Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Κοινές περιπολίες σε Αιγαίο και ΑΟΖ ελληνικών και αιγυπτιακών μαχητικών αεροσκαφών! - Προσγειώθηκαν αιγυπτιακά F-16 στην ΑΒ Ανδραβίδας

Του Πάνου Σπαγόπουλου 

Αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block 40 προσγειώθηκαν προχθες στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και θα πετούν από κοινού με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, αλλά και στις ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου σε διαδοχικές ασκήσεις μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου που θα μείνουν στην Ελλάδα.

Είναι η εφαρμογή στην πράξη του "κοινού αμυντικού χώρου" Ελλάδας και Αιγύπτου που εξαγγέλθηκε επίσημα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένο, μετά τις συνομιλίες με την αιγυπτιακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αιγυπτο το τελευταίο διήμερο.
Τα αιγυπτιακά μαχητικά (τέσσερα αεροσκάφη, δύο μονοθέσια και δύο διθέσια) συνοδεύονται από μεγάλη ομάδα τεχνικών και έξι πιλότους και θα συμμετάσχουν εκτός των άλλων και στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του Σχολείου Οπλων Τακτικής (ΣΟΤ). 
Είναι η πρώτη φορά που μαχητικά μιας ξένης χώρας συμμετέχουν στις ασκήσεις του ΣΟΤ και αυτό από μόνο του καταδεικνύει το επίπεδο της συμμαχικής σχέσης που έχουν συνάψει οι δύο χώρες απέναντι στην Τουρκία. 
Τα αεροσκάφη ανήκουν στη 60η Μοίρα της 262 Αεροπορικής βάσης στο Abu Suwayr.
Τα αιγυπτιακά μαχητικά, όταν δεν θα εκπαιδεύονται με τα ελληνικά, θα πετούν μαζί τους σε κοινές περιπολίες, στέλνοντας "καθαρά" μηνύματα στην Αγκυρα.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση του στρατηγού Αλ Σίσι, συγκεντρώνει συχνά-πυκνά τα σφοδρά πυρά του Ρ.Τ.Ερντογάν λόγω της εκκαθάρισης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με αποτέλεσμα οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται στο ναδίρ. 
ΣΧΟΛΙΟ
Σημαντική συμφωνία και συμμαχία αυτή με την Αίγυπτο, αλλά να μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι η πολιτική κατάσταση στην χώρα αυτή τα τελευταία 10 χρόνια είναι εξαιρετικά ρευστή με κυβερνήσεις πότε φιλοτουρκικές και πότε εχθρικές προς την Τουρκία να ανεβοκατεβαίνουν δημοκρατικά ή πραξικοπηματικά στην εξουσία... 
Δημοσίευση σχολίου