Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Αλευρόπιτα της γιαγιάς

Αλευρόπιτα της γιαγιάς (μου)
Από " οι συνταγές της παρέας" 

Περιγραφή


Η κουζίνα της μεταπολεμικής επαρχίας, χαρακτηριζόταν από λιτότητα και αυτάρκεια... Κατ'ευθείαν από τις μνήμες μου και τις μνήμες των παλαιότερων που βίωσαν συγκυρίες και καταστάσεις είναι κι αυτή η συνταγή, που αγαπώ πολύ... Η λεγόμενη "φτωχική κουζίνα" μεγάλωσε και χόρτασε μια γενιά ανθρώπων, τους γονείς μας, χωρίς πολλά υλικά, χωρίς μεζούρες και μετρήματα αλλά με ό,τι είχε το φτωχικό κουζινάκι και ό,τι προέκυπτε από την εφευρετικότητα της νοικοκυράς για να θρέψει την οικογένειά της... 

Τι χρειαζόμαστε:

Για ταψί Νο 30.
  • 4 χούφτες (ναι καλά διαβάσατε, χούφτες) αλεύρι
  • 1 και μισή κούπα τσαγιού νερό
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • λίγη φέτα ή χλωρό τυρί χοντροτριμμένο με το χέρι
  • αλατοπίπερο
  • βούτυρο αιγοπρόβειο ή πρόβειο 
  • Πώς το κάνουμε:

    1. Απλά πράγματα... Σε ένα λεκανάκι ανακατεύετε με το χεράκι σας, το αλεύρι με το νερό, τα αυγά και το αλατοπίπερο. Θα έχετε ένα μέτρια πηχτό μείγμα.
    2. ΜΗN προσθέσετε αλεύρι...
    3. Βουτυρώνετε ένα ρηχό ταψάκι Νο 30, κατά προτίμηση αλουμινένιο, και στρώνετε με ένα κουτάλι το μείγμα.
    4. Σκορπίζετε βούτυρο εδώ κι εκεί, σε κομματάκια. Σπάτε το τυρί με το χέρι σας και το μοιράζετε στην επιφάνεια.
    5. Ψήνετε στους 180ο αέρα έως ότου ροδίσει ελαφρά η πίτα και ξεκολλά από τα τοιχώματα. Μη τη παραψήσετε, η νοστιμιά της είναι στην τραγανή επιφάνεια και στο ζουμερό της δάγκωμα...
    6. Καλή επιτυχία!
Δημοσίευση σχολίου