Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα θα χρειαστεί να πουλήσει και άλλη κρατική περιουσία λένε οι FT!



Διόλου τυχαίο δεν είναι το νέο δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρεται στα “ασημικά” του κράτους που τα ξεπουλάν οι ξεπουλημένοι πολιτικοί της Ελλάδας. Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα θεωρεί σχεδόν ανέφικτο τον στόχο άντλησης 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο κατάλογος των υπό πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, γιατί και εδώ τα νούμερα δεν βγαίνουν! «Ανεξάρτητες έρευνες υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να αντλήσει περισσότερα από το ένα τέταρτο του στόχου των 50 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τις ιδιωτικοποιήσεις εκτός εάν προσθέσει στο πρόγραμμα ακόμη περισσότερη γη και πολιτική κληρονομία» αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.


Οι Financial Times επικαλούνται έρευνα του ανεξάρτητου ινστιτούτου Privatization Barometer, που στηρίζεται από το Fondazione Eni Enrico Mattei και την KPMG.
Αυτή η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από το μεγαλόπνοο πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ, μόλις τα 13,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε περιουσιακά στοιχεία «ώριμα προς πώληση».
Από αυτά, τα 6,5 δισ. ευρώ αφορούν πώληση κρατικών συμμετοχών σε εισηγμένες εταιρίες και τα υπόλοιπα αυτά πώληση μη εισηγμένων κρατικών εταιρειών «όπου μάλιστα οι αποδόσεις είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθούν»
«Σε αυτό το στάδιο κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσο αξίζει η Greece Inc, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι» αναφέρει στους FT, ο Bernardo Bortolotti, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο.
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγους μήνες είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα αντλήσει πάνω από 16 δις ευρώ με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Τα χρήματα από το ξεπούλημα της Ελλάδας δεν πρόκειται να πάνε για ανάπτυξη στη χώρα, αλλά για να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις στην Ευρώπη για το νέο δάνειο – μαμούθ που θα μας δώσουν προκειμένου να υπερχρεώσουν κι άλλο τη χώρα.

olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια: