Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Συνταγή για τη θεραπεία της μέθης


Συνταγή για τη θεραπεία της μέθης

15 Απριλίου 2013
Μία σούπα με μοσχάρι και νουντλς είναι το τέλειο «φάρμακο» για να καταπραϋνθούν τα συμπτώματα που βασανίζουν το επόμενο πρωί όσους έχουν υπερκαταναλώσει αλκοόλτο βράδυ, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Το γιακ-α-μέιν (Yak-a-mein), λίγο είναι γνωστό εκτός Νέας Ορλεάνης, όπου εδώ και δεκαετίες έχει βοηθήσει αμέτρητους γλεντζέδες να αναρρώσουν από τις καταχρήσεις τους.
Αν και οι συνταγές, γι’ αυτό είναι πλέον πολυάριθμες, το κλασικό γιακ-α-μέιν είναιουσιαστικά ένας αλμυρός ζωμός κρέατος με σάλτσα σόγιας, που περιέχει νουντλς, κρεμμύδια, ένα σφικτό αυγόκομμένο σε 2 φέτες και κομματάκια από μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαρίδες.
Το γιακ-α-μέιν περιέχει την ιδανική αναλογία άλατος, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για να καταπραϋνθεί ο πονοκέφαλος της μέθης.
Ο πονοκέφαλος και τα άλλα παρεπόμενα της μέθης αναπτύσσονται όταν ο οργανισμός δέχεται περισσότερο αλκοόλ απ’ όσο μπορεί να αντέξει.
Όπως είπε η δρ Μίτσελ, τα υψηλά επίπεδα αιθανόλης (αλκοόλ) συνδυάζονται με την αφυδάτωση και τις τοξικές επιδράσεις της οξείδωσής της (οξειδώνεται στο ήπαρ σε ακεταλδεϋδη και ομοειδείς ουσίες) για να δημιουργήσουν μία «μεταβολική καταιγίδα». Η «καταιγίδα» αυτή ευθύνεται που το επόμενο πρωί ξυπνάμε με πονοκέφαλο, ναυτία, κόπωση, πόνους σε όλο το σώμα και αδυναμία.
Τα κόκκίνα κρασιά και τα σκουρόχρωμα ποτά, όπως το μπράντι και το ουίσκι, δημιουργούν περισσότερες τέτοιες ουσίες απ’ ό,τι το λευκό κρασί και τα διαυγή ποτά, όπως η βότκα. Επιπλέον, ''η μεταβολική καταιγίδα'' επιταχύνεται από την κατανάλωση του αλκοόλ μαζί με ανθρακούχα ροφήματα, διότι το ανθρακικό επιταχύνει την απορρόφηση του αλκοόλ.
Πώς δρα κάθε συστατικό του γιακ-α-μέιν για να καταπολεμήσει τα παρεπόμενα της μέθης.
Τα αυγά περιέχουν το αμινοξύ κυστεϊνη, το οποίο απομακρύνει την ακεταλδεϋδη από τον οργανισμό.
Το αλάτι αντικαθιστά το νάτριο και το κάλιο που έχει χάσει ο οργανισμός, εξαιτίας της διουρητικής δράσης του αλκοόλ.
Η βιταμίνη Β1 που υπάρχει στο κρέας και στα ψαρικά εμποδίζει την συσσώρευση του γλουταρικού εστέρα, μιας ουσίας που είναι υπεύθυνη για τον πονοκέφαλο μετά τη μέθη.
Παρ’ όλα αυτά,  ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των παρεπομένων είναι να αποφεύγουμε τη μέθη.
Επειδή ο οργανισμός μπορεί να μεταβολίζει 15 ml καθαρού αλκοόλ την ώρα, η κατανάλωσή μας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα ποτηράκι κρασί των 175 mlή τα 30 ml δυνατού ποτού ή τα 350 ml μπύρα την ώρα.
Η συνταγή της σούπας yakamein της Νέας Ορλεάνης
Yakamein
Συνταγή για 8 άτομα
Υλικά
-1 κιλό βόειο κρέας στρογγυλό ή κιλότο-4 - 5 λίτρα νερό
-αλάτι -2 κουταλάκια του γλυκού καρύκευμα Cajun -2 κρεμμύδια-4 κουταλιές ελαιόλαδο-φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι-1 κιλό μακαρόνια noodles-8 σφιχτά αυγά (1 για κάθε πιάτο)-1 πράσινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες-Σάλτσα σόγιας-Σάλτσα Worcestershire
-Τσίλι προαιρετικά
Εκτέλεση
-Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και έχετε δυνατή φωτιά.
-Προσθέστε το βόειο κρέας, το καγιέν, τα κρεμμύδια, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε. Το νερό πρέπει να καλύπτει το κρέας.
-Όταν βράσει χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 2 έως 3 ώρες, ή μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας.
-Αφαιρέστε το βόειο κρέας από το ζωμό και κόψτε το με το πηρούνι σε μικρά κομμάτια και ξανατοποθετήστε το στην κατσαρόλα.
-Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, επιπλέον, αν χρειάζεται και το διατηρείτε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.
-Εν τω μεταξύ, βράζετε τα αυγά,  και τα ξεφλουδίζετε.
-Βράστε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
-Για να φτιάξετε τη σούπα, τοποθετήστε μια μερίδα μακαρόνια noodles στον πάτο ενός μπολ.
-Μετά χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να εξάγετε μια μερίδα του τεμαχισμένου βοείου κρέατος και προσθέστε το πάνω από τα noodles.
-Προσθέστε ένα βραστό αυγό, είτε ολόκληρο, είτε κομμένο στη μέση  κατά μήκος.-Με μια κουτάλα σούπας βάλτε από πάνω στο μπολ 1-1/2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος  και πασπαλίζετε με το πράσινο κρεμμύδι που είναι κομμένοσε φέτες. Προσθέστε  σάλτσα σόγιας, σάλτσα τσίλι και σάλτσα Worcestershire.
Προτείνουμε όταν πίνετε προληπτικά να την έχετε έτοιμη τη σούπα για να την καταναλώσετε αμέσως μόλις γυρίσετε στο σπίτι..
Βιβλιογραφία
life.nationalpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: