Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Το χρονικό της εταιρίας Softex

Αποτέλεσμα εικόνας για SOFTEX

Γνωρίσαμε Έναν από τους «Τελευταίους της Σόφτεξ»


Η ιστορική χαρτοβιομηχανία Softex, που σε έναν χρόνο θα συμπλήρωνε 80 χρόνια ζωής, έβαλε οριστικά λουκέτο. Στις αρχές του 2016 η διοίκηση της «Αθηναικής Χαρτοποιίας» ανακοίνωσε, ότι κλείνει οριστικά το εργοστάσιο της οδού Χαρτεργατών. 
Αποτέλεσμα εικόνας για softex cotton soft
Λίγα χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και με νωπές ακόμα τις συνέπειες του Κραχ του 1929 οι μηχανές του εργοστασίου της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» παίρνουν μπρος θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας χάρτου. Το 1945 απασχολούσε 88 εργάτες, οι οποίοι μέσα σε μόλις 24 χρόνια έφτασαν τους 1.030. Το 1984 και μετά από σειρά κακοδιαχειρίσεων και ζημιογόνων επιλογών η Softex εντάχθηκε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Παρά τις συνεχόμενες επιδοτήσεις η εταιρεία δεν κατάφερε να εξυγιανθεί. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το σύνθημα του 2002 «Σημίτη δώσε λύση, η Softex να μην κλείσει».
Το 1993 έρχεται η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο του Βοτανικού, η οποία καταστρέφει μεγάλο τμήμα της παραγωγής. Έξι μόλις χρόνια μετά, η «Ελληνική Χαρτοποιία» ιδιωτικοποιείται και περνάει στον έλεγχο της ιταλικής «Bolton Group», η οποία εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ριζικής αναδιάρθρωσης, μειώνοντας δραστικά τους εργαζομένους του εργοστασίου του Βοτανικού και κλείνοντας το εργοστάσιο στη Δράμα το 2002.
Αποτέλεσμα εικόνας για SOFTEX
Η τελευταία πράξη του δράματος για την ιστορική χαρτοβιομηχανία γράφεται στις 3 Ιουλίου του 2015, όταν ξέσπασε ακόμα μία πυρκαγιά στο εργοστάσιο θέτοντας σε αχρηστία τμήμα της παραγωγής. Από εκείνη την ημέρα, το τμήμα της παραγωγής πέρασε σε αδράνεια και μόνο το τμήμα επεξεργασίας συνέχισε να λειτουργεί με εισαγόμενο χαρτί, μέχρι που άδειασαν οι αποθήκες.
Στις 14 Ιανουαρίου 2016 ανακοινώθηκε και επίσημα από τους εκπροσώπους της «Bolton Group» στην Ελλάδα, ότι το εργοστάσιο θα κλείσει οριστικά αφήνοντας στον δρόμο τους 130 εργαζόμενους. Το Υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του είχε καταγγείλει την στάση της εταιρείας και ανέφερε ότι «θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν, ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας». Το κλείσιμο της Softex έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από λουκέτα σε άλλες μεγάλες χαρτοβιομηχανίες της Ελλάδας, όπως η Delica και η Diana καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στην πολύπαθη ελληνική βιομηχανία.
Αποτέλεσμα εικόνας για SOFTEX
Τους επόμενους μήνες μετά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να πληρώνονται και να δίνουν το παρών στο εργοστάσιο, παρά την απόφαση για οριστικό κλείσιμο της Softex, πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους εκπροσώπους της εταιρείας, οργανώνοντας κινητοποιήσεις και ελπίζοντας ότι θα βρεθεί εναλλακτική λύση για να αποφύγουν την απόλυση. Παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις και προσπάθειες του σωματείου των εργαζομένων όμως, η διοίκηση της εταιρείας δεν άλλαξε γνώμη και επιτάχυνε τις διαδικασίες κλεισίματος του εργοστασίου, προσφέροντας αποζημιώσεις και μπόνους σε όσους θα υπέγραφαν οικειοθελή αποχώρηση, μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στις 28 Μαρτίου, ημέρα που η εταιρία είχε θέσει ως προθεσμία για τους εργαζόμενους, 112 από τους 130 από αυτούς είχαν ήδη υπογράψει. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 15 Απριλίου, και μετά από νέα συζήτηση με την εταιρία που απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο επαναπρόσληψης στο εργοστάσιο με νέους όρους, υπέγραψαν εθελούσια έξοδο και οι τελευταίοι εργαζόμενοι της Softex, ενώ όσοι δεν θα το έκαναν θα απολύονταν.
Η Αλεξία Τσαγκάρη ακολούθησε με την κάμερα του VICE τον 51χρονο Νίκο, έναν από τους εργαζομένους της Softex, επί σχεδόν 4 μήνες, καταγράφοντας την αγωνία ενός ανθρώπου στο χείλος της ανεργίας, τον φόβο ότι θα αναγκαστεί σύντομα να ξεκινήσει και πάλι από το μηδέν όσον αφορά την εργασία του - και μάλιστα σε μια ηλικία που από τη μία αδυνατεί να πάρει σύνταξη (καθώς δεν συμπληρώνει τα απαραίτητα χρόνια) και από την άλλη, με την ανεργία στα ύψη, ξέρει ότι θα δυσκολευτεί να βρει άλλη δουλειά.
Τον ακολούθησε από τις διαδηλώσεις με τους συναδέλφους του στο δρόμο και την ελπίδα των προσπαθειών για διαβούλευση με την εταιρεία, μέχρι την ώρα της απόφασης να υπογράψει ή όχι την απόλυσή του...
Το VICE, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του για κάποια on the record συνέντευξη από την εταιρία, δεν πήρε απάντηση.
Παραγωγή / Δημοσιογραφική Έρευνα/ Κάμερα: Αλεξία Τσαγκάρη
Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: