Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ελληνας πτυχιούχος ΑΕΙ, αναζητά ελπίδα και υποτροφία στο εξωτερικό!


Ελληνας πτυχιούχος ΑΕΙ, αναζητά ελπίδα και υποτροφία στο εξωτερικό!

  Ενα παράθυρο στον κόσμο διεκδικούν όλο και περισσότεροι νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων από τη χώρα μας. Η όρεξη για σπουδές και -ποιος ξέρει;-για μια δουλειά, για ένα «μέλλον με ελπίδα», οδηγεί πολλούς νέους Ελληνες να κυνηγούν ευκαιρίες ακόμη και σε χώρες που δεν είναι μεταξύ των περιζήτητων όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ. Χώρες από την Κίνα και τη Νότια Κορέα έως το Περού, το Μεξικό αλλά και την κοντινότερή μας Λεττονία...
  Αυτό φαίνεται από τις αιτήσεις που κατετέθησαν από αποφοίτους ελληνικών ΑΕΙ φέτος για τις υποτροφίες κυβερνήσεων «άγνωστων» χωρών. Για τις συνολικά περίπου 150 υποτροφίες των Αιγύπτου, Αιθιοπίας, Αλβανίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Εσθονίας, Ινδίας, Ιορδανίας, Ισραήλ, Κίνας, Κροατίας, Κύπρου, Λεττονίας, Λουξεμβούργου, Μεξικού, Νοτίου Κορέας, Ουγγαρίας, Περού, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Συρίας, Τουρκίας και Τσεχίας κατετέθησαν 691 αιτήσεις. Συγκεκριμένα πρόκειται για υποτροφίες είτε σε προπτυχιακές σπουδές, είτε για μεταπτυχιακά προγράμματα και έρευνα διάρκειας δέκα μηνών είτε για ένα μηνιαίο θερινό σεμινάριο, πάνω στη γλώσσα και τον πολιτισμό της φιλοξενούσας χώρας.
  Οι περισσότερες αιτήσεις (συνολικά 437) κατετέθησαν για θερινά σεμινάρια, ενώ άλλες 232 αιτήσεις υπεβλήθησαν για τα μεταπτυχιακά προγράμματα των χωρών και 22 αιτήσεις για τις προπτυχιακές σπουδές. Για τις προπτυχιακές σπουδές μεταξύ άλλων κριτήριο επιλογής είναι ο βαθμός των γενικών εξετάσεων.
  Στην πρώτη πεντάδα των χωρών που δέχθηκαν τις περισσότερες αιτήσεις βρέθηκαν το Βέλγιο (με 158 αιτήσεις), η Τουρκία (95 αιτήσεις), η Τσεχία (70 αιτήσεις), η Κύπρος (53) και η Κίνα (36). Μάλιστα, είναι τέτοια η ζήτηση που υπήρξαν και 23 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι δεν είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και οι αιτήσεις τους δεν έγιναν δεκτές. Οι περισσότεροι εξ αυτών βιάστηκαν να αδράξουν την ευκαιρία, καθώς δεν είχαν ολοκληρώσει τις προπτυχιακές τους σπουδές, όπως ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», στέλεχος του υπ. Παιδείας.
  Φυσικά, ο αριθμός των αιτήσεων εξαρτάται και από τον αριθμό των υποτροφιών κάθε χώρας. Βέβαια, η πρώτη, και με διαφορά, θέση του Βελγίου αποδίδεται στο ενδιαφέρον των νέων να διερευνήσουν τις επαγγελματικές προοπτικές στην «πρωτεύουσα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την αγωνία για μια δουλειά υποδηλώνει η υψηλή ζήτηση για τη γειτονική μας Τουρκία και τη συγγενική μας Κύπρο, αλλά και το ενδιαφέρον για τη νέα οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη, την Κίνα.
  «Είναι μια ευκαιρία, που δεν ξέρεις πού μπορεί να καταλήξει. Η γνώση της γλώσσας και του πολιτισμού της χώρας ανοίγει προοπτικές», ανέφερε στην «Κ» ο Πέτρος, που έχει ολοκληρώσει οικονομικές σπουδές στη χώρα μας και διεκδικεί μια θέση για μεταπτυχιακά στην Κίνα. Οι τυχεροί που κέρδισαν το εισιτήριο έχουν ήδη προϊδεασθεί από το υπ. Παιδείας. Το ταξίδι τους περιμένει...
Από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (του Απόστολου Λακάσα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: