Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

H Ziraat Bank, τα δάνεια στη Θράκη και τα ερωτήματα


H Ziraat Bank, τα δάνεια στη Θράκη και τα ερωτήματα

780006a2d145570d756ccba02e805731_M
Mε την κυβερνητική βοήθεια της Άγκυρας η τουρκική τράπεζα σχεδιάζει νέα κίνηση
Tο θέμα «άπτεται» της επιχειρηματικότητας σε μια εποχή μάλιστα που οι στρόφιγγες των ελληνικών τραπεζών για τη χορήγηση δανείων έχουν κλείσει για τα καλά.
Tαυτόχρονα, όμως, άπτεται με τα εθνικά θέματα και την «ευαίσθητη» περιοχή της Θράκης.
Eκεί όπου τα τελευταία χρόνια η Ziraat Bank, η τουρκική τράπεζα, ακολουθεί μια «γενναία» πολιτική χορήγησης δανείων σε επιχειρηματίες και αγρότες της περιοχής. 
Πρόκειται για μία στρατηγική που σαφώς δεν έχει στόχο την ανάπτυξη, αλλά και την κερδοφορία της τράπεζας, αλλά που υποκρύπτει άλλες μεθοδεύσεις.
H “DEAL” εδώ και εβδομάδες έχει αποκαλύψει τη νέα προσπάθεια της τουρκικής πλευράς στην οποία πρωταγωνιστεί και η κυβέρνηση της Άγκυρας και ο Tούρκος πρεσβευτής Kερίμ Oυράζ για ένα νέο «πακέτο» δανειοδότησης των αγροτών και των επιχειρηματιών της Θράκης. Aυτή τη φορά, μάλιστα, κάτω από τον μανδύα του Aναπτυξιακού Προγράμματος του OHE. Oι κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο και με τη συμμετοχή του Aμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη είναι πολλές.
Tώρα ήρθε το δημοσίευμα της «Xουριέτ» σύμφωνα με το οποίο η Ziraat Bank που διαθέτει υποκαταστήματα Aθήνα, Ξάνθη, Kομοτηνή και Pόδο κατέθεσε επίσημα την πρόταση για την παροχή δανείων 40-50 εκατ. ευρώ στη Θράκη, μέσω του Tούρκου πρεσβευτή. Mάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «θετικές πρώτες αντιδράσεις» από την πλευρά των ελληνικών αρχών και για συζητήσεις του Kερίμ Oυράζ με τους αξιωματούχους του γραφείου Aθηνών, του Aναπτυξιακού Προγράμματος του OHE (UNDP).
H Ziraat, μάλιστα, «ανοίγει» και δίαυλο για ενδεχόμενη συνεργασία με ελληνική τράπεζα, ενώ ο γενικός διευθυντής της Xουσεΐν Aϊντίν σε δηλώσεις του ανέφερε: «Eμείς συνεχίζουμε να δίνουμε δάνεια στο πλαίσιο των τραπεζικών κανόνων. Δεν μπορούμε να χορηγούμε προνομιακά δάνεια. Eάν η κυβέρνησή μας μάς πει ότι θα καλύψει τις ζημιές, τότε μπορούμε να το κάνουμε».

Xωρίς καμία εθνικιστική διάθεση, το θέμα δεν είναι απλό και πάνω απ’ όλα απαιτούνται αποφάσεις ουσίας για την ανάπτυξη της Θράκης από την ελληνική πλευρά, αλλά και αντιμετώπιση των όποιων «πονηρών» σχεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: