Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ


ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΎΟΥΣΑ
Γράφει ο Ηλίας Μαμαλάκης
 « Κυριακάτικη Δημοκρατία – τεύχος 66 - 3/3/2013»
(Αποσπάσματα)
Πάνε είκοσι χρόνια από τότε που για πρώτη φορά ταξίδεψα στην Κωνσταντινούπολη . Ένα ταξίδι αναψυχής πολλά υποσχόμενο σε καλό φαγητό και αγορές φθηνών δερμάτινων ρούχων. Αυτοί είναι οι λόγοι που κύρια σε προσελκύουν στην Κωνσταντινούπολη . Στην πορεία όμως του σύντομου ταξιδιού μια ουσιαστική μετάλλαξη έγινε μέσα μου . Ο Τούρκος ξεναγός με υπερφίαλο τρόπο σε ξεναγεί στα μνημεία ξεκινώντας από το μπλε τζαμί  και συνεχίζοντας στην Αγία Σοφία.
Ποιο πολύ τονίζει την είσοδο του Μωάμεθ του Πολιορκητή στη μεγάλη εκκλησία , παρά το ότι η Αγία Σοφία υπήρξε το μέγιστο μνημείο της ορθόδοξης πίστης.
Μπαίνεις μέσα πληρώνοντας εισιτήριο, σε καμία ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο δεν πληρώνεις εισιτήριο, μόνο εκεί και αυτό ευτελίζει την πίστη.

Η ΕΚΚΛΗΣΊΑ 
Και όταν μπεις μέσα καταρρακώνεσαι  Μεγάλες επιγραφές στην αραβική γραφή δοξάζουν τον Αλλάχ και για παραπάνω από δεκαπέντε χρόνια, μια τεράστια σκαλωσιά που δεν χρησίμευε σε τίποτε, χαλάει την αρχιτεκτονική του εσωτερικού του ναού. Τουρίστες χασκογελούν, παιδάκια τρέχουν πάνω κάτω , μια Γιαπωνέζα φωτογραφίζεται κάνοντας πιρουέτες, κάτι Κορεάτες κουνάνε τα σημαιάκια της χώρας τους.
Κανένας δεν καταλαβαίνει που ακριβώς βρίσκεται, στον μεγαλύτερο και ενδοξότερο ναό της ορθόδοξης εκκλησίας.
Η είσοδος είναι 12 euro το άτομο και κάθε μέρα την επισκέπτονται παραπάνω από 3000 χιλιάδες άτομα. Ατελείωτες ουρές.
Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού βγάζει χρήματα....
Την ζήλεψαν την Αγία Σοφία λαοί και λαοί. Όλα τα μεγάλα τζαμιά των μουσουλμάνων είναι αντίγραφα της, μικρότερα ή μεγαλύτερα, αλλά η Αγία Σοφία είναι η πρώτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: