Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Μυστικά των Μάγια Βρέθηκαν θαμμένα κάτω από Πυραμίδες





Δύο άθικτοι τύμβοι ξεθάφτηκαν από τους Αρχαιολόγους ανάμεσα στις Πυραμίδες των Μάγια στην Γουατεμάλα. Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής αποκάλυψαν πως αυτοί οι τύμβοι που χρονολογούνται στο 650-700 Π.Χ , την ίδια περίπου περίοδο με την εξαφάνιση της Αυτοκρατορίας των Μάγια, μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για το μυστήριο πίσω από την κατάρρευση του Πολιτισμού τους. Οι Τύμβοι φαίνεται πως ρίχνουν φως στον Αρχαίο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ μίας οικογένειας και ενός κοντινού βασιλείου.

Μία νέα μορφή Τεχνολογίας Laser επέτρεψε στους Αρχαιολόγους να ρίξουν τις ακτίνες τους βαθιά στην επιφάνεια της Γης έτσι ώστε να αποκαλύψουν κρυμμένες δομές που δεν είχαν βρεθεί ποτέ ξανά. Αυτή η νέα τεχνολογία οφείλεται στην περαιτέρω διερεύνηση των Μυστηρίων των Μάγια και ίσως δώσει απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός τους έπαψε να υπάρχει.

Ο Francisco Estrada-Belli του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανέφερε στον Guardian πως οι Αρχαιολόγοι είναι μονάχα η κορυφή του Παγόβουνου στην αχανή αναζήτηση του Πολιτισμού των Μάγια : “θα πρέπει να ξαναγράψω με όλα τα βιβλία της ιστορίας των Μάγια και την πολυπλοκότητα του Πολιτισμού τους αν θέλουμε να κατανοήσουμε έστω και λίγο τι τους συνέβη. Αυτή την στιγμή έχουμε φτάσει στο 1% παρά τα 100 χρόνια έρευνας”.


Τι συμβαίνει όμως με τις ανακαλύψεις; Οι ερευνητές ξέθαψαν δύο νέους τύμβους, ο ένας από τους οποίους ήταν κατασκευασμένος κάτω από μία πυραμίδα και περιέχει τα απομεινάρια ενός ανθρώπου που άνηκε στην άρχουσα τάξη των Μάγια. Αυτό διαπιστώνεται από την κατάσταση των δοντιών του ανθρώπου που περιείχαν ίχνη νεφρίτη, αιματίτη και ίχνη έντονου κόκκινου.

Ο Δεύτερος τύμβος που επίσης περιέχει τα απομεινάρια κάποιου ενταφιασμένου ανακαλύφθηκε κάτω από μία άλλη πυραμίδα και είναι διακοσμημένος με μία σειρά απο πέπλα και διάφορα φυλακτά. Σε αυτά υπάρχει ένα μενταγιόν που θεωρείται σημαντική ανακάλυψη , αφού φαίνεται να άνηκε σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο ενός άλλου Βασιλείου. Αυτό το μενταγιόν έχει πάνω του μία επιγραφή που αναφέρει πως άνηκε στον “Βασιλιά Φίδι”, που ήταν μέλος μίας οικογένειας των Μάγια που κυβέρνησε την Αυτοκρατορία ακριβώς πριν από την μυστηριώδη πτώση της. Το εύρημα δίνει επίσης λόγους στους Αρχαιολόγους να πιστεύουν πως δύο Βασιλιάδες, πιθανότατα αδέλφια κυβερνούσαν την αχανή Αυτοκρατορία μαζί ή μάχονταν για τον Θρόνο. Σίγουροι για όλο και περισσότερα αντικείμενα που περιμένουν να ανακαλυφθούν οι Επιστήμονες αισιοδοξούν πως θα καταφέρουν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ, βρίσκοντας απαντήσεις για την πτώση του Βασιλείου των Μάγια



Δεν υπάρχουν σχόλια: