Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ) ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ) ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.


Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων με την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων (μεταλλαγμένων) ελέγχουν όχι μόνο τον χώρο των τροφίμων αλλά χειραγωγούν και την πολιτική πολλών κυβερνήσεων σε χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής της Ασίας και της Αφρικής. Πέντε εταιρείες, Monsanto,SygentaNovartisDu Pont, και η Bayer έχουν το 70% των μεταλλαγμένων σπόρων. Τον κύριο και πρωταρχικό ρόλο μεταξύ αυτών έχει η Monsanto.


Η Monsanto έχει μία μακρινή ιστορία στον κόσμο των φυτοφαρμάκων, των σπόρων καλλιέργειας αλλά και των χημικών ουσιών.

Στη δεκαετία του ‘50 παρήγαγε το κλοφέν (πολυχλωριωμένο  διφαινύλιο,  PCD) που χρησιμοποιούνταν ως ψυκτικό μέσο στους μετασχηματιστές. Είκοσι χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε ότι το κλοφέν ήταν ύποπτο για καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και βλάβες στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού και συγχρόνως παράγονταν από το κλοφέν και διοξίνες πού ήταν ακόμα περισσότερο τοξικές. Ήδη από τη δεκαετία του ‘70 άρχισε να αποσύρεται από την αγορά και το 1980 η Ε.Ε. εξέδωσε εντολή να αποσυρθούν  όλα τα μηχανήματα που περιείχαν κλοφέν από ολόκληρη την Ε.Ε.

Το ίδιο συνέβη στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και αλλού. Ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί το κλοφέν είναι να καεί σε θερμοκρασία πάνω από 1200˚C. Η χώρα μας δεν διαθέτει τέτοιους κλίβανους, έτσι περισσότεροι από 1000 μετασχηματιστές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ έπρεπε να μεταφερθούν στο εξωτερικό με τεράστιο κόστος. Αρκούν μερικά γραμμάρια διοξινών για να καταστρέψουν μία πόλη 1.000.000 κατοίκων.

Στην διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ η Monsanto κατόπιν συμβάσεως με το Πεντάγωνο παρήγαγε τον Πορτοκαλί Παράγοντα (Agent Orange) ένα αποφλοιωτικό των δένδρων, που χρησιμοποιούταν για την αποψίλωση των δασών για τον εντοπισμό των Βιετκόνγκ.  Ο Πορτοκαλής Παράγων όμως είχε προσμίξεις διοξινών που μόλυναν μεγάλες περιοχές του Βιετνάμ με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.000.000 Βιετναμέζοι να προσβληθούν από ραδιενέργεια και η προσβολή να συνεχίζεται ακόμη και σήμερα 40 χρόνια αργότερα στις επόμενες γενιές. Στη συνέχεια, η Monsanto έγινε γνωστή με την παραγωγή της Αυξητικής Ορμόνης των Βοοειδών (Bovine Growth Hormone) που χορηγείται στις αγελάδες για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος.

Παρά τις επιστημονικές ανακοινώσεις για τις αρνητικές επιδράσεις στην υγεία τόσο των βοοειδών όσο και των καταναλωτών στις ΗΠΑ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται η ορμόνη αυτή, ενώ στην ΕΕ δεν επιτρέπεται η χρήση της. Η Monsanto όμως έγινε ευρύτερα γνωστή παγκοσμίως για την παραγωγή μεταλλαγμένων σπόρων.

Με πολύ απλά λόγια, γενετικά τροποποιημένοι (μεταλλαγμένοι) σπόροι είναι εκείνοι στους οποίους έχει μεταφερθεί κληρονομικό υλικό από άλλους σπόρους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς στους οποίους μεταφέρονται.

Έτσι στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι μεταφέρεται κληρονομικό υλικό από την πυγολαμπίδα, στην μεταλλαγμένη ντομάτα, κληρονομικό υλικό από τον σκορπιό, στο μεταλλαγμένο Σολωμό κληρονομικό υλικό από τον άνθρωπο, κλπ. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτών των μεταλλαγμένων τροφίμων στην υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον δεν είναι γνωστές. Οι δε εταιρείες, με πρώτη την Monsanto, δαπανούν περισσότερα χρήματα για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους παρά για να διασφαλίσουν την υγεία των καταναλωτών.

Η Ε.Ε. επέτυχε παρά τις πιέσεις της Monsanto και των άλλων εταιρειών να αναγράφεται στην ετικέτα των τροφίμων εάν αυτά περιέχουν πάνω από 0,9% μεταλλαγμένο συστατικό. Στις ΗΠΑ τα μεταλλαγμένα τρόφιμα κυκλοφορούν χωρίς καμία  επισήμανση.

Μέχρι σήμερα καλαμπόκι, σόγια, ρύζι, είδος σπορέλαιου (ελαιοκράμβη) και πατάτα μεταλλαγμένα κυκλοφορούν στις αγορές του κόσμου.
Η Monsanto και οι άλλες εταιρείες έχουν φτιάξει στο εργαστήριο και μεταλλαγμένους σπόρους, από ντομάτα, σιτάρι, σολομό, κριθάρι, πιπεριά, κλπ.

 Συγχρόνως, οι ίδιες εταιρείες με πρώτη την Monsanto έχει φτιάξει και σπόρους στείρους, terminators, που ο αγρότης π.χ. εάν σπείρει καλαμπόκι και κρατήσει μέρος της σοδειάς για να το ξανασπείρει δεν θα μπορέσει γιατί οι σπόροι είναι στείροι. Έτσι υποχρεώνεται να αγοράσει ξανά σπόρους από την Monsanto με αποτέλεσμα οι αυτοκτονίες αγροτών στην Ινδία να ξεπερνούν τις πέντε την ημέρα τα τελευταία χρόνια λόγω υποχρεώσεων.

Οι δολοπλοκίες και τα μέσα τα οποία διέρχεται η Monsanto για να επεκτείνει την κυριαρχία της σε πολλά μέρη του πλανήτη περιγράφονται με ακριβή και τεκμηριωμένο τρόπο στο βιβλίο τηςMarie-Monigue-Robin .Ο κόσμος σύμφωνα με τη Monsanto – ρύπανση και διαφθορά στην προσπάθεια ελέγχου των τροφίμων.

ΑΠΟΔΟΣΗ:ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: