Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Μπάμιες

Μπάμιες

Μπάμιες
Οι μπάμιες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία
Η μπάμια Hibiscus esculentus είναι αγγειόσπερμο, ποώδες, ετήσιο φυτό, ανήκει στο γένος Ιβίσκος και στην οικογένεια των Μαλαχοειδών.
Η καταγωγή της είναι από την Αφρική και σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές και εύκρατες περιοχές για τον ομώνυμο καρπό της.
Ο βλαστός της φτάνει τα δύο μέτρα ύψος, τα φύλλα της είναι σε σχήμα καρδιάς, με μακριούς μίσχους και έχουν 3-5 λοβούς. Τα άνθη της έχουν κίτρινο χρώμα, ενώ το κέντρο τους είναι σκούρο κόκκινο.
Ο καρπός είναι μακρύς, τριχωτός, με γωνίες και μήκος από 5-15 εκατοστά και τρώγεται μόνο όταν είναι άγουρος. Το τοίχωμα του καρπού είναι σαρκώδες και βλεννώδες, ενώ, όταν ωριμάσει, ο καρπός γίνεται ξυλώδης.
Οι μπάμιες τρώγονται μαγειρεμένες, σκέτες ή με κρέας, γίνονται κονσέρβες ή τουρσί με πίκλες. Πριν μαγειρευτούν συνηθίζεται να μουλιάζονται σε ξύδι και νερό, προκειμένου να μην έχουν βλεννώδη υφή όταν τρώγονται.
Στις ΗΠΑ συνηθίζεται να τρώγονται και τηγανητές ή σε ένα είδος "σούπας" με κρέας και μπάμιες που ονομάζεται "gumbo", ενώ σε μερικές χώρες τα σπόρια χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ.
Στις χώρες της ανατολής τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα φύλλα και τους άγουρους καρπούς για κατάπλασμα κατά του πόνου.
Υπάρχουν δύο τύποι καλλιέργειας της μπάμιας, η ποτιστική και η ξερική.
Οι ξερικές μπάμιες, που χρειάζονται ελάχιστο πότισμα, είναι και οι πιο νόστιμες. Η μπάμια δεν αντέχει το ψύχος. Ευδοκιμεί σε καλοδουλεμένα δροσερά εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπορά και στην Ελλάδα σπέρνεται μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Η συγκομιδή γίνεται δυο μήνες αργότερα και συνεχίζεται μέχρι και το μήνα Αύγουστο.
Κατά το μάζεμα χρειάζεται ο συγκομιστής να φορά οπωσδήποτε γάντια, γιατί προκαλείται έντονος κνησμός (φαγούρα) και ερεθισμός, ίδιος με αυτόν της τσουκνίδας.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 27.000 στρέμματα περίπου και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 25.000 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταναλώνεται εγχώρια.
Οι μπάμιες είναι πλούσιες σε βιταμίνες (Β6, Β1, K, C) διαιτητικές ίνες και φυλλικό οξύ. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τα αγγεία (έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό και έμφραγμα). Οι διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, στον έλεγχο του σακχάρου και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη καλό είναι να τις αποφεύγουν.
Οι μπάμιες συνιστώνται για τις έγκυες γυναίκες, καθώς είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, που είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του νευρικού σωλήνα του εμβρύου μεταξύ του 4ης και 12ης εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Η μύξα και οι ίνες βοηθούν στην προσαρμογή  σακχάρου στο αίμα με τη ρύθμιση της απορρόφησης στο λεπτό έντερο.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα. Βοηθούν να απορροφηθεί το νερό και πη  περίσσεια χοληστερόλης, οι μεταβολικές τοξίνες και το πλεόνασμα της χολής στη μύξα του η οποία γλιστρά έξω μέσω των κοπράνων.
Μπάμιες είναι το ιδανικό λαχανικό για την απώλεια βάρους και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για να διατηρούν τις ιδιότητές τους..
Η περιεκτικότητα νατρίου του μπάμιες είναι αρκετά υψηλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνεται σε δισκία, για την αναπλήρωση της ανεπάρκειας νατρίου στο σώμα. Αυτά τα χάπια είναι, επίσης, καλά για τα έλκη του στομάχου. Περιέχει τη βλεννίνη  που είναι καταπραϋντικό για τις ερεθισμένες μεμβράνες του εντερικού σωλήνα.
Οι μπάμιες αποδεικνύεται ευεργετικές στην ομαλοποίηση του σακχάρου στο αίμα και το επίπεδο της χοληστερόλης στο ανθρώπινο σώμα.
Το λαχανικό είναι καλό για το άσθμα. Η βιταμίνη C που περιέχεται σε αυτό είναι ένα αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, βοηθώντας  να περιοριστούν τα συμπτώματα του άσθματος.
Οι μπάμιες είναι καλές για την αθηροσκλήρωση, και επίσης πιστεύεται ότι προστατεύουν ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου.
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μπαμιών  μειώνει τον κίνδυνο  για καταρράκτη.
Οι μπάμιες είναι καλή τροφή  για την πρόληψη του διαβήτη και προστατεύει από παθήσεις του δέρματος, όπως τα σπυράκια και η ακμή.
Προσοχή στην υπερκατανάλωση αν πάσχετε από εκκολπωματίτιδα και διάρροια.
Οι κατεψυγμένες είναι πολύ υγιεινές, γιατί καταψύχονται 3-4 ώρες μετά την συγκομιδή τους.
Για τώρα το χειμώνα...


Διατροφική αξία Μπάμιες 500γρ
Θρεπτικά συστατικά
Ποσό
Θερμίδες
140
Σίδηρος
2.8 mg
Πρωτεΐνη
9.4 g
ΒιταμίνηA
2030 I.U.
Λίπος
0.8 g
Θειαμίνη
0.49 mg
Υδατάνθρακες
29.6 g
Ριβοφλαβίνη
0.42 mg
Ασβέστιο
328 mg
Νιασίνη
2.8 mg
Φώσφωρος
199 mg
Ασκορβικό Οξύ
121 mg













Δεν υπάρχουν σχόλια: