Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Πονοκέφαλος από τις σχέσεις Ελλήνων με Σέρβες: Μας παίρνουν τις κοπέλες, δεν θα ανεχθούμε να μας παίρνουν και τις παντρεμένες

Πονοκέφαλος από τις σχέσεις Ελλήνων με Σέρβες: Μας παίρνουν τις κοπέλες, δεν θα ανεχθούμε να μας παίρνουν και τις παντρεμένες

Ο ελληνοσερβικός... έρωτας της ασφάλτου απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες στη ΝΑ Σερβία. Οι σχέσεις Ελλήνων με Σέρβες θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο της Μπέλα Παλάνκα
Η κατασκευή αυτοκινητόδρομων στη νοτιοανατολική Σερβία αποτελούσε όνειρο πολλών γενεών αφού η έλλειψη οδικών υποδομών είχε θεωρηθεί βασική αιτία της υπανάπτυξης. Η έναρξη των εργασιών, ωστόσο, έφερε και... προβλήματα, τα οποία κανένας από τους κατοίκους της περιοχής δεν πίστευε ότι θα αντιμετωπίσει.
Τα περισσότερα οδικά έργα ανέλαβαν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, που απασχολούν και Έλληνες. Με την άφιξη των ξένων εργατών αυξήθηκαν και οι μικτές σχέσεις έρωτα, Ελλήνων με Σέρβες.
Το φαινόμενο δεν θα απασχολούσε κανέναν αν δεν συνέβαινε να συνάπτουν σχέσεις με τους Έλληνες όχι μόνο οι ανύπαντρες αλλά και οι παντρεμένες.
Ο "έρωτας της ασφάλτου", όπως τιτλοφορείται το θέμα στο σερβικό Τύπο, χτυπά και τις παντρεμένες γυναίκες κάτι που προκαλεί προβληματισμό στις τοπικές κοινωνίες.
Στις πόλεις Πίροτ και Μπέλα Παλάνκα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται μεγάλη αύξηση των διαζυγίων, κάτι που οι κάτοικοι αποδίδουν στην έλευση των Ελλήνων, οι οποίοι απασχολούνται στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.
Η διευθύντρια του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης του δήμου Πίροτ, Μαρία Βάσιτς, εξηγεί ότι "είναι σύνηθες φαινόμενο σε περιόδους οικονομικής κρίσης να δοκιμάζεται η συζυγική σχέση και ένας από τους συζύγους να αναζητά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης".
Για τις γυναίκες, όπως λέει, "οι ξένοι παρουσιάζονται ως μία νέα ευκαιρία για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, αναζητώντας καλύτερη τύχη".
Οι άντρες, ωστόσο, δεν σκέφτονται έτσι και το θέμα βρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Μπέλα Παλάνκα. Ο δημοτικός σύμβουλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS), Ντούσαν Γιοβάνοβιτς, καταθέτοντας προς συζήτηση το θέμα, δήλωσε τα εξής:
"Οι Έλληνες μας παίρνουν τις κοπέλες κι αυτό δεν είναι κακό. Ας πάνε τα κορίτσια να ζήσουν στην Ελλάδα αφού το επιθυμούν και είναι καλύτερα. Δεν μπορούμε ωστόσο να ανεχθούμε να μας παίρνουν και τις παντρεμένες".
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να συσταθεί επιτροπή για να εξετάσει το θέμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Μπέλα Παλάνκα, οι Έλληνες εργάτες φέρνουν και συγγενείς ή φίλους από την Ελλάδα για να αναζητήσουν το ταίρι τους στην περιοχή. Πολλές από τις σχέσεις αυτές καταλήγουν σε γάμο.
Η νοτιοανατολική Σερβία είναι η πιο φτωχή περιοχή της χώρας. Η προοπτική μιας καλύτερης ζωής αποτελεί για τις γυναίκες μεγάλη πρόκληση. Το ίδιο μεγάλος είναι και ο πειρασμός για τους ξένους αφού η περιοχή φημίζεται για τις όμορφες γυναίκες.
Επιβεβαίωση αυτού, το γεγονός ότι σε διαγωνισμούς ομορφιάς, στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Miss YU), τρεις φορές αναδείχθηκαν νικήτριες νεαρές γυναίκες από την κωμόπολη Μπέλα Παλάνκα.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: