Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην κατάργηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην κατάργηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;

«η αύξηση της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί πλέον να είναι ένα θέμα της επιλογής, αλλά της ανάγκης, που επιβάλλεται από τις εξωτερικές προκλήσεις και τα εσωτερικά προβλήματα ... ο έξω κόσμος μπορεί να ωθήσει τους Ευρωπαίους στη λήψη αυτών των αποφάσεων νωρίτερα και όχι αργότερα ....»
Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας σε περιπολίες στην Βαλτική Θάλασσα αναχαιτίζουν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, Γερμανοί στρατιώτες σε περιπολίες στα σύνορα... Ελλάδας και Τουρκίας. Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επιταχύνει κοσμογενικές εξελίξεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης - με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η τελευταία έκθεση από το Ινστιτούτο Μελετών για Θέματα Ασφάλειας (ΕUISS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατυπώνει έντονες συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ενωμένη παγκόσμια στρατιωτική δύναμη - στον απόηχο της συνεχιζόμενης πτώσης της παρουσίας της Αμερικής στην παγκόσμια άμυνα.
Η έκθεση καλεί την «επέκταση των ενόπλων δυνάμεων της ΕΕ σε γεωγραφικές ζώνες της ΕΕ» με προνομιακό ενδιαφέρον, με μεγαλύτερη έμφαση στη διατήρηση και την ενίσχυση της ναυτικής και αεροδιαστημικής δυνατότητας.
Ειδικότερα, η εν λόγω έκθεση συνιστά ναυτικές περιπολίες για την ενίσχυση της περιφερειακής εμπιστοσύνης, την προστασία των εμπορικών οδών ή την πρόληψη της πειρατείας, εκτός από την εντολή για την αποτροπή ξένων επιθέσων κατά τη διάρκεια περιόδων έντασης.
Η επερχόμενη ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής του Συμβουλίου για την Άμυνα για τον επόμενο μήνα, αναμένεται να σκήσει πίεση σε αυτή την κατεύθυνση. Οι συναντήσεις κορυφής, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Οκτωβρίου και 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να εξετάσουν τρεις ζωτικούς τομείς στην άμυνα της ΕΕ - πολιτικός, επιχειρησιακός και οικονομικός τομέας.
Οι συναντήσεις κορυφής είναι τόσο επίκαιρες όσο και ζωτικής σημασίας, δεδομένης της ακέφαλης σύγχυσης που βιώνουμε σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Ινστιτούτο Μελετών για Θέματα Ασφάλειας (ISS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρεί ότι  «η αύξηση της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί πλέον να είναι ένα θέμα της επιλογής, αλλά της ανάγκης, που επιβάλλεται από τις εξωτερικές προκλήσεις και τα εσωτερικά προβλήματα ... ο έξω κόσμος μπορεί να ωθήσει τους Ευρωπαίους στη λήψη αυτών των αποφάσεων νωρίτερα και όχι αργότερα ....»
Με την οικονομική κρίση έρχεται η Ευρωπαϊκή Πολεμική Αεροπορία
Το έγγραφο ισχυρίζεται ότι μέσω της δημιουργίας της ενιαίας στρατιωτικής δύναμης δεν συνεπάγεται απώλεια εθνικής κυριαρχίας - η εθνική κυριαρχία είναι υπό απώλεια όσο δεν εδραιώνεται η ενιαία στρατιωτική δύναμη. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, χωρίς την κοινή πορεία, οι χώρες της Ευρώπης κινδυνεύουν να απωλέσουν την «στρατηγική αυτονομία».
fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: