Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Σαντορίνη - Με αρματαγωγό μεταφέρονται γεννήτριες

Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Σαντορίνη - Με αρματαγωγό μεταφέρονται γεννήτριες

ekrhksh-sth-santorinhΣτο σκοτάδι θα μείνει σήμερα το βράδυ η Σαντορίνη μετά το ατύχημα που σημειώθηκε σε μονάδα εσωτερικής παραγωγής ρεύματος στο σταθμό της ΔΕΗ, αφού παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε μερική λειτουργία λίγο μετά τις 8 το βράδυ ο σταθμός παραγωγής ρεύματος και γίνεται εκ περιτροπής παροχή ενέργειας στο νησί, η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να γίνει αύριο.
Συνεργεία της ΔΕΗ, καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση της βλάβης, ενώ άγνωστα παραμένουν τα αίτια του ατυχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του νησιού επιστρατεύθηκε το Πολεμικό ναυτικό, το οποίο θα στείλει με το Αρματαγωγό Χίος γεννήτριες στο νησί.
Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα το αρματαγωγό αναχώρησε από τον νάυσταθμο με προορισμό τον Πειραιά από όπου και θα φορτώσει 13 νταλίκες της ΔΕΗ με τον σχετικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αρματαγωγό θα φτάσει στη Σαντορίνη στις αύριο το πρωί στις 7.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τη ΔΕΗ αυτήν την ώρα φορτώνονται   Ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) μεταφέρονται επίσης στη Σαντορίνη από τη Ρόδο (τουλάχιστον 5 μεγαβάτ) την Κρήτη (2 μεγαβάτ) και την Πάρο (επίσης 2 μεγαβάτ).
Όπως αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της «λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα περίπου στις 12:00 μ.μ. στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. στη Θήρα, που τροφοδοτεί το σύμπλεγμα των νησιών Θήρας και Θηρασίας προκλήθηκε γενική διακοπή της ηλεκτροδότησης στα εν λόγω νησιά. Η πυρκαγιά έχει ήδη κατασβεστεί και γίνονται προσπάθειες για τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το συντομότερο δυνατό». 
Σε νεότερη ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι η άμεση αποστολή ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (γεννητριών) στην Θήρα αποτελεί τον κύριο στόχο της εταιρείας για την, κατά το δυνατόν, ταχύτερη ενίσχυση της ηλεκτροδότησης του νησιού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του νησιού. 
Με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η διαδικασία της αποστολής των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ παράλληλα γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες για την επισκευή των σοβαρών βλαβών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο.


«Οι επισκέπτες θα δειπνήσουν υπό το φως των κεριών»

Τον γύρο του κόσμου κάνει το γενικό μπλακ άουτ στο νησί που αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο.
Στο δημοσίευμα του Guardian ο συντάκτης προέβλεψε πως οι επισκέπτες του νησιού αναμένεται να δειπνήσουν υπό το φως των κεριών με ζεστή μπύρα, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Ανέφερε, πάντως πως η πυρκαγιά κατασβέστηκε άμεσα, κάνοντας λόγο για προσπάθειες να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο νησί το συντομότερο δυνατό. «Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί από την φωτιά», αναφέρει το κείμενο που περιγράφει την Σαντορίνη ως έναν βασικό τουριστικό προορισμό που προσελκύει 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες και είναι γνωστή για την θέα και το ηλιοβασίλεμα. 
Μάλιστα, τις προβλέψεις της βρετανικής εφημερίδας για ρομαντικό δείπνο προτίμησε και η ιστοσελίδα από τη Σιγκαπούρη, straitstimes.com, που αναπαρήγαγε το δημοσίευμα του Guardian. 
Το ιταλικό πρακτορείο RaiNews έκανε λόγο για ταλαιπωρία των επισκεπτών του νησιού, που διανύει την πιο έντονη τουριστική περίοδό του, ενώ επισήμανε πως η ΔΕΗ πρόκειται να αποστείλει άμεσα γεννήτριες ώστε να ενισχυθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης. 
Τα αμερικανικά δίκτυα ABC και FoxNews, με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στη διακοπή, μεταφέροντας, μάλιστα, τις δηλώσεις του δημάρχου Θήρας, Αναστάσιου-Νίκου Ζώρζου πως θα ξεκινούσε σταδιακά η εκ περιτροπής παροχή ρεύματος, ανά περιοχή. 
«Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα και τα γραφικά χωριά της που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στους βράχους της. Αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς, που προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του FoxNews.

Δεν υπάρχουν σχόλια: