Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Βλέπουμε τον αργό θάνατο της ευρωπαϊκής ιδέας, λέει ο πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης


Βλέπουμε τον αργό θάνατο της ευρωπαϊκής ιδέας, λέει ο πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται σε αργό θάνατο, δήλωσε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, λέγοντας ότι η Κύπρος εκβιάστηκε από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 
 "Ζούμε ιστορικές στιγμές. Είμαστε μάρτυρες στον αργό θάνατο της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβαίνουν ουσιαστικά σε δράσεις που λένε στους πολίτες άλλων κρατών μελών ότι δεν είναι ίσοι απέναντι στο νόμο" ανέφερε την Τρίτη στο Bloomberg ο κ. Ορφανίδης.
 
"Aυτό που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ολίσθημα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες ουσιαστικά εκβιάζουν την Κύπρο να κατάσχει τα χρήματα που ανήκουν σε νόμιμους καταθέτες στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου" πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Ορφανίδης κατηγόρησε τις ισχυρές κυβερνήσεις της Ευρώπης ότι έλαβαν αποφάσεις που οδηγούν στη δυστυχία τους πολίτες στην περιφέρεια της Ευρώπης.
"Υπήρξαν αποφάσεις που λήφθηκαν από τις ισχυρότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που προωθούν συστηματικά την ανέχεια στους πολίτες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας και αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει με τον τρόπο που το χειρίζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις" τόνισε.
“Αποφάσεις σαν και αυτή, όπως και η απόφαση για το haircut στα ελληνικά ομόλογα τον Οκτώβριο του 2011, στην πραγματικότητα ωφελούν μερικές χώρες. Για παράδειγμα, όπως είδαμε χθες στις αγορές, μια απόφαση σαν και αυτή μειώνει το κόστος δανεισμού για τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε η γερμανική κυβέρνηση να μπορεί τώρα να δανείζεται  με αρνητικά επιτόκια, ενώ προκαλεί πόνο σε άλλες χώρες. Δεν είναι όλοι ίσοι έναντι του νόμου, με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυτές τις μέρες. Και για αυτό ανησυχώ για το μέλλον της Ευρώπης”, είπε.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: