Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Μπρόκολο


Μπρόκολο

Ο απόγονος του άγριου λάχανου στο πιάτο σας



Μπρόκολο
Ετήσιο φυτό της οικογένειας των κραμβοειδών και αυτό, όπως και το κουνουπίδι.
 
Πρόκειται στην ουσία για ένα είδος λάχανου, το οποίο προήλθε από το άγριο λάχανο.
 
Αποτελείται από ένα σκληρό και χονδρό κορμό πράσινου χρώματος, φύλλα, και φυσικά τις γνωστές ανθοκεφαλές του, οι οποίες ποικίλουν σε χρώμα (πράσινες και μώβ συνήθως). Τα άνθη του είναι και αυτά, τα οποία και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική κατά βάση.
 
Ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και γι’αυτό καλλιεργείται και στις ψυχρές περιοχές, ενώ ευνοείται και από την παρουσία υγρασίας.
 
Η συγκομιδή του γίνεται 2-3 μήνες μετά από το φύτεμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία.
 
Μπορεί να παρασκευαστεί βραστό, σαν σαλάτα, σούπα, ωμό και φυσικά τουρσί.
 
Ανήκει στα πλέον πλούσια σε τροφικά συστατικά λαχανικά και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μεταξύ των οποίων και η σουλφοραφάνη, η οποία είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: