Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Θα πάμε ξανά σινεμά στο Αττικόν και τον Απόλλωνα;


Σύμφωνα με άρθρο του Νίκου Βατόπουλου στην Καθημερινή, η επαναλειτουργία των δύο Αθηναϊκών Κινηματογράφων είναι εφικτή έως το τέλος του χρόνου.

Το Αττικόν κι ο Απόλλων αποτελούσαν μέχρι το 2012, δύο από τα πιο όμορφα και δημοφιλή σινεμά της Αθηνας. Ηταν συνδεδεμένοι με τις Νύχτες Πρεμιέρας, το φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης που φιλοξενούσαν από την πρώτη του διοργάνωση κι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η οδός Σταδίου, μια από τις Κεντρικές οδούς της Αθηνάς, ήταν γεμάτη ζωή, κόσμο και φως τα βράδια.
Οι δυο αίθουσες έπαψαν να λειτουργούν όταν το κτήριο που στεγάζονται κάηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 2012, ακόμη κι αν οι ίδιοι οι κινηματογράφοι δεν υπέστησαν ζημιές. Παρά τις δηλώσεις του υπουργού πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου τότε για την βοήθεια του Υπουργείου στην αποκατάσταση του κτηρίου, και το γεγονός ότι κτήριο ήταν ασφαλισμένο, ακόμη και σήμερα, η κατάστασή του παραμένει ως είχε.
Το πρόβλημα με την αποκατάσταση του κτηρίου όπως εξηγεί το άρθρο του Νίκου Βατόπουλουείναι η αντιδικία ανάμεσα στα δύο αντιδικούντα ιδρύματα στα οπόια ανήκει το κτήριο το ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη- Βούρου και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύμα Βούρου-Ευταξία. Τώρα το τελευταίο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προωθεί ένα σχέδιο επαναλειτουργίας των κινηματογράφων, το οποίο μπορεί να φέρει αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου.
σινεμά αττικόν 607
Οπως γράφει η «Καθημερινή», «ζητούμενο είναι να συμπράξουν τα δύο αντιδικούντα Ιδρύματα (Σταματίου Δεκόζη- Βούρου και Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών) υπό την εποπτεία του δημάρχου Αθηναίων, ώστε να εισπραχθεί το ασφάλισμα και να χρησιμοποιηθεί, με νοικοκυροσύνη, ώστε εντός του τρέχοντος έτους να ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια και οι δύο άθικτοι κινηματογράφοι. Η μακρά αντιδικία ανάμεσα, αφενός στο Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, που είναι ιδιοκτήτης των κινηματογράφων και του καμένου κτιριακού συγκροτήματος, και αφετέρου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία είναι βασική αιτία της χρονοτριβής και της παράτασης αυτής της μείζονος εκκρεμότητας στο κέντρο της Αθήνας».
Τόσο το Αττικόν όσο κι ο Απόλλωνας «ήταν ασφαλισμένοι στην Εθνική Ασφαλιστική, το ασφάλισμα, όμως, δεν είχε ζητηθεί. Η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων παραχωρούσε πάντως, κατ’ εξαίρεση, δωρεάν την άδεια (αξίας 200.000 ευρώ) για τις εργασίες επισκευής, αλλά η άδεια ουδέποτε παρελήφθη μέχρι σήμερα. Το Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, παραμονή της τελευταίας φάσεως στην αντιδικία, ζήτησε από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών να εισπράξει το ασφάλισμα και να ανοίξει τους κινηματογράφους».
σινεμά αττικόν 607
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του άρθρου «Η λύση που προωθείται, «με κατά προσέγγιση προϋπολογισμό 700.000 ευρώ (όσο περίπου είναι και το ασφάλισμα)», θα αξιοποιήσει την προμελέτη (επί του παρόντος) του αρχιτέκτονα, ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Ιωάννη Λιακατά, μέλους του Δ.Σ. του Μουσείου, ο οποίος θα προχωρήσει στη σύνταξη πλήρους μελέτης, που προβλέπει την αποκατάσταση της πρόσβασης στους κινηματογράφους από την οδό Σταδίου (οι είσοδοι - έξοδοι από τη Χρήστου Λαδά και την αυλή του Μουσείου είναι πλήρως ελεύθερες και τώρα), την αντιστήριξη των πυρπολημένων κτισμάτων του λοιπού κτιριακού συγκροτήματος) και, σε μεταγενέστερη φάση, την πλήρη αποκατάσταση αυτών.»
Μετά από τρία χρόνια που παραμένουν κλειστά και που το θέαμα του καμένου κτηρίου που τα στεγάζει αποτελεί μια θλιβερή εικόνα στο κέντρο της πόλης, τα παραπάνω νέα αντιμετωπίζονται προφανώς με μάλλον συγκρατημένη αισιοδοξία, εν τούτοις αν γίνουν όντως πραγματικότητα, θα αποτελέσουν το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο για τους σινεφίλ αυτής της πόλης, και μια βαθιά συμβολική κίνηση και μια ενέργεια που θα αναστρέψει την μελαγχολία και την αίσθηση εγκατάλειψης που βασιλεύει στο κομμάτι εκείνο του Αθηναϊκού Κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: