Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Φινλανδία: "Μετακομίζει" την ελληνική περιουσία στο Λουξεμβούργο!


Φινλανδία: "Μετακομίζει" την ελληνική περιουσία στο Λουξεμβούργο!

Η Φινλανδία πρότεινε η Ελλάδα να μεταφέρει τα κρατικά περιουσιακά της στοιχεία σε μια εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο και να τα διατηρήσει εκεί ως ασφάλεια για τα νέα δάνεια προς την Αθήνα.Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφό που ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, το σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε τον Ιούνιο, παραμένει στο πλαίσιο των φινλανδικών απαιτήσεων για εγγυήσεις προκειμένου να παράσχει περισσότερη βοήθεια. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, «εάν δεν περάσει το δικό της, είναι πιθανό η Φινλανδία να αποχωρήσει από τη συμφωνία για την ελληνική διάσωση, προκαλώντας χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές».


Αν και μικρή, η στήριξη της Φινλανδίας για την Ελλάδα είναι σημαντική καθώς η ΑΑΑ αξιολόγησή της προσθέτει βαρύτητα στο τελευταίο σχέδιο διάσωσης των 109 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου.
Οι απαιτήσεις του Ελσίνκι έχουν ωστόσο εγείρει αντίστοιχες αξιώσεις από τις Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβενία και Σλοβακία για όμοια μεταχείριση, απειλώντας να καταστρέψουν την προσπάθεια της ευρωζώνης να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία.
Στο εν λόγω έγγραφο, Φιλανδοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η ελληνική υπηρεσία ιδιωτικοποίησης θα δίνει το δικαίωμα μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων σε μια holding εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που θα χρησιμοποιηθεί ως ασφάλεια για τις χώρες που δίνουν βοήθεια.
Όλες οι μετοχές της asset holding εταιρείας, θα ανήκουν στην ελληνική υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων αν και αυτές θα κρατούνται από τρίτο, ενώ καθώς θα έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, θα υπόκειται στη νομοθεσία του κράτους. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας, η ιδιοκτησία της εν λόγω εταιρείας περνά στα χέρια των κρατών-μελών της ΕΕ.
Πάντως η κυβέρνηση έχει κατηγορηματικά αρνηθεί την προσφορά γης ή μετοχές εταιρειών ως εχέγγυο για μελλοντικά δάνεια. 
Σύμφωνα με τους συγγραφείς του κειμένου, το φινλανδικό σχέδιο σηματοδοτεί πιθανή τιτλοποίηση των παγίων στοιχείων που θα κρατούνται στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας τις ταμειακές ροές που θα προκύψουν από ένα αεροδρόμιο για παράδειγμα, ως εγγύηση για τα δάνεια. 
epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια: