Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

200 εκ. ευρώ “σήκωσαν” σε εμβάσματα οι λαθρομετανάστες


200 εκ. ευρώ “σήκωσαν” σε εμβάσματα οι λαθρομετανάστες

Τα εμβάσματα των οικονομικών λαθρομεταναστών στο εξωτερικό κατά το δεκάμηνο Ιανουάριος -– Οκτώβριος 2012 αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. 
Τα στοιχεία τα έδωσε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Παναγιώτης Νικολούδης.
Τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με τον veterano.gr, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παναγιώτης Νικολούδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Ο κ. Νικολούδης αναφέρει ακόμη ότι η εκροή χρημάτων από τη χώρα μας αφορά κυρίως ασιατικές (Ιράκ, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν κλπ) και αφρικανικές χώρες.

Οι εκροές γίνονται είτε με παράνομο τρόπο (κρυμμένα χρήματα σε φορτηγά, σε αποσκευές κλπ) είτε με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με αποστολές εμβασμάτων μέσω επιχειρήσεων διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων.

Η Αρχή εξηγεί ότι για τις περιπτώσεις παράνομης εξαγωγής δεν έχει στοιχεία, παρά μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν συλληφθεί από τις τελωνειακές αρχές.

«Το βέβαιο είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος εκροών γίνεται με τον “νόμιμο” τρόπο αποστολής εμβασμάτων, που όμως είναι κατακερματισμένα σε μικρά ποσά 300- 1.000 ευρώ, έτσι ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των αποστολών και πολύ πιο δυσχερής ο φορολογικός έλεγχος», σημειώνει ο κ. Νικολούδης.

Γνωστοποιεί επίσης ότι η Αρχή έχει αρχίσει την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν θα ήταν σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν, αλλά εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη φορολόγηση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που αποστέλλονται στο εξωτερικό και που ενδεχομένως έχουν νόμιμη προέλευση, αλλά δεν έχουν φορολογηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: