ντοκυμαντέρ "Απόλυτη Κάλλας" του Γάλλου σκηνοθέτη Φιλίπ Κολί, αποκαλύπτεται μια μυστική πτυχή της ζωής της. Ότι δηλαδή στις 30 Μαρτίου του 1960γέννησε νεκρό ένα αγοράκι που φέρεται ως καρπός του έρωτά της με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο σκηνοθέτης ισχυρίζεται ότι έχει το πιστοποιητικό γέννησης, στο οποίο αναφέρεται το όνομα Όμηρος, αλλά με επίθετο "μη αναγνώσιμο". Πέρα από την ασυνήθιστη γκάμα της, που εξέπληξε ακόμη και τους πιο δύσκολους ειδήμονες της όπερας, «η Κάλλας ήταν η πρώτη -και τελευταία μέχρι στιγμής- σοπράνο που ξεπέρασε τα όρια της τέχνης της, και καθιερώθηκε ως η πριμαντόνα σταρ. Πέθανε σε ηλικία 54ων ετών, στο Παρίσι. Το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε και η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την επίσημη ιατρική έκθεση, ο θάνατος της Κάλλας οφειλόταν σε καρδιακή ανακοπή, αποτέλεσμα της εκφυλιστικής μυασθένειας που είχε στον φάρυγγα. diasimesistories.blogspot.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου