Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Σεισμός Κως: Κλιμάκια τεχνικών στο νησί για τις φθορές και τις ζημιές στα μνημεία

Σεισμός Κως: Κλιμάκια τεχνικών στο νησί για τις φθορές και τις ζημιές στα μνημεία
Κλειστοί θα παραμείνουν για το κοινό αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία στην Κω, στα οποία έχουν προκληθεί φθορές από τον φονικό σεισμό, που έπληξε τα ξημερώματα το νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποτίμηση της κατάστασης.
«Ήταν πολύ δυνατός σεισμός, οπωσδήποτε έχουν προκληθεί φθορές στα μνημεία της Κω, μίας πόλης γεμάτη με αρχαία μνημεία και μεσαιωνικές οχυρώσεις» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, η οποία βρίσκεται από το πρωί στο νησί.
«Μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν υποστεί φθορές ορισμένα από τα εκθέματα, κυρίως πήλινα αγγεία» διευκρίνισε, αναφερόμενη στα προβλήματα και τις ζημιές που άφησε πίσω του ο σεισμός.
Σοβαρές είναι οι ζημιές στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, που είναι νεότερη εκκλησία του 20ού αιώνα και στον ναό της Αγίας Παρασκευής. Ζημιές έχουν εντοπιστεί στο τέμενος της Λόζιας και το τέμενος Defterdar στην πλατεία Ελευθερίας.
Η γγ του υπουργείου Πολιτισμού θα παραμείνει στο νησί, στο οποίο αύριο και τη Δευτέρα φθάνουν τεχνικά κλιμάκια από την Αθήνα. «Μαζί με τις τοπικές εφορείες, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων από τη Ρόδο, τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων από τη Ρόδο, επίσης, τους υπεύθυνους αρχαιολόγους της περιοχής, κάνουμε εκτίμηση της κατάστασης και καταβάλλουμε προσπάθειες να ρυθμιστούν διάφορα θέματα», σημείωσε η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.
«Σιγά-σιγά θα μπουν τα πράγματα σε μία σειρά. Ελπίζουμε να μην προκύψει κάτι άλλο σοβαρό. Θα έχουμε τις οριστικές συννενοήσεις, πλέον, τη Δευτέρα μαζί με τα στελέχη που έρχονται από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού», πρόσθεσε.
Κλειστά για το κοινό θα παραμείνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο της Κω και η Casa Romana (Ρωμαϊκή Οικία). Ανοιχτό παραμένει το Ασκληπιείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: