Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Πως η Σουηδία ετοιμάζεται να μεταφέρει μία ολόκληρη πόλη 20.000 κατοίκων


Η Kiruna, η βορειότερη πόλη της Σουηδίας βυθίζεται. Στην πραγματικότητα, μέχρι το 2050, τα περισσότερα, αν όχι όλα τα κτίρια και οι υποδομές της πόλης, θα έχουν βυθιστεί μέσα στα ορυχεία σιδήρου που βρίσκονται από κάτω της.
 
Μία ομάδα μηχανικών ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ. Τη μετακίνηση ολόκληρης της πόλης - μαζί με τους 20.000 κατοίκους της- δύο μίλια ανατολικά, Ένα νέο ντοκιμαντέρ που ανέβηκε στο διαδίκτυο εξηγεί ακριβώς το πως θα επιτευχθεί αυτό.
 
Το 2004, γνωρίζοντας ότι η πόλη είναι καταδικασμένη να βυθιστεί ( μια διαδικασία που είναι γνωστή στους επιστήμονες ως «παραμόρφωση εδάφους»), η κρατική εταιρεία εξόρυξης «Luossavaara-Kiirunavaara AB» διοργάνωσε έναν δαπανηρό διεθνή διαγωνισμό με σκοπό να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη σωτηρία της Kiruna.
Αρχιτέκτονες από το γραφείο «White Arkitekter AB» κέρδισαν το διαγωνισμό με το πρότζεκτ «Kiruna 4 Ever» και ξεκίνησαν να το εφαρμόζουν το 2014. Όλος ο πληθυσμός της πόλης θα έχει μεταφερθεί οριστικά μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.
 
Η ταινία μικρού μήκους «This Is Kiruna: How to Move a City» που φέρει την υπογραφή της σουηδικής κυβέρνησης καταγράφει τη γιγαντιαία προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να μετακινηθεί η πόλη της Kiruna - μία πόλη που βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό κύκλο όπου επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, η γη είναι για μεγάλο διάστημα καλυμμένη με χιόνι, ενώ για αρκετούς μήνες επικρατεί απόλυτο σκοτάδι, αναφέρει το gizmodo.
 
Μόλις τρία ιστορικά κτίρια και μνημεία θα μετακινηθούν αυτούσια - τα υπόλοιπα κτίρια θα κτιστούν ξανά με ανακυκλωμένα υλικά από τις προηγούμενες κατασκευές.
 
Παράλληλα, έχει βρεθεί λύση και για την μεταστέγαση των κατοίκων: Η εταιρεία «Luossavaara-Kiirunavaara AB» δίνει στους ιδιοκτήτες των σπιτιών μία επιλογή: Είτε θα αγοράσει η ίδια τα σπίτια τους με βάση την ονομαστική τους αξία συν 25%, είτε θα τους παραχωρηθεί ένα καινούργιο σπίτι στην νέα τοποθεσία της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: