Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Τι βρέθηκε στον Αργολικό κόλπο. "Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα" λένε οι αρχαιολόγοι

Τι βρέθηκε στον Αργολικό κόλπο. "Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα" λένε οι αρχαιολόγοι






















Σε εξέλιξη οι έρευνες στον Αργολικό κόλπο για το αρχαιότερο χωριό της Ευρώπης. Ποια τα πρώτα αποτελέσματα, που χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά από τους αρχαιολόγους (pics)
"Ενθαρρυντικά" χαρακτηρίζονται από τους αρχαιολόγους τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα που πραγματοποιείται στον Αργολικό κόλπο, στο σπήλαιο Φράγχθι και στο οποίο συμμετέχει το μεγαλύτερο καταμαράν στον κόσμο που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.
Η αποστολή TerraSubmersa, που αποτελεί συνεργασία ελληνικών και ελβετικών φορέων, έχει ως στόχο την αποκάλυψη των πρώτων προϊστορικών βημάτων του HomoSapiens στη Μεσόγειο. Το κύριο ερευνητικό έργο ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ήδη υπάρχουν αποτελέσματα.
Με τη χαρτογράφηση του βυθού, οι ερευνητές εντόπισαν παλαιοακτές, οι οποίες χρονολογούνται σε διάφορες προϊστορικές περιόδους. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι παραλίες αυτές είχαν διαμορφωθεί από τους κατοίκους του σπηλαίου Φράγχθι ενώ ανακτήθηκαν κοχύλια και υπολείμματα ψαριών. Επίσης, οι ηχοβολιστικές συσκευές έδειξαν τεκτονικές μετατοπίσεις στον Αργολικό κόλπο, κάτι που μπορεί να εξηγήσει τη διαφορά που υπάρχει στο βάθος των παλαιοακτών.
Να σημειωθεί ότι το σπήλαιο Φράγχθι κατοικήθηκε για περίπου 35.000 χρόνια, από την παλαιολιθική έως τη νεολιθική εποχή. "Συλλέξαμε εκπληκτικά δεδομένα, η ανάλυση των οποίων θα χρειαστεί δύο χρόνια. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά" δήλωσε ο Julien Beck, επικεφαλής της αποστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: