Βρετανία: Μυστικός σταθμός παρακολούθησης στην Μέση Ανατολή
Η Βρετανία διαθέτει έναν μυστικό σταθμό παρακολούθησης στην Μέση Ανατολή μέσω του οποίου υποκλέπτει μαζικά τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεδομένα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου τα οποία κατόπιν μοιράζεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έγραψε σήμερα η εφημερίδα The Independent.
Ο σταθμός αυτός αποτελεί μέρος ενός δικτύου παρακολουθήσεων εκτιμώμενης αξίας 1 δισεκ. λιρών το οποίο έχει θέσει σε λειτουργία η Βρετανία για να παρακολουθεί τις ψηφιακές επικοινωνίες, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη έγγραφα που διέρρευσε ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Οι διαρροές του Σνόουντεν προκάλεσαν σάλο σε διεθνές επίπεδο, έφεραν αντιμέτωπο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με το Κρεμλίνο και ώθησαν συνεργάτες του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να απαιτήσουν την επιστροφή χιλιάδων απορρήτων εγγράφων από την εφημερίδα Guardian.
Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Λονδίνο), η οποία δεν αποκάλυψε πώς απέκτησε πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Σνόουντεν, ανέφερε πως οι Βρετανοί προβαίνουν στις παρακολουθήσεις υποκλέπτοντας σήματα από υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που περνούν από την Μέση Ανατολή.
Τα δεδομένα που αντλούνται από τον σταθμό αυτό—η Ιντιπέντεντ σημείωσε πως δεν θα αποκάλυπτε πού ακριβώς βρίσκεται—διαβιβάζονται κατόπιν στην υπηρεσία παρακολουθήσεων της Βρετανίας στο Τσέτναμ (GCHQ), ενώ μέρος τους διανέμεται στην NSA. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν σπεύσει να αυξήσουν τις επιχειρήσεις αναγνώρισης τις οποίες διεξάγουν στην Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ο σταθμός αυτός παρακολουθήσεων στην Μέση Ανατολή είχε δημιουργηθεί επί των ημερών του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος υπηρέτησε στη θέση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας από το 2007 ως το 2010, σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ.
Το Φόρεϊν Όφις απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της GCHQ για σχόλια.
Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν προκάλεσαν αμηχανία στις κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ, αφού εξέθεσαν το εύρος των προγραμμάτων παρακολούθησης που έχουν θέσει σε εφαρμογή. Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον διατείνονται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών τους επιχειρούν εντός του πλαισίου της νομιμότητας και ότι οι διαρροές αυτές πλήττουν την ασφάλειά τους.
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι έγγραφα που κατασχέθηκαν από τον σύντροφο του δημοσιογράφου της εφημερίδας Γκάρντιαν που έχει πρωτοστατήσει στην κάλυψη των αποκαλύψεων του Σνόουντεν είχαν «ιδιαίτερα ευαίσθητο» περιεχόμενο και θα μπορούσαν να θέσουν ζωές σε κίνδυνο αν έπεφταν σε λάθος χέρια.
Στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είπαν ότι άρχισαν ποινική έρευνα αφού εξέτασαν το υλικό που κατέσχεσαν από τον Νταβίντ Μιράντα, τον σύντροφο του Αμερικανού δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος κρατήθηκε για εννέα ώρες στο αεροδρόμιο Χίθροου την Κυριακή.
Ο Μιράντα—Βραζιλιάνος υπήκοος ο οποίος μετέφερε έγγραφα που αντάλλασσαν ο Γκρίνγουολντ και μια δημοσιογραφική επαφή του Σνόουντεν στο Βερολίνο—κρατήθηκε στο Χίθροου με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, πριν απελευθερωθεί χωρίς τον φορητό του υπολογιστή, το κινητό του τηλέφωνο, ένα σκληρό δίσκο και φορητές μνήμες. Έκτοτε αναχώρησε για τη Βραζιλία.
onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου