Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Η Ιστορία του Ραδιοφώνου: 115 χρόνια από την ίδρυση του


Η Ιστορία του Ραδιοφώνου: 115 χρόνια από την ίδρυση του 

Πριν από εκατόν δέκα πέντε χρόνια, το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών όπως του Reginald Fessenden και του Lee de Forest αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας. Χωρίς τη μεσολάβηση αγωγών αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και στη λήψη τους από ειδικούς δέκτες, η ραδιοφωνία μεταδίδει πλέον σε μεγάλες αποστάσεις ομιλίες και μουσική…
Η εξέλιξη του
Γύρω στα 1873 ο Μαξουελ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, σύμφωνα με την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να μεσολαβεί κάποιο φυσικό μέσο.
Το 1883 ο Hertz επαλήθευσε τη θεωρία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό και ανακάλυψε τα ραδιοκύματα. Κάπου στα 1897 ο Marconi επαληθεύει τα πειράματα του Hertz και καταφέρνει να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3km.
Με τη συσκευή αυτή ο Ιταλός Marconi πηγαίνει στην Αγγλία -που ήταν η κύρια ναυτική δύναμη της εποχής- και ιδρύει την εταιρεία «Marconi Wireless telegraph» και προσφέρει υπηρεσίες στη ναυσιπλοΐα. Τα ραδιοκύματά του δεν μετέδιδαν φωνή αλλά σήματα Μορς. Ήταν τα Χριστούγεννα του 1906 στην Νέα Υόρκη όταν ο Fassenden μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική. 
Telefunken φωτογραφίες - Κατεβάστε δωρεάν εικόνες - Pixabay
Αργότερα ήρθε ο De Forest για να ανακαλύψει το πρώιμο ραδιόφωνο, τη Λυχνία, η οποία ήταν η μόνη μορφή ραδιοφώνου για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο χρησιμοποιούμενο σε ερασιτεχνική βάση και δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένο ή διαδεδομένο.
Η εξάπλωση του
Σταθμός για την ιστορία του ραδιοφώνου αποτελεί η έμπνευση ενός Αμερικανού, του Frank Conrad, ο οποίος εργαζόταν ως μηχανικός και ερασιτεχνικά ασχολείτο με το ραδιόφωνο και τον αθλητισμό. Ο Conrad τυχαία βγήκε στον αέρα με το ραδιόφωνο για να μεταδώσει τα αποτελέσματα των αγώνων. Απέκτησε φανατικό κοινό.
Ήταν τότε που μεταδόθηκε και η πρώτη ραδιοφωνική διαφήμιση, ενός καταστήματος στη γειτονιά του Conrad. Την εκπομπή του Conrad, που ουσιαστικά αυτός θεωρείται ο πατέρας του ραδιοφώνου, πήρε η εταιρεία Westing House και τη μεγάλωσε. Στις 20 Νοεμβρίου 1920 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, ο K.D.K.A., που λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Το 1926 έχουμε την παραγωγή ενός δέκτη αρκετά εύχρηστου, ποιοτικού και φτηνού.
Από τότε το ραδιόφωνο κατακτά ένα πολύ ευρύ κοινό. Στην πορεία έχουμε τη σύσταση και της νομοθεσίας για την οργάνωση των σταθμών και των συχνοτήτων. Η εδραίωση όμως του ραδιοφώνου έρχεται μετά το 1930, όπου σ' αυτή την περίοδο δημιουργείται το καλά οργανωμένο δίκτυο σταθμών (κρατικών και ιδιωτικών) τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.
Ο ανταγωνισμός
Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου το ραδιόφωνο και ο Τύπος γίνονται δύο μέσα ανταγωνιστικά μεταξύ τους γιατί το ραδιόφωνο αποκτά μεγάλο ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Η λήξη του Μεγάλου Πολέμου φέρνει όμως το ραδιόφωνο στην αρχική του ιδιότητα και γίνεται ξανά ένα μέσο κυρίως ψυχαγωγικό.
Στα τέλη της δεκαετίας του '40 με αρχές της δεκαετίας του '50 το ραδιόφωνο αποκτά ένα νέο ανταγωνιστή, την τηλεόραση η οποία έχει στα χέρια της ένα πολύ δυνατό όπλο έναντι του ραδιοφώνου, την εικόνα. Η ακροαματικότητα του ραδιοφώνου πέφτει κατακόρυφα και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ψάχνουν λύσεις. Η λύση έρχεται το '50-'60 και την εμφάνιση της δημοφιλέστατης μουσικής Rock and Roll. Η κρίση ξεπερνιέται και το ραδιόφωνο καθιερώνεται ως αποκλειστικά ψυχαγωγικό-μουσικό μέσο.
Τη δεκαετία του '60 αμφισβητείται στην Ευρώπη το κρατικό ραδιόφωνο γιατί δεν μετέδιδε Rock και απορρίπτεται από τη νεολαία της εποχής. Εμφανίζεται η Πειρατική Ραδιοφωνία με πρωτοπόρο το Radio Caroline στην Αγγλία, το οποίο εκπέμπει από ένα μικρό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Αγγλίας και μεταδίδει μόνο Rock. Η ακροαματικότητά του είναι τόσο ψηλή που απειλεί το BBC. Ακολουθεί ευρεία διάδοση αυτού του τύπου ραδιοφωνίας σε όλη την Ευρώπη.
Πριν από εκατόν δέκα πέντε χρόνια, το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων.
Το ραδιόφωνο ενηλικιώνεται
Μετά από αυτό οδηγούμαστε στην απορρύθμιση (Deregulation) της δεκαετίας του '70 και μπαίνουμε ουσιαστικά στην τελευταία φάση της ωριμότητας του ραδιοφώνου. Τις λυχνίες αντικαθιστούν τα μικρά Τρανσίστορ. Το ραδιόφωνο και το κασετόφωνο συνδυάζονται σε μια συσκευή. Η ραδιομετάδοση εμφανίζεται την περίοδο 1921-1922 σχεδόν συγχρόνως σε όλα τα βιομηχανικά κράτη. Γεννιέται από τις αλλαγές της τεχνολογίας των ραδιοεπικοινωνιών και από την ανάγκη των μεγάλων εταιρειών ραδιοηλεκτρικού υλικού, που αύξησαν κατακόρυφα την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, να ανοικτούν προς την ιδιωτική αγορά, ακόμη και αν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ομίλους, στις ΗΠΑ κυρίως, αντιλαμβάνονται με καθυστέρηση τη σημασία της ραδιομετάδοσης.
Από τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό
Στις αρχές του 1920, η μη επαγγελματική χρήση της ασύρματης επικοινωνίας περιορίζεται σε μερικούς ερασιτέχνες που επικοινωνούν μεταξύ τους στα στενά περιθώρια που τους επιτρέπουν οι στρατιωτικές αρχές, οι οποίες δεν δείχνουν να ανησυχούν από την ανάπτυξη ενός μη ελεγχόμενου συστήματος διαπροσωπικής επικοινωνίας, ενώ παράλληλα ενθουσιάζονται με την νέα τεχνική καλλιεργώντας έτσι μια θετική εικόνα του νέου μέσου.
ΜΝΗΜΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ...του Μανώλη Καλλέργη
Λίγο πριν από τον πόλεμο, η ραδιοεπικοινωνία στρέφεται προς το μοντέλο της ραδιομετάδοσης. Πριν από το 1914 δημιουργούνται σε όλες τις χώρες πειραματικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Στις ΗΠΑ, φοιτητές αρχίζουν να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων και μουσικά προγράμματα. Στο Βέλγιο αναμεταδίδουν μια συναυλία κλασικής μουσικής.
Ο εφευρέτης Λι Ντε Φορέστ, προσεγγίζοντας ένα βιομηχανικό σχέδιο, το οποίο δεν θα καταφέρει όμως να φέρει σε πέρας μόνος του, οργανώνει το 1908 τη μετάδοση μίας συναυλίας από τον Πύργο του Άιφελ και, το 1910, την αναμετάδοση μιας παράστασης με τον Καρούζο από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Αλλά ο Λι ντε Φορέστ παραγκωνίζεται από τις μεγάλες αμερικανικές βιομηχανικές εταιρείες που δεν θέλουν να τον ανταμείψουν για τις ευρεσιτεχνίες του, με αποτέλεσμα αυτοί οι πειραματισμοί να μην έχουν συνέχεια.
Στη Γαλλία, οι μόνες τακτικές εκπομπές είναι η ενημέρωση για την ώρα, που από το 1910 μεταδίδεται δύο φορές την ημέρα από τον Πύργο του Άιφελ, τα δελτία καιρού και το χρηματιστήριο.
Όλες αυτές οι εκπομπές διακόπτονται όμως κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις στρατιωτικές αρχές.
Το συμβατικό ραδιόφωνο περιλαμβάνει δύο κατηγορίες συχνοτήτων τα AM και τα FM. Στις συχνότητες αυτές χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα μήκη κύματος ανάλογα με το σκοπό (π.χ. εμπορικά ραδιόφωνα εκπέμπουν στις συχνότητες FM 88-108). Άλλες συχνότητες χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς όπως π.χ. από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Εκτός από το συμβατικό ραδιόφωνο υπάρχει και το Internet Radio (ραδιόφωνο του διαδικτύου) που εκπέμπει stream audio (δηλαδή επιφορτώνεται το αρχείο σε πραγματικό χρόνο, ο ήχος φορτώνεται εκείνη την στιγμή που παίζει) και τέλος το Podcasting που εκπέμπει μαγνητοφωνημένα.
Η ραδιοφωνική διαδρομή της Ελλάδας
Μοιραία στιγμή για την Ελληνική ραδιοφωνία είναι όταν επιστρέφει από την Ελβετία όπου σπούδαζε ο Στέφανος Ελευθερίου. Σ' αυτόν χρωστάει το ραδιόφωνο την εξέλιξη του στον τόπο μας. Ένας δεύτερος υποκινητής του ραδιοφωνικού ζητήματος είναι ο Κ. Πετρόπουλο, επιμελητής του Πανεπιστημίου στην έδρα της Φυσικής. Αυτός, πέρα από τις εργαστηριακές του έρευνες αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διαφώτιση της κοινής γνώμης περί ραδιοφωνίας. Το Ελληνικό κοινό ενημερώνεται και ουσιαστικά την εποχή αυτή, αφυπνίζεται του ραδιοφωνικό του ενδιαφέρον.
Το 1925 είναι λοιπόν μια σημαδιακή χρονιά για τα ραδιοφωνικά μας πράγματα. Την ίδια εποχή που ο Ελευθερίου φεύγει από την ΔΕΥΝ, ένας ανήσυχος ρωμιός της διασποράς έρχεται από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ο Χρίστος Τσιγκιρίδης.
Η επίσημη εκδοχή έχει συνδέσει την έναρξη του ραδιοφωνικού σταθμού του Τσιγκιρίδη,, με την Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1928. Υπάρχουν ωστόσο ισχυρά δεδομένα που μας κάνουν να πιστεύουμε πως ο πρωτοπόρων των Μακεδονικών αιθέρων ξεκίνησε τις πειραματικές εκπομπές του το 1925 μ' έναν πομπό εγκαταστημένο στο σπίτι του.
Οι πρώτοι εκφωνητές της ΕΙΡ ήταν η αλησμόνητη Αφροδίτη Λαουτάρη, η Αγγελική Κοτσάλη και η Κονταράτου. Κατόπιν προστέθηκαν ο Μιχάλης Κοφινιώτης, λαμπρό αστέρι της οπερέτας, η Νιόβη Πηνιατόγλου, ο Κώστας Σταυρόπουολος, ο μετέπειτα ιστορικός αρχιεκφωνητής Τζων Βεϊνόγλου.
Σταθμός για την ιστορία του ραδιοφώνου αποτελεί η έμπνευση ενός Αμερικανού, του Frank Conrad, ο οποίος εργαζόταν ως μηχανικός και ερασιτεχνικά ασχολείτο με το ραδιόφωνο και τον αθλητισμό... Ο Conrad τυχαία βγήκε στον αέρα με το ραδιόφωνο για να μεταδώσει τα αποτελέσματα των αγώνων... Απέκτησε φανατικό κοινό...
Η ραδιοφωνική συνείδηση εξαπλώνεται σταθερά. Το κράτος συγκινείται και τον Ιανουάριο του 1927 δημοσιεύεται στην «Καθημερινή»: «Υπό του υπουργείου της Συγκοινωνίας πρόκειται να προκηρυχθή ταχής διαγωνισμός δια την εγκατάστασιν κεντρικού σταθμού ραδιοφώνου. Ήδη έχουν υποβληθεί εις το υπουργείον προτάσεις 17 εταιριών».
Ωστόσο, η πρώτη σύμβαση με κάποιον Εμμ. Μάρκογλου (αρχικά με τον οίκο Δημητριάδη που όμως υπαναχώρησε) υπογράφεται τα 1929. Το 1930 ο Μάρκογλου κηρύσσεται κι αυτός έκπτωτος για αθέτηση υποχρεώσεων και στη θέση του εμφανίζεται μια μυστηριώδης Ανώνυμη Ραδιοφωνική Εταιρεία, Αμερικανικών συμφερόντων, η Α.Ε. ΝΤΙΡΧΑΜ που εδρεύει στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Ένας πεντάχρονο; Ραδιοφωνικός «γολγοθάς» αρχίζει. Με έντονο τρόπο εκδηλώνεται την ίδια εποχή και το ενδιαφέρον κι άλλων ξένων εταιριών για την Ελληνική Ραδιοφωνική εργολαβία.
Η πρωτοβουλία στην επόμενη φάση αναλαμβάνεται από τον πρώτο διδάξαντα. Ο Στέφανος Ελευθερίου για να παρακάμψει την αρπαγή της «ΝΤΥΡΧΑΜ», που κρατάει καθηλωμένη τη ραδιοφωνική υπόθεση, δημιουργεί στα τέλη του 1934 μια ημιπαράνομη ημικρατική παρέμβαση, που λειτουργεί παρασκηνιακά αλλά μέσα στους κόλπους του υπουργείου.
Σ' ένα δωμάτιο ντυμένο με κουβέρτες στήνεται το ραδιοφωνικό στούντιο και στον Πειραιά σένα λιμενικό φυλάκιο τοποθετείται η αντένα. Αυτός ήταν ο θρυλικός σταθμός του Πειραιά που εξέπεμπε επί ενάμιση χρόνο μεταδίδοντας τραγούδια από δίσκους αλλά και ζωντανά προγράμματα με καλλιτέχνες του μελοδράματος που φιλοξενούσε συχνά. Η ταραγμένη πολιτικά περίοδος έδωσε την ευκαιρία στο σταθμό του Πειραιά να μεταδώσει, δύο φορές εκλογικά αποτελέσματα.
Στο τέλος του 1935 το Νομικό Συμβούλιο γνωστοποιεί πως με αναγκαστικό νόμο το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να απεμπλακεί από τον σφικτό εναγκαλισμό της Αμερικανικής Εταιρείας. Τους πρώτους μήνες του 1936 όλα ήταν έτοιμα για τη δημιουργία του κανονικού Κρατικού Σταθμού.
Τα ηρωικά χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Τα ηρωικά χρόνια της ραδιοφωνίας ξεκίνησαν την Κυριακή 27 Απριλίου 1941. Όταν η πρωινή Αθήνα έδινε την εντύπωση έρημης πόλης καθώς τα Γερμανικά στρατεύματα είχαν φθάσει στα προάστια της Ελληνικής πρωτεύουσας. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών εξέπεμπε το τελευταίο του μήνυμα. Ο εκφωνητής με φωνή που παλλόταν από τη συγκίνηση έλεγε: «Αδέλφια ψηλά το κεφάλι. Ο Σταθμός αυτός ύστερα από λίγο δεν θα είναι Ελληνικός. Μην τον ακούτε πια. Έλληνες, ο αγώνας συνεχίζεται» Τα τελευταία αυτά λόγια του εκφωνητή πνίγονταν από τις πρώτες στροφές του Εθνικού μας Ύμνου.
Σε λίγο Γερμανοί μοτοσικλετιστές κατηφόριζαν από τους Αμπελοκήπους τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και οι ραδιοθάλαμοι του Ζαππείου καθώς και οι εγκαταστάσεις του πομπού στα Νέα Λιόσια ήσαν από τα πρώτα σημεία που κατέλαβε ο εχθρός. Το Ελληνικό ραδιόφωνο που από το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 1940 με τις διάφορες εκπομπές του ενημέρωνε και εμψύχωνε το μαχόμενο Ελληνικό Έθνος, σίγησε.
Η καταστροφή του πομπού του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών στα Νέα Λιόσια, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει να λειτουργήσει ο σταθμός την ημέρα της απελευθέρωσης και να μεταδώσει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ελευθερίας. Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε από το BBC το οποίο μετέδωσε και έκτακτες ανταποκρίσεις από την ελεύθερη πια Αθήνα.
Επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα άμεσης επισκευής των εγκαταστάσεων του πομπού στα Νέα Λιόσια αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για τις εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών ένας μικρός ραδιοφωνικός πομπός telefunken που διέθετε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις ανάγκες των εργαστηρίων Φυσικής. Ο πομπός αυτός εγκαταστάθηκε στο Ζάππειο και άρχισε να εκπέμπει και πάλι το πρόγραμμα του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών.
Παράλληλα, οι τεχνικοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας κατόρθωσαν να επισκευάσουν το σταθμό βραχέων κυμάτων της Παλλήνης και έτσι λίγες μέρες μετά την εγκατάσταση στην Αθήνα της κυβέρνησης Εθνικής Ένωσης του Γεωργίου Παπανδρέου ο πομπός αυτός μετέδιδε στα βραχέα κατά τις βραδινές ώρες το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. 
Χάρις στην αυταπάρνηση του προσωπικού της η Ελληνική Ραδιοφωνία κατόρθωσε στις δύσκολες ώρες της Κατοχής ν' ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες του Ελληνικού λαού και να εμψυχώσει την Αντίσταση του ενάντια στους κατακτητές. Για το λόγω αυτό ο θρυλικός «τσοπανάκος» δεν είναι ένα ακόμη ραδιοφωνικό σήμα σαν τα τόσα άλλα που πλημμυρίζουν στις μέρες μας τα ερτζιανά κύματα, αλλά αποτελεί τη μουσική έκφραση σε ραδιοφωνική μετάδοση της απόφασης του Ελληνικού λαού να ζει Ελεύθερος.
Μοιραία στιγμή για την Ελληνική ραδιοφωνία είναι όταν επιστρέφει από την Ελβετία όπου σπούδαζε ο Στέφανος Ελευθερίου... Σ’ αυτόν χρωστάει το ραδιόφωνο την εξέλιξη του στον τόπο μας...
Το πέρασμα από την πειρατική στην ιδιωτική ραδιοφωνία
Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι οι ερασιτεχνικοί σταθμοί ήταν μια μορφή «ήρεμης επανάστασης» στην αισθητική, στον τρόπο επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Στην ουσία άνοιξαν την πόρτα στην ξένη μουσική, δημιούργησαν σχέσεις, ανθρώπινη επικοινωνία και το σημαντικότερο, δημιούργησαν ένα δεδομένο που έκανε τους ανθρώπους να θέλουν «ελεύθερη ραδιοφωνία» Κι όλα αυτά χωρίς κόστος. Οικονομικό από τη μια, αφού οι ίδιοι χρηματοδοτούσαν μηχανήματα και δίσκους, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος.
Μόνο η ευχαρίστηση του τηλεφώνου που χτυπάει, των μηνυμάτων που «φτερουγίζουν» στον αέρα για να βρουν τους αποδέκτες τους και της μουσικής που φανέρωναν τις γνώσεις του «πειρατή». Το φόβο και την αγωνία της εξουσίας, από την άλλη, που καραδοκούσε με τα ραδιογωνιόμετρα για να συλλάβει τους «πειρατές» και να κατασχέσει τα μηχανήματα. Αυτή η «ήρεμη επανάσταση» είχε στην πλάτη της πολλά χρόνια φυλακής και μεγάλη αντίδραση της εξουσίας, όπως όλες οι επαναστάσεις.
Οι σταθμοί μετακινούνταν συνέχεια, τα τηλέφωνα άλλαζαν, οι κεραίες έπαιρναν τη μορφή ενός τυχαίου καλωδίου, σιωπούσαν για ένα διάστημα και ξανάρχιζαν σε άλλη συχνότητα και οι «πιστοί» ακολουθούσαν.
Μια τεράστια συνωμοσία «πειρατών» κα ακροατών, εναντίον της εξουσίας, που παρά το λυσσαλέο κυνήγι δεν κατάφερε να την σταματήσει.
Για τους περισσότερους «πειρατές» το να στήσουν έναν σταθμό και να εκπέμπουν ήταν ένα σύντομο παιχνίδι που το εγκατέλειπαν μόλις οι υποχρεώσεις της ζωής (στρατιωτικό, δουλειά, οικογένεια) τους πίεζαν. Μερικοί όμως, το πήραν πιο σοβαρά, επέμεναν, είχαν κι αυτό το κάτι διαφορετικό στην παρουσίαση και προχώρησαν, βελτιώνοντας το σήμα και τα μηχανήματα τους, αλλά και παρακολουθώντας τη μουσική εξέλιξη δημιουργώντας πολλούς και μόνιμους fans.
Ο απόηχος των «πειρατών» ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο στην «Ελεύθερη ραδιοφωνία», όπως ονομαζόταν στην αρχή μέχρι που διαπιστώθηκε ότι ο τίτλος δεν της ταίριαζε και μετατράπηκε σε «ιδιωτική ραδιοφωνία».
Στα πλαίσια τη γενικής εκσυγχρονιστικής προσπάθειας και προσαρμογής των δομών στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εκσυγχρονίστηκε και ο θεσμός της ραδιοφωνίας.
Με το νόμο 1730/1987 ιδρύθηκε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση, που λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας με έδρα την Αθήνα. Με την Υπουργική απόφαση 14631/Ζ2/2691/29.5.87 καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι ίδρυσης ραδιοσταθμών τοπικής ισχύος, από Δήμους και κοινότητες.
Τέλος με το προεδρικό διάταγμα 25/1988 έχουμε την "απελευθέρωση" της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, καθώς τέθηκαν οι όροι ίδρυσης τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σήμερα η κατανομή των ραδιοφωνικών συχνοτήτων γίνεται από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28-4-1998 ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ


Ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος
 (17 Ιανουαρίου 1939 – 28 Ιανουαρίου 2008) γεννήθηκε στην Ξάνθη. 
Tο κοσμικό του όνομα ήταν Χρήστος Παρασκευαΐδης, του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής. 
Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος για σχεδόν δέκα χρόνια, από το 1998 ως το θάνατό του το 2008.


Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Τι σχέση έχουν η γερμανική κατοχή, οι γενοκτονίες Ελλήνων και Αρμενίων, και το Orient Express;


Γράφει ο Γιώργος Αργυράκος

Για αρχή, ο κορωνοࣱϊός δεν έχει καμία σχέση με το ότι φέτος πέρασε απαρατήρητη η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων (24 Απριλίου). Το ίδιο απαρατήρητη περνούσε και τις προηγούμενες χρονιές, προ ιού. Ευτυχώς η αντίστοιχη Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων (19 Μαΐου) δεν περνά εντελώς απαρατήρητη, όπως δεν περνά απαρατήρητη και η εμμονή ορισμένων «επωνύμων» να αρνούνται το γεγονός. Δεν χρειάζεται καν να σχολιάσω τις γνώσεις μας για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων Χριστιανών (ημέρα μνήμης η 7 Αυγούστου), οι οποίοι είχαν την ίδια τύχη με τους προηγούμενους, αλλά δεν είχαν την τύχη να τους στηρίξει ένα αντίστοιχο εθνικό κράτος και μια μεγάλη διασπορά.
Υπάρχει εδώ ένα έλλειμμα μνήμης ή έλλειμμα γνώσης; Σκέφτηκα ότι μάλλον ισχύει το δεύτερο, και για να το τσεκάρω μπήκα στο βιβλίο ιστορίας της Γ’ Λυκείου (ηλεκτρονική έκδοση). Εκεί η γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρεται παρεμπιπτόντως σε 1-2 γραμμές στις σελ. 253 και 263, και σε μερικά ακόμη σημεία αναφέρεται η έλευση Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα μαζί με τους Έλληνες το 1922. Πιο πάνω, στη σελ. 138, ο μαθητής έχει ενημερωθεί ότι Έλληνες και Αρμένιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο του Τουρκικού εθνικισμού «καθώς είχαν συγκεντρώσει στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου και της βιομηχανίας της χώρας». Δηλαδή δεν έπαιξε ρόλο ότι ήταν Χριστιανοί, κοινώς «γκιαούρηδες» (άπιστοι), αλλά ότι κάποιοι από αυτούς ήταν κεφαλαιοκράτες. Προφανώς το βιβλίο έγινε αντικείμενο κάποιων παρασκηνιακών κομματικών παζαριών, ώστε να συμμετάσχει στο γράψιμο και τουλάχιστον ένας ιστορικός της «ταξικής ανάλυσης» (Γ. Μαργαρίτης), μη τυχόν και μείνει μόνη της η «εθνική αφήγηση». Κάτι ανάλογο με την πολυφωνία των τηλεπαραθύρων. Μόνο που ο μαθητής δεν έχει εισαχθεί ποτέ στην ιστορία της ιστορίας, δηλαδή στην ύπαρξη πολλών ιστοριογραφικών σχολών, οπότε – όπως και ο τηλεθεατής – βγαίνει απ’ το μάθημα με ένα κεφάλι τούμπανο χωρίς να έχει αποκτήσει καμία άποψη. Μετά δεν θα του κάνει εντύπωση ότι μέσα στην πάλη των τάξεων συνέβη και κάποιο ταξικό στριμωξίδι στο λιμάνι της Σμύρνης. Το ότι λαλούν πολλοί ιστορικοί κοκόροι αντανακλάται και στην ορθογραφία του βιβλίου: Η γνωστή πόλη-συνθήκη της Ελβετίας αναφέρεται 9 φορές ως Λοζάνη και τέσσερεις 4 φορές ως Λωζάννη. Θα πει κανείς, τί Λοζάνη τί Λωζάννη. Όταν το μαθαίνεις παπαγαλία για τις πανελλαδικές, ακούγεται το ίδιο.
Έχοντας λοιπόν χαμένη από χέρι την υπόθεση «γνώση» και «άποψη» στο σχολείο, ας δούμε τι μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον στις ελεύθερες πλατφόρμες, όπως το facebook. Θα προσπαθήσω εδώ να εξηγήσω ότι η Γερμανική κατοχή με τη γενοκτονία Εβραίων και άλλων μειονοτήτων στην Ευρώπη, και οι γενοκτονίες Αρμενίων και Ελλήνων στην Τουρκία, έχουν έναν κοινό παράγοντα: Τον γερμανικό επεκτατισμό. Αυτό φαντάζομαι πολλοί το γνωρίζουν ήδη. Έτσι, θ’ αρχίσω από κάτι πιο δύσκολο: Πώς η Επανάσταση του ’21 συνδέεται με τη γερμανο-τουρκική λυκοφιλία των αρχών του 20ο αιώνα;
Επειδή δεν πρέπει να ξεφύγω (πολύ) από το θέμα, θα αναφέρω επιγραμματικά μερικά σημεία της ιστορίας του «μακρού 19ου αιώνα», που ξεκινάει από τη λήξη των Ναπολεοντείων πολέμων (1815) και τελειώνει με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου. Ας παρατηρήσουμε κατ’ αρχάς ότι η χρονική απόσταση της Επανάστασης του ’21 από τις γενοκτονίες των Χριστιανών στην Τουρκία, είναι μικρότερη από την απόσταση της Συνθήκης της Λωζάννης από το σήμερα. Θα αναφερθώ εναλλακτικά πότε στην Αυστρία και πότε στη Γερμανία, σαν απλούστευση μιας ευρύτερης και πολύπλοκης γερμανόφωνης συνομοσπονδίας, με τις δύο αυτές χώρες άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ενωμένες να μετέχουν στο ιστορικό φαινόμενο του παν-γερμανισμού. Η ιδεολογία αυτή έχει τις ρίζες της στον ύστερο 19ο αιώνα, και όχι βέβαια στη Γερμανία του Χίτλερ.
Όταν ξεκίνησε η Επανάσταση του ‘21, η πλησιέστερη γεωγραφικά Μεγάλη Δύναμη ήταν ατυχώς η Αυστρία (γι’ αυτό έστειλε με μια βάρκα τον Ρήγα δεμένο στους Τούρκους), η οποία ήταν και ναυτική δύναμη, αφού εκτός από τα γερμανικά κρατίδια ήλεγχε και τα παράλια της Δαλματίας, τη Βενετία και τη μισή περίπου Ιταλία, μαζί με το Βατικανό. Από την αρχή μέχρι το τέλος της Επανάστασης παρέμεινε εχθρική προς την Επανάσταση, ακόμα και όταν οι υπόλοιπες Δυνάμεις σταδιακά έγερναν υπέρ μιας ανεξάρτητης ή ημι-ανεξάρτητης Ελλάδας. Αυτό βέβαια το πλήρωσε μέσα στο 1823-24, όταν πρώτη η Βρετανία αναγνώρισε τους επαναστάτες ως εμπόλεμους, οι οποίοι έπαψαν κατά το διεθνές δίκαιο να θεωρούνται παράνομοι πειρατές και «τρομοκράτες». Έτσι ο ελληνικός στόλος ευκολύνθηκε να καταστρέψει περί τα 100 αυστριακά εμπορικά και πολεμικά πλοία της Μεσογείου, και να βγάλει την Αυστρία εκτός ναυτικού παιχνιδιού. Με τη λήξη της Επανάστασης άνοιξε για τα καλά το «Ανατολικό Ζήτημα», αφού τέθηκαν οι βάσεις για τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και το θέμα ήταν πώς θα μοιράζονταν οι Μεγάλες Δυνάμεις τα ευρωπαϊκά εδάφη της. (Και πάλι απλοποίησα αρκετά το θέμα, και έτσι αδικώ το ισχυρό φιλελληνικό κίνημα της Γερμανίας το οποίο στήριξε όσο μπορούσε την Επανάσταση. Όπως θα δούμε και πιο κάτω, η απλούστευση «κακοί Γερμανοί» είναι περισσότερο μια ελληνική θυμική αντίδραση παρά ιστορικό δεδομένο.) Φτάνοντας στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, εντάθηκε ο διαγκωνισμός Αυστριακών, Γάλλων, Βρετανών και Ρώσων για την επέκταση στα Βαλκάνια και την Τουρκία. Η Αυστρία, έχοντας τυπικά διαχωριστεί από τη Γερμανία, και μη έχοντας πρόσβαση στις βόρειες θάλασσες, είχε δημιουργήσει ισχυρές προσβάσεις στην Αλβανία, τη Βοσνία και τα λοιπά δυτικά Βαλκάνια, και έβλεπε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι την οθωμανική Θεσσαλονίκη. Δεν την ενδιέφερε η τυπική ενσωμάτωση αυτών των εδαφών στην Αυστρουγγαρία, αφού έβλεπε τους βαλκανικούς λαούς σαν παρακατιανούς και απολίτιστους, ασύμβατους με τους κεντρο-ευρωπαϊκούς λαούς (σ’ αυτό δεν είχε άδικο). Άλλωστε οι Αυστριακοί δεν μπορούσαν απόλυτα να συμφωνήσουν ούτε σε μια συνύπαρξη με τους υπόλοιπους Τεύτονες του βορρά. Εκείνο που ενδιέφερε ήταν η οικονομική και πολιτική διείσδυση. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος δεν επέτρεψαν στην Αυστρία να φτάσει στη Θεσσαλονίκη. Η Γερμανία όμως, μη έχοντας σύνορα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία ούτε πρόσβαση στη θάλασσα της Μεσογείου, είχε άλλο σχέδιο: Οικονομική και πολιτική επέκταση προς την Τουρκία με κύριο φορέα τους σιδηροδρόμους. Από εκεί οι βλέψεις ήταν ακόμα μακρύτερες: Σιδηροδρομική (και επομένως οικονομική) επέκταση μέχρι το σημερινό Ιράκ και τη Συρία, με τελικό στόχο τον Περσικό Κόλπο. Εκείνη την εποχή ο σιδηρόδρομος ήταν μια τεράστια σύγχρονη βιομηχανία και ένα μέσον άσκησης πολιτικής, όπως (τηρουμένων των αναλογιών) είναι σήμερα οι αγωγοί πετρελαίου. Ενώ κάποια στιγμή η κύρια σιδηρ/κή γραμμή των Βαλκανίων (πάνω στην οποία κινήθηκε και το γνωστό Οριάν Εξπρές) ελεγχόταν από γαλλικά συμφέροντα, ένα επιτήδειο γερμανικό κονσόρτσιουμ με επικεφαλής την Deutsche Bank (η οποία είχε διευθυντή τον Georg von Siemens, της γνωστής οικογενείας βιομηχάνων) κατάφερε να κερδίσει τη διαχείριση του δικτύου στη δεκαετία του 1890. Αυτή η κίνηση έριξε την Οθωμ. Αυτοκρατορία στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας, με δυσμενείς συνέπειες στην μετέπειτα εξέλιξη του τουρκικού εθνικισμού και των διωγμών κατά των Χριστιανών.[1]
Ο Γάλλος πολιτικός συγγραφέας Ρενέ Πινόν τo 1916 έγραφε για τις διώξεις των Αρμενίων στην Τουρκία, τις οποίες απέδιδε στη γερμανική επιρροή. To άρθρο είχε τον τίτλο «Η καταπίεση των Αρμενίων. Γερμανική μέθοδος – τουρκική εργασία». Εκεί αναφέρει ότι σύμφωνα με τη θεωρία του παν-γερμανισμού, οι Γερμανοί έβλεπαν την Τουρκία ως χώρο επέκτασης της γερμανικής φυλής, με τον σιδηρόδρομο να έχει στρατηγικό ρόλο στην επέκταση.[2] Αυτοί οι πολιτικο-σιδηροδρομικοί σχεδιασμοί παρέμειναν ενεργοί μέχρι και τον Β’ ΠΠ, παρ’ ότι το Ιράκ και η Συρία δεν ελέγχονταν πλέον από την Τουρκία. Ένα εξειδικευμένο άρθρο για τη σιδηροδρομική σύνδεση Βερολίνου-Βαγδάτης, που γράφηκε τον Απρίλιο του 1941, όταν ήδη είχε αρχίσει η γερμανική κατοχή των Βαλκανίων, καταλήγει: «Μήπως στο άμεσο μέλλον ο Χίτλερ θα κάνει μπίζνες με το σιδηρόδρομο της Βαγδάτης; Δεν γνωρίζουμε. Αλλά δεν είναι μυστικό ότι οι Γερμανοί θα ήταν πολύ ευτυχείς να έχουν 16 έως 20 εκατομμύρια τόνους πετρέλαιο ετησίως, από τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ και της Βαγδάτης.» [3]
Η φυσική κατασκευή των τουρκικών σιδηροδρόμων ήταν και έμπρακτα σχετική με τις διώξεις κατά Χριστιανών. Για τις εργασίες στρατολογούνταν με τη βία Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και άλλες μειονότητες στα λεγόμενα «Αμελέ Ταμπουρλαρί» (Τάγματα Εργασίας) του τουρκικού στρατού. Οι συνθήκες ήταν τέτοιες που πολλοί από αυτούς δεν επιβίωσαν, και πιστεύεται ότι αυτοσκοπός των ταγμάτων εργασίας ήταν όχι οι κατασκευές αλλά η εξόντωση ανθρώπων. [4] Δεν γνωρίζω αν οι Γερμανοί έμαθαν τη μέθοδο των ταγμάτων εργασίας από τους Τούρκους ή το αντίστροφο. Το πιο πιθανό είναι το πρώτο, αφού είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι επιστράτευαν «άπιστους» με τη βία για αγγαρείες επί αιώνες πριν (πολεμικά πλοία, κατασκευές οχυρώσεων κτλ). Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία εκείνης της εποχής έγινε το πεδίο της πρώτης σύγχρονης – βιομηχανοποιημένης – εξολόθρευσης πληθυσμών, κάτι που έλαβε υπόψη ως προηγούμενο ο Χίτλερ. Σήμερα είναι γνωστά αρκετά ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν το περίφημο “Wer redet heute noch von der Vernichtung der Armenier?” (Ποιος μιλάει σήμερα για την εξολόθρευση των Αρμενίων;), σε ομιλία του Χίτλερ στις 22 Αυγ. 1939, λίγο πριν αρχίσει ο Β’ ΠΠ. [5]
Για την εμπλοκή Γερμανίας και Αυστρίας στις γενοκτονίες Αρμενίων και Ελλήνων έχουν γραφτεί αρκετά από τους ειδικούς, και για μια πρώτη προσέγγιση παραπέμπω σε άρθρο του καθηγητή Κωνστ. Φωτιάδη. [6] Άλλα άρθρα καλύπτουν επιμέρους πτυχές μιας πολυσύνθετης συνεργασιας, όπως οι πωλήσεις γερμανικών όπλων στην Τουρκία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τόσο κατά εμπολέμων όσο κατά αμάχων Χριστιανών. Τα γνωστά τυφέκια, πιστόλια και κανόνια των εταιρειών Mauser και Krupp που σκορπούσαν το θάνατο σε όλη την Ευρώπη στον Α’ και Β’ ΠΠ, είχαν εξελιχθεί από τύπους που είχαν προηγουμένως δοκιμαστεί στην Τουρκία. Μαζί με τα όπλα αποστέλλονταν και ειδικοί για εκπαίδευση των Τούρκων, οι οποίοι λογικά ήταν γνώστες του δόγματος του «ολοκληρωτικού πολέμου» που είχε διατυπωθεί από Γερμανούς θεωρητικούς ενωρίτερα αλλά δεν είχε ακόμα δοκιμαστεί στην πράξη.[7]
Κλείνω με μια ακόμα ημερομηνία, κατά σύμπτωση η επόμενη της 24ης Απριλίου, και άμεσα σχετική με το θέμα μας: Είναι η «Ημέρα ANZAC», εθνική εορτή σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Τιμώνται οι στρατιωτικοί που μετείχαν στην αποτυχημένη εκστρατεία στη Καλλίπολη το 1915. Η εκστρατεία των Αυστραλών και Νεοζηλανδών θεωρείται ως το συμβολικό θεμέλιο της εθνικής ταυτότητας των αντίστοιχων κρατών. Οι στρατιωτικοί αυτοί, εκτός από το στρατιωτικό τους καθήκον, προσέφεραν και κάτι πολύ σημαντικό στην υπόθεση των γενοκτονιών: Υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, πήραν φωτογραφίες και τα κατέγραψαν σε υπηρεσιακές και προσωπικές αναφορές, σε επιστολές, σε άρθρα εφημερίδων. Χωρίς τους στρατιωτικούς της ANZAC τα ντοκουμέντα για τις γενοκτονίες θα ήταν φτωχότερα και αμφισβητούμενα, καθώς Τούρκοι και Γερμανοί κατάφεραν να εξαφανίσουν πολλά από τα υπάρχοντα τεκμήρια.[8]
Προανέφερα ότι όταν αναφερόμαστε σε «Γερμανούς» ή «Γερμανία» κάνουμε μια υπεραπλούστευση, αφού δεν πρόκειται για κάποιες μονολιθικές οντότητες που είχαν όλοι την ίδια ιδεολογία. Υπήρξαν γερμανικές οργανώσεις, όπως προτεσταντικές αποστολές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που κατήγγειλαν τις τουρκικές αγριότητες στις Γερμανικές αρχές, και άλλοι Γερμανοί απεσταλμένοι οι οποίοι δεν συνεργάστηκαν με τους Τούρκους στις γενοκτονίες. Όμως οι «καλοί» δεν είχαν την εξουσία. Στις 5 Οκτωβρίου 1915 Γερμανοί ιεραπόστολοι που διατηρούσαν ένα σχολείο στο Χαλέπι (Aleppo) στέλνουν επιστολή προς το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών περιγράφοντας τις φρικαλεότητες κατά των Αρμενίων, όπως τις έβλεπαν να συμβαίνουν γύρω τους, ανησυχώντας μάλιστα για τη διεθνή φήμη και υστεροφημία της Γερμανίας.[9] Είναι προς τιμήν της σύγχρονης Γερμανίας και των Γερμανών ότι αναγνωρίζεται η τότε σύμπλευση συμφερόντων με την Τουρκία. Το 2015 ο Γερμανός πρόεδρος Joachim Gauck αναγνώρισε την «συνυπευθυνότητα» της Γερμανίας στη γενοκτονία των Αρμενίων, και το 2016 η Γερμανική Βουλή αναγνώρισε επίσης τη γενοκτονία, με μόνο μία ψήφο κατά και μία αποχή. Μια ομοφωνία που θα θέλαμε να υπήρχε και μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και ευρωβουλευτών όταν συζητούνται τέτοια θέματα, αντί μερικοί να απέχουν ή να βηματίζουν προς την έξοδο ενώ ο πρόεδρος τους καλεί για ενός λεπτού σιγή.
Ας προσθέσω και μια τελευταία γραμμή για το ιστορικό Δίστομο: Η σύγχρονη αντιστασιακή ιστορία της πόλης δεν αρχίζει και τελειώνει με την κατοχή, αφού είναι γνωστό ότι έπαιξε ρόλο και κατά την Επανάσταση του ’21, και είμαι σίγουρος ότι πρέπει να έδωσε το «παρών» και στη Μικρασιατική Εκστρατεία.[10] Αυτά τα γεγονότα δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Διανοούμενοι όπως ο Νίκος Σβορώνος έχουν από καιρό διατυπώσει την άποψη ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του σύγχρονου ελληνισμού είναι η αντίσταση:
«Το αντιστασιακό πνεύμα που επικράτησε στην ελληνική ιστορία είναι το πιο γνήσιο και το πιο παραδοσιακό ελληνικά φαινόμενο »[11]
Εκείνο που μας χρειάζεται είναι δάσκαλοι με παιδεία και έμπνευση, να μπορούν να συλλάβουν τη διαχρονικότητα ορισμένων φαινομένων και τη μεταξύ τους σχέση. Φυσικά μας χρειάζονται και σχολικά βιβλία με άποψη.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
[1] Johnson Alexander, “The Gabriel Aubaret archive of Ottoman economic and transportation history”, Antiquariat Dasa Pahor, 29 Ιαν. 2019, σ. 104-109]
[2] Rene Pinon (1916) “La suppression des Arméniens. Méthode allemande – travail turc”, Revue des Deux Mondes, τόμ. 31, σ. 531-560. Στο https://fr.wikisource.org
[3] Ireland, Philip Willard. “Berlin to Baghdad Up-to-Date.” Foreign Affairs, vol. 19, no. 3, Apr. 1941, pp. 665–670. www.jstor.org (σ. 670)]
[4] Ayse Hur (2008) εφημερίδα Taraf, 12 Οκτ. 2008. Ελληνική περίληψη στο http://www.pontos-news.gr. Φωτογραφίες.
[5] “Hitler’s Obersalzberg Speech”, άρθρο στην αγγλική Wikipedia].
[6] Κωνσταντίνος Φωτιάδης (2020) «Oι ανθελληνικοί διωγμοί στον Πόντο μέσα από τα αρχεία των υπουργείων Εξωτερικών της Αυστρίας και της Γερμανίας» http://www.pontos-genoktonia.gr/download/file/fid/616 . Βιογραφικό και εργογραφία του ιδίου στο http://pontos-genoktonia.gr/sites/default/files/CV_K.FOTIADIS.pdf
[7] “New report details Germany’s role in Armenian genocide”, Deutsche Welle, 05.04.2018, www.dw.com
[8] Για τη σκόπιμη εξαφάνιση αρχειακού υλικού βλ. Taner Akçam, The Young Turks’ Crime against Humanity, Princeton University Press, 2012κεφ. 1, http://assets.press.princeton.edu/chapters/s9678.pdf. αναφέρεται στο Αργυράκος Γ. & Αργυράκου Κ.-Κ., (2019), Οι πολλές όψεις του ‘Κρυφού Σχολείου’. Η περίπτωση των Αρμενίων υπό τουρκοκρατία, Ελίκρανον, Αθήνα, σ. 27, υποσημείωση 26.
[9] Viscount Bryce & Arnold J. Toynbee (1916) The Treatment of Armenians in the Ottoman Empire. London, https://net.lib.byu.edu/
[10] Κατά την άποψή μου η πραγματική «Μικρασιατική Καταστροφή» θα ήταν αν το ελληνικό κράτος παρακολουθούσε ως θεατής τον αφανισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας χωρίς να ρίξει μια τουφεκιά.
[11] Πεσμαζόγλου, Στέφανος (1992) «Ο ‘Αντιστασιακός Χαρακτήρας’ της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού», σ. 89. Πάντειο Πανεπιστήμιο. http://pandemos.panteion.gr/
Εικόνα 1: Αυστραλιανή φιλανθρωπική αποστολή μεταξύ Αρμενίων ορφανών παιδιών, στο Λίβανο το 1923. Από το https://armenianweekly.com/
Εικόνα 2: Είδηση στην εφημερίδα Washington Post, την 1/1/1918. «1.000.000 Έλληνες θανατώνονται από τουρκο-τευτονικές δυνάμεις στην Ασία. Παιδιά και γέροντες στέλνονται με βάρκες στην ανοιχτή θάλασσα και πετιώνται στο νερό να πνιγούν.» Από το https://olympia.gr/ , τεκμηρίωση από το Greek Genocide Resource Center, «Newspaper Articles List on the Greek Genocide (1914-1924)», στο academia.edu.

Κορονοϊός: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ

Κορονοϊός - Σύψας: Ενδεχομένως να μη φιλάμε εικόνες ή το χέρι του ιερέα

O εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία Ηλίας Μόσιαλος, εστιάζει σε δέκα σημεία ώστε να υπολογιστεί το ρίσκο που υπάρχει από την αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Αστυνομικός με μάσκα
Μια αναλυτική αποτίμηση των ρίσκων που ενέχει η αποκλιμάκωση των μέτρων έκανε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, διευθυντής του LSE Health και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία του κορονοϊού Ηλίας Μόσιαλος.
Ο κ. Μόσιαλος σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναλύει με ποσοτικούς όρους τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν μετά τη χαλάρωση των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Παρά τις ταχύρρυθμες και εντεταμένες προσπάθειες των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν ακόμα παράμετροι αναφορικά με τον ιό, που δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία για να αποφανθούμε. Αυτές οι επιστημονικές αβεβαιότητες που προκύπτουν από την έλλειψη γνώσης της νόσου είναι που δυσχεραίνουν τον υπολογισμό του ρίσκου της σταδιακής άρσης των μέτρων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου στην Ουχάν, υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις σε μερικά από τα σημαντικότερα αναπάντητα ερωτήματα, ώστε να υπολογιστεί το ρίσκο που υπάρχει από την αποκλιμάκωση των μέτρων για τον ιό.
Ειδικότερα, οι δέκα ερωτήσεις - απαντήσεις που δημοσίευσε ο Ηλίας Μόσιαλος είναι οι εξής:
1. Πόσα άτομα έχουν μολυνθεί και ποια είναι η πραγματική θνητότητα της νόσου;
Είναι ένα από τα πιο βασικά και πιο κρίσιμα ερωτήματα. Υπήρξαν εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού λοιμώξεων, με τα στοιχεία να μπερδεύονται επιπλέον από έναν άγνωστο αριθμό ασυμπτωματικών περιπτώσεων.
Τα αξιόπιστα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων θα μας επιτρέψουν να επιβεβαιώσουμε ποιος έχει νοσήσει από τον ιό και να κάνουμε επιδημιολογικές αναλύσεις. Δηλαδή, ένα τεστ που εντοπίζει την παρουσία αντισωμάτων στο αίμα ενός ατόμου, διαφέρει σημαντικά από τη μοριακή εξέταση που χρησιμοποιείται.
Το μεν δείχνει ότι ένα άτομο έχει αναπτύξει αντισώματα στον ιό, πράγμα που σημαίνει ότι έχει νοσήσει ή έχει ήδη αναρρώσει. Το δεύτερο ανιχνεύει την παρουσία γενετικού υλικού του ιού, και αποτελεί οριστικό δείκτη ότι ο εξεταζόμενος έχει ενεργή λοίμωξη κατά τη λήψη του δείγματος που αναλύθηκε.
Γνωρίζουμε από εκτιμήσεις του πανεπιστημίου του Ιmperial College London, πως το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ υψηλό σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία (9,8% και 15%, αντίστοιχα). Στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» το ποσοστό έφτασε το 17% και το ποσοστό της θνητότητάς το 1,2%.
Σε μελέτες σε μικρές περιοχές που επλήγησαν από την πανδημία, όπως στη γερμανική πόλη Gangelt, το ποσοστό της διασποράς έφτασε το 15% και το ποσοστό θνητότητας το 0,37%, ενώ άλλη μελέτη έδωσε ποσοστό θνητότητας 0,1-0,3% στη Santa Clara της California. Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερα δεδομένα.
Πρέπει να διαπιστώσουμε την πραγματική θνητότητα στο σύνολο όσων έχουν προσβληθεί και όχι στο σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. H θνητότητα στις περισσότερες χώρες φαίνεται να υπερβαίνει το 1% ενώ είναι πολύ πιθανό να είναι μικρότερη.
Εάν όμως γνωρίζαμε πόσο μικρότερη είναι, αυτό θα βοηθούσε να βελτιστοποιήσουμε τους χειρισμούς αποκλιμάκωσης. Παράλληλα θα μας έδινε και ενδείξεις της πιθανής πίεσης στο σύστημα υγείας για τους επόμενους μήνες. Γνωρίζουμε πως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ κάνουν αντίστοιχες ενδελεχείς μελέτες για τη διασπορά και θα έχουμε σύντομα τα αποτελέσματα.
2. Ποιος είναι πιο ευπαθής στην ασθένεια;
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το φύλο, η φυλή και οι συννοσηρότητες επηρεάζουν αυτό είναι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γνωρίζουμε όμως ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο σοβαρής ασθένειας όσο και θανάτου.
3. Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα;
Η νόσος είναι μια ήπια λοίμωξη για τους περισσότερους, ωστόσο, κάποιο ποσοστό αναπτύσσει σοβαρή ασθένεια. Η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου είναι μέρος του προβλήματος. Ίσως και να υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες που η κατανόησή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρόπους πρόληψης των ατόμων που χρειάζονται εντατική φροντίδα.

Κορονοϊός: Αποτέφρωσαν τη μητέρα τους και λίγες ημέρες μετά επέστρεψε σπίτι!

Κορονοϊός: Αποτέφρωσαν τη μητέρα τους και λίγες ημέρες μετά επέστρεψε σπίτι!
Ένα τραγικό λάθος του νοσοκομείου έφερε μια μακάβρια παρεξήγηση. 

Μπροστά στην πιο μακάβρια στιγμή στην ζωή κάθε ανθρώπου ήρθε μια οικογένεια από τον Ισημερινό, καθώς λίγες ημέρες αφότου αποτέφρωσε (ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε) την 74χρονη, Άλμπα Μαρούρι, εκείνη επέστρεψε στο σπίτι της! 

Σύμφωνα με το BBC, η οικογένεια της 74χρονης ενημερώθηκε για τον θάνατό της τον προηγούμενο μήνα και έλαβε στάχτες που υποτίθεται πως ανήκαν σε αυτήν. Ωστόσο η Μαρούρι ξύπνησε από κώμα τριών εβδομάδων και ζήτησε από τους γιατρούς να καλέσουν την αδελφή της.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα El Comercio, η Μαρούρι εισήχθη στο νοσοκομείο τον προηγούμενο μήνα με υψηλό πυρετό και δυσκολίες στην αναπνοή.
Όπως είναι φυσιολογικό η οικογένειά της ενθουσιάστηκε με τα νέα, ωστόσο δημιουργήθηκε η εύλογη απορία: Ποιον αποτέφρωσαν και τίνος είναι οι στάχτες που στους εστάλησαν σπίτι;

Το νοσοκομείο της πόλης Γκουαγιακουίλ ζήτησε συγνώμη για το απίστευτο μπέρδεμα ωστόσο κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες του Ισημερινού.
Η συγκεκριμένη πόλη είναι επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορονοϊού στη χώρα. Ο Ισημερινός έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία, με πάνω από 22.000 κρούσματα και περίπου 600 θανάτους.
Η οικογένεια τώρα θέλει αποζημίωση από τις αρχές για το μπέρδεμα και το κόστος της αποτέφρωσης.

Guardian: Η Ελλάδα ετοιμάζει νέους κανόνες για διακοπές και τουρισμό

Η Μύκονος
Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο σχέδιο για επανεκκίνηση του τουρισμού, είναι αφιερωμένο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Οι γεμάτες πισίνες και θάλασσες, τα τουριστικά λεωφορεία, οι μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα και τα μίνι μπαρ ξενοδοχείων, όλα αυτά μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν, καθώς η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης προσπαθεί να οργανώσει εκ νέου τις διακοπές μετά τον κορονοϊό.
Χρειάζονται "νέοι ειδικοί κανόνες" για τα ταξίδια, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν νέα εξάπλωση του ιού ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον Guardian, ενώ αποκάλυψε μέρος του πλαισίου που έχει τεθεί σε συζήτηση. 
"Αν σκεφτόμαστε να κάνουμε διακοπές φέτος, αυτό θα πρέπει να γίνει υπό νέους ειδικούς κανόνες. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέους κανόνες για τα ξενοδοχεία, τις παραλίες, τις πισίνες, ακόμη και τους μπουφέδες πρωινού στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά λεωφορεία", αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού.
Όπως υπενθυμίζει μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Χ. Θεοχάρης, οι υπουργοί Τουρισμού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συζητήσουν για το νέο πλαίσιο κανονισμών που θα πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε να επανεκκινήσει ο κλάδος, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας.
Το άρθρο αναφέρει πως στην ατζέντα των συζητήσεων είναι πέραν της μέτρηση της θερμοκρασίας των ταξιδιωτών και τα "πιστοποιητικά ανοσίας", που σκέφτονται να λάβουν ως ένα μέτρο προφύλαξης.
"Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε την μετακίνηση ανθρώπων από μία χώρα σε άλλη, είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσης. Προσωρινούς κανόνες που θα έχουν μία λογική από οικονομικής σκοπιάς. Εάν για παράδειγμα, μπορείς να έχεις μόνο 10 άτομα σε ένα αεροπλάνο για να θεωρηθεί μια πτήση ασφαλής, τότε προφανώς δεν θα μπορεί να υπάρξει πτήση", ανέφερε ο Χ. Θεοχάρης.
Ένας κλάδος που απασχολεί 75 εκ. ανθρώπους παγκοσμίως, ο τουρισμός, έχει επί του παρόντος 'παγώσει" λόγω των περιορισμών στα ταξίδια. Στην Ελλάδα, όπου το 20% των εσόδων της εξαρτάται από αυτόν τον κλάδο, οι επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού αναμένεται να είναι πολύ σοβαρές. 
"Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα, που είναι έτοιμη να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, εφάρμοσε από πολύ νωρίς αυστηρούς κανόνες",  σημειώνεται στο Guardian
"Η Ελλάδα έχει δώσει πολύ καλύτερα τη μάχη κατά του Covid-19 από ό, τι αναμενόταν", αναφέρεται χαρακτηριστικά.