Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ανθελληνικές θέσεις αμερικανών γερουσιαστών > McCain – θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα Σκόπια



Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των Ρεπουμπλικάνων, γερουσιαστής Τζον Μακέιν βραβεύτηκε από την Ένωση των Σλάβων της Διασποράς (UMD) με το Διεθνές Βραβείο της Ελευθερίας, το οποίο φέτος δόθηκε επίσης στον Frank Lutenberg των Δημοκρατικών από το Νιου Τζέρσευ, στον ανεξάρτητο γερουσιαστή Τζόζεφ Λίμπερμαν από το Κοννέκτικατ καθώς και μεταθανάτιο βραβείο στον πρώην υπουργό Lawrence Igelberger. «Το βραβείο είναι ένα κίνητρο για τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών», δήλωσε ο Μακέιν στη Φωνή της Αμερικής στη σλαβοσκοπιανή γλώσσα.«Είναι πολύ σημαντικό να κερδίζει κανείς ένα διεθνές βραβείο για την ελευθερία, επειδή απονέμεται από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να έρθουν στις ΗΠΑ καθώς και σε άλλες χώρες του κόσμου. 
Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ελευθερία και την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας», μιας χώρας η οποία όπως γνωρίζουμε, έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Η υποστήριξη τους προς το άτομό μου απορρέει από την υποστήριξη που παρέχουμε στη «Μακεδονία», είπε ο Μακέιν. Ο γερουσιαστής περιέγραψε τις σχέσεις των Σκοπίων- ΗΠΑ ως πολύ καλές και τόνισε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους είχε δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για τη χώρα.
Ο McCain υπογράμμισε την συμμετοχή του σκοπιανού στρατού στο Αφγανιστάν.
«Είμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι ο σκοπιανός στρατός, μας βοηθά στο Αφγανιστάν και είμαστε ευγνώμονες προς τον σκοπιανό λαό για τη θυσία των νεαρών στρατιωτών του. Νομίζω ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνον θα παραμείνουν καλές αλλά θα βελτιωθούν περισσότερο», τόνισε ο γερουσιαστής.
Όσον αφορά τη διαφορά που υπάρχει με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας, ο Μακέιν δήλωσε αισιόδοξος:
«Νομίζω το θέμα μπορεί να επιλυθεί. Η Ελλάδα είναι επί του παρόντος μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις και πιστεύω ότι σε αυτήν την κατάσταση, οι καλές σχέσεις με τα Σκόπια θα βρίσκονται στις προτεραιότητες της».
--
Πηγή: ИНПРЕС

Δεν υπάρχουν σχόλια: