Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Επικίνδυνες οι βαφές των μαλλιών

Επικίνδυνες οι βαφές των μαλλιών

16 Ιουνίου 2013

H Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να ενεργήσει για τις βαφές μαλλιών. Οι προειδοποιήσεις στη συσκευασία για τον κίνδυνο θανάτου από αλλεργία πρέπει να αναγράφονται. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι 36 χημικές ουσίες βαφών μαλλιών μπορεί να μην είναι ασφαλείς για χρήση. 
Από το 2011, δύο Βρετανίδες γυναίκεςπέθαναν από αλλεργία από τις βαφές. Κορυφαίες εταιρείεςκαλλυντικών, όπως η L'Oreal και η Clairol χρησιμοποιούν δυνητικά επικίνδυνες ενώσεις σε δεκάδες βαφές μαλλιών τους.
Μια ανασκόπηση της ΕΕ διαπίστωσε ότι  36 χημικές ουσίες σε βαφές μαλλιών μπορεί να μην είναι ασφαλείς για χρήση. Ο Δρ Ian White, ένας δερματολόγος από το  Νοσοκομείο St Thomas έκανε μια έκθεση  σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτών. Οι  χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για το χρώμα των μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες μέχρι και έξι εβδομάδες, μετά την εφαρμογή. Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου, φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής, απολέπιση του δέρματος και εξανθήματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο πρόσωπο να πρήζονται, απώλεια μαλλιών και αναπνευστικά προβλήματα.
Ο Δρ Ian White ζήτησε οι οδηγίες για την ασφάλεια των βαφών να είναι τυπωμένες στην μπροστινή πλευρά του κουτιού της βαφής, για να εξασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές τις διαβάζουν.  
Από το Νοέμβριο του 2011, οι κατασκευαστές έπρεπε να τοποθετήσουν στα κουτιά των  βαφών μαλλιών σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές θα πρέπει να γίνεται ένα δοκιμαστικό τεστ αλλεργίας πριν την εφαρμογή της βαφής.
Το 2011, η Julie McCabe, 38 ετών, μητέρα δύο παιδιών από το Λιντς, στο Δυτικό Γιορκσάιρ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με  αναπνευστικά προβλήματα που ξεκίνησαν, μετά από εφαρμογή βαφής L'ORÉAL και πέθανε. Υπέστη καρδιακή ανεπάρκεια και βλάβες στον εγκέφαλο, και πέρασε ένα χρόνο σε κώμα πριν πεθάνει τον περασμένο Νοέμβριο. Τον προηγούμενο μήνα, η 17χρονη Tabatha McCourt, από το Airdrie στο Lanarkshire, έκανε εμέτους και κατέρρευσε μετά το βάψιμο των μαλλιών της. Εκείνη πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.
Από την άλλη  οι εταιρίες καλλυντικών προϊόντων,  αρωματοποιίας και καλλωπισμού,  δηλώνουν ότι όλες οι βαφές έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένες δοκιμές ασφαλείας για να αποδείξουν ότι δεν είναι τοξικές ή καρκινογόνες και ότι οι υπάρχουσες προειδοποιήσεις είναι επαρκείς.
Βιβλιογραφία
dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: