Ο θαυμαστός κόσμος του διαδικτύου άνοιξε τις πύλες των ιστοσελίδων στο ευρύ κοινό τον Αύγουστο του 1991, με τη δημιουργία της πρώτης ιστοσελίδας στην ιστορία. Τότε που ο ήχος της dial up σύνδεσης ακουγόταν πρωτόγνωρος και συνάμα άκρως μελωδικός, το google δεν ήταν ακόμα ούτε σκέψη και ο σχεδιασμός των websites περιοριζόταν σε σταθερές εικόνες και κείμενα.
Σήμερα, οι πληροφορίες βρίσκονται μονάχα ένα click μακριά μας, οι online συνομιλίες έχουν μπει στην καθημερινότητα μας, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα διευκολύνουν την μαζική ενημέρωση, ενισχύοντας ταυτόχρονα κάθε είδους ψώνιο που μπορεί καθένας μας να κουβαλάει (ας το παραδεχτούμε, ισχύει).
Πώς ξεκίνησαν όμως όλα αυτά; Ποιο ήταν το πρώτο website που δημιουργήθηκε ποτέ; Και από που ξεκίνησαν οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα;
Έτσι σαν μια σύντομη ιστορική αναδρομή χωρίς να σας πολυκουράσουμε, διότι η ιστορία του διαδικτύου μέχρι να την δούμε μπροστά μας είναι τεράστια, να αναφέρουμε ότι η πρώτη απόπειρα διασύνδεσης ήταν στον ψυχρό πόλεμο. Και πιο συγκεκριμένα από την μεριά των Αμερικάνων, οι οποίοι φοβόντουσαν τα πυρηνικά όπλα των Ρώσσων και ήθελαν ένα πιο δραστικό σύστημα επικοινωνίας που θα μπορούσε να αντέξει από μια τέτοια επίθεση. Όποτε, τότε για πρώτη φορά ειπώθηκε και σαν ιδέα η σύνδεση μεταξύ των υπολογιστών (οι οποίοι υπολογιστές για την χρονολογία που μιλάμε, θεωρούνταν απλές τεράστιες υπολογιστικές μηχανές!).
Αυτή η σκέψη δούλεψε για τους Αμερικάνους και έτσι μετά από αρκετούς επιστήμονες που την ανέπτυξαν παραπάνω φτάσαμε στο 1969 με το ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Το πρώτο δίκτυο που αποτέλεσε τη βάση και τον πυρήνα ολόκληρου του διαδικτύου, άσχετα που μέχρι το 1991 καμία ιστοσελίδα δεν είχε δημιουργηθεί!
Κάνοντας λοιπόν μια αναδρομή στα 24 διαδικτυακά χρόνια ιστοσελίδων μέσα από τα παρακάτω screenshots, οι αναμνήσεις ξυπνούν και η cult διάθεση γίνεται και πάλι trend!
World Wide Web (1991)
Παρ' ότι το ίντερνετ υπήρχε ήδη, κανείς δεν είχε σκεφτεί να δημιουργήσει κάποια ιστοσελίδα πόσο μάλλον τον πρώτο browser. Μέχρι που τον Αύγουστο του 1991 μια ομάδα μηχανικών του CERN δημιούργησαν το World Wide Web, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να διαμοιράζονται έγγραφα σε ψηφιακή μορφή. Η αρχή του "www" είχε μόλις γίνει, ενώ λίγα χρόνια αργότερα άρχισαν να εξαπλώνονται πολλών ειδών ιστοσελίδες και browsers στο διαδίκτυο.
Mosaic (1993)
Ο πρώτος browser στην ιστορία που έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν τις εικόνες ανάμεσα στα κείμενα και όχι σε ξεχωριστά παράθυρα όπως έκαναν οι υπόλοιποι ως τότε, άκουγε στο όνομα NCSA Mosaic ή απλώς Mosaic.
Microsoft (1993)
Με δεδομένο πως όλα τα παραπάνω υποστηρίζονταν και από το περιβάλλον των Windows, η Microsoft δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον κόσμο του διαδικτύου, δίνοντας τη δική της cult νότα !
Netscape Navigator (1994)
...Και ύστερα ήρθε ο Netscape! Η εξέλιξη του Mosaic ήταν ο καλοφτιαγμένος browser με το όνομα Netscape Navigator, ο οποίος είχε την δυνατότητα να φιλοξενεί οποιαδήποτε ιστοσελίδα, παρέχοντας στους χρήστες πολλές επιλογές και μια ομαλή πλοήγηση για κάθε website. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, η αυτοκρατορία των ιστοσελίδων είχε σημάνει μια ηχηρή έναρξη, ενώ όλο και περισσότερες ευφάνταστες σελίδες εμφανίζονταν στο προσκήνιο.
Yahoo (1994)
Το αγαπημένο και δημοφιλές Yahoo ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ένα web portal, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ισχυρές μηχανές αναζήτησης, προσφέροντας στους χρήστες ένα τεράστιο εύρος υπηρεσιών και επιλογών για την εποχή του.
Pathfinder (1994)
Το Pathfinder αποτελούσε ουσιαστικά ένα portal του αμερικάνικου τύπου, φιλοξενώντας εκδόσεις όπως τα People, Fortune, TIME και άλλα παρόμοια, παρέχοντας στους χρήστες πολλών ειδών υπηρεσίες όπως subscriptions, chat και blogs. Ωστόσο, η ιστοσελίδα έκλεισε το 1999.
Geocities (1994)
Πριν το Facebook, υπήρξαν αρκετά social network websites, με πρωτοστάτη όλων το Geocities το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του το 1994. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος έδινε την δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν και να επεξεργαστούν τα δικά τους websites, ομαδοποιώντας τα σε διαφορετικές "cities" ανάλογα με το εκάστοτε περιεχόμενο. Λίγο αργότερα ωστόσο, το TheGlobe.com κυκλοφόρησε, δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη του να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Altavista (1995)
Μια από τις δημοφιλέστερες μηχανές αναζήτησης στην προ Google εποχή, ήταν το Altavista. Αργότερα βέβαια αγοράστηκε από την Yahoo, όμως το 2013 η εταιρεία αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο εν λόγω website για πάντα.
mIRC (1995)
Η εποχή της ανοικτής επικοινωνίας, των online γνωριμιών και του ασύστολου trolling είχε το όνομα mIRC. Μια εφαρμογή η οποία φιλοξενούσε χιλιάδες χρήστες, δίνοντας τους την δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους είτε σε δημόσια chat είτε με προσωπικά μηνύματα. Ο παράξενος και άκρως διασκεδαστικός τρόπος επικοινωνίας με αγνώστους (και όχι μόνο) ξεκίνησε δίχως εικόνες, παρά μόνο...ένα χαρακτηριστικό παρατσούκλι.
Lycos (1995)
Ακόμα μια μηχανή αναζήτησης πριν την Google δημιουργήθηκε την δεκαετία του '90, και το παράξενο είναι πως...υπάρχει ακόμα!
MSN Messenger (1995)
Ο Windows Messenger ήταν μια από τις πρώτες εφαρμογές επικοινωνίας, η οποία εξυπηρετούσε την άμεση και γρήγορη επικοινωνία των χρηστών μεταξύ τους, μέσω μηνυμάτων. Πριν από μερικά χρόνια, η εν λόγω υπηρεσία συγχωνεύτηκε με το Skype στην μορφή που όλοι πλέον γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε.
Amazon (1995)
Οι Online αγορές ξεκίνησαν, με το amazon.com να σηματοδοτεί την έναρξη στην αυτοκρατορία του, προσφέροντας ένα σωρό καλούδια για τους φιλόδοξους αγοραστές.
Google (1996)
Και να σου το Google! Μπορεί μέχρι εκείνη την ημέρα το Yahoo να βασίλευε ως μηχανή αναζήτησης, όμως μαζί με το πολύχρωμο λογότυπο της Google ήρθε και η αποκαθήλωση. Αμέτρητες επιλογές, φιλικό περιβάλλον και ένα απύθμενο βάθος αναζήτησης: Το internet ήρθε κυριολεκτικά στα χέρια μας, φέρνοντας την πληροφορία μπροστά στα μάτια μας με ένα click.
IGN (1996)
Ήταν Σεπτέμβριος του 1996 όταν το IGN άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, ξεκινώντας ως μια ιστοσελίδα ψυχαγωγίας με κεντρικό άξονα τα video games, τον κινηματογράφο και την μουσική, βάζοντας κάτω από την ίδια στέγη πολλά από τα μεμονωμένα websites της Imagine Media. Εξού και τα αρχικά "Imagine Games Network". Ενώ λίγα χρόνια αργότερα οι εκδόσεις του IGN εξαπλώθηκαν σε αρκετές χώρες, ενώ αυτή την στιγμή αποτελεί τον μεγαλύτερο διαδικτυακό πυλώνα του gaming σε όλο τον κόσμο.
Apple (1997)
Τι σχέση έχει η παρακάτω εικόνα με την Apple; Μόνο οι παλιοί ξέρουν! Κι όμως, αυτό ήταν το πρώτο website του χρυσωρυχείου με επικεφαλής τον Steve Jobs.
Napster (1999)
Η peer-to-peer (P2P) διαμοίραση αρχείων έγινε δημοφιλής μέσω του Napster, ενώ η πειρατεία κάνει τα πρώτα της βήματα στο διαδίκτυο. Ο μουσικός κόσμος πλέον σταματάει να περιορίζεται σε κασέτες και CD, καθώς τα mp3 μοιράζονται από χρήστη σε χρήστη μέσω download από την εφαρμογή του Napster.
LimeWire (2000)
Μετά το Napster τι; Το λεμόνι του LimeWire έδωσε στους χρήστες όλα όσα τους στερούσε περιστασιακά το Napster λόγω των προβλημάτων με τις άδειες δικαιωμάτων, τις κατηγορίες για πειρατεία και άλλων σχετικών εμποδίων.
Wikipedia (2001)
Με τόσες πληροφορίες να διαχέονται στο διαδίκτυο, μια onlline εγκυκλοπαίδεια ήταν ό,τι έπρεπε για να τις συμπεριλάβει. Η αρχή έγινε το 2001, ενώ αυτή την στιγμή πρόκειται για ένα από τα websites με τη μεγαλύτερη καθημερινή επισκεψιμότητα.
Hi5 (2003)
Εν έτει 2003 τα Social Networks έχουν ήδη χαράξει μια νέα εποχή, εκεί όπου οι φωτογραφίες κάνουν τα πρώτα τους βήματα στα εκάστοτε profiles των χρηστών. Κάπου εκεί εμφανίζεται το hi5, ένα από τα πιο δημοφιλή social networks για την εποχή του, στρώνοντας σιγά σιγά το χαλί για τον ερχομό του Facebook.
MySpace (2003)
Όπως προανέφερα, το hi5 ήταν "από τα πιο δημοφιλή social networks", καθώς το MySpace είχε το μονοπώλιο. Παρ' ότι το MySpace ξεκίνησε δίνοντας έμφαση στην μουσική, τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα, το 2005 αποτελούσε το πιο γνωστό website δικτύωσης στον κόσμο, αυτό όμως μέχρι το 2008, όπου το Facebook απορρόφησε σχεδόν όλους τους χρήστες. Πλέον το MySpace έχει ερημώσει για τα καλά, ο Tom απουσιάζει και το περιβάλλον του φαίνεται βαρύ και δύσχρηστο.
Facebook (2004)
Τι χρειάζεται να πει κανείς για το μεγάλο κατόρθωμα του Mark Zuckerberg; Τα λόγια είναι περιττά και η ιστορία χιλιοειπωμένη. Πόσοι όμως θυμούνται την πρώτη εικόνα του δημοφιλούς website; Ιδού!
YouTube (2005)
"Όλα καλά με τις εικόνες, όμως τι γίνεται με τα videos;" Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του YouTube κάπου στο 2005, με τους πρώτους servers του να τοποθετούνται σε μια ιαπωνική πιτσαρία στην Καλιφόρνια. Από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν πάρει άλλες διαστάσεις!
Twitter (2006)
Η σελίδα του twitter πέρασε από πολλές αλλαγές μέχρι οι σχεδιαστές να καταλήξουν σε μια τελική μορφή. Αρχικά λεγόταν Twttr, ενώ το λογότυπο του διέφερε κατά πολύ από το σημερινό, τόσο σε χρώματα όσο και σε σχέδιο.
Από τότε μέχρι σήμερα προφανώς όλα έχουν αλλάξει κατά πολύ, καθώς ο σχεδιασμός των ιστοσελίδων έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Ευφάνταστα γραφικά, δυναμική σχεδίαση, scrolling & parallax κόσμοι, live streaming videos και πολλά ακόμα. Φυσικά, δεν θα μπορούσε κανείς να πει πως δεν θα υπάρξουν καινούργιοι τρόποι σχεδιασμού, νέα δεδομένα ή άλλες εξελίξεις στο διαδίκτυο, αφού μετά από 20 χρόνια ίσως διαβάζουμε ένα παρόμοιο άρθρο που θα φιλοξενεί σημερινές ιστοσελίδες αναπολώντας το...παρελθόν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου