Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

«Mega» συμφωνία Ιράν, Ιράκ Συρίας για φυσικό αέριο – Συμμετοχή και της Ελλάδας



Το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία υπέγραψαν μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το πεδίο South Pars στην Ευρώπη μέσω Λιβάνου. Η συμφωνία ύψους 10 δις. $ υπεγράφη από τον υπουργό πετρελαίου του Ιράν Mohammad Aliabadi και των υπουργών πετρελαίου της Συρίας Sufian Alao και του Ιράκ Abdul Kareem Luaiby. Η συμφωνία προβλέπει πως το ιρανικό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού μήκους 5000 χλμ. ο οποίος θα διασχίζει το Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και τη Μεσόγειο. 

Μάλιστα και σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιρανικού Τύπου η Ελλάδα πρόκειται να αποτελέσει και αυτή με τη σειρά της ενδιάμεσο σταθμό του αγωγού αυτού, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Το Ιράκ έχει επανειλημμένα τονίσει πως χρειάζεται 10 με 15 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η Συρία 15 με 20 και το Λίβανο 5 με 7 εκατ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2020. 
Ο υφυπουργός πετρελαίου του Ιράν Javad Owji δήλωσε πως η χώρα του έχει τη δυνατότητα να παράγει 600 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα δηλώνοντας ταυτόχρονα πως το νούμερο αυτό μπορεί να διπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια μετά το άνοιγμα και άλλων πηγών στο πεδίο του South Pars.
Τέλος ο ίδιος πρόσθεσε πως ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει 110 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα ενώ η κατασκευή του θα διαρκέσει μεταξύ 3 και 5 ετών.

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: