Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Aνακαλύφθηκε οροσειρά «φάντασμα» στην Ανταρκτική!


Aνακαλύφθηκε οροσειρά «φάντασμα» στην Ανταρκτική!

  Στη χαρτογράφηση μιας οροσειράς – «φαντάσματος» στην Ανταρκτική κατάφεραν να προχωρήσουν οι επιστήμονες πριν από έναν χρόνο ακριβώς (το Φεβρουάριο του 2009).
  Ο όρος φάντασμα σαφώς και είναι εντός εισαγωγικών και οφείλεται στο ότι η συγκεκριμένη οροσειρά βρίσκεται κάτω από 4 χλμ. πάγου!

  Η ανακάλυψη αυτή στάθηκε η αφορμή για να διοργανωθεί πλέον ένα νέο διεθνές πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν πολλοί επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων (γεωλόγοι, γεωφυσικοί, ειδικοί στη μελέτη του πάγου, κ.ά.), από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα παγκοσμίως (μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και το Πανεπιστήμιο του Τέξας) με έναν και μοναδικό σκοπό:

  Να ανακαλύψουν τι βρίσκεται κάτω από τα 4 χλμ. πάγου στην Ανταρκτική. Να σημειωθεί δε, ότι η περιοχή δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ στο παρελθόν, ενώ έχει ήδη χρονολογηθεί ο πάγος στο ένα εκατομμύριο χρόνια πριν.
   Επίσημα ως στόχος της αποστολής αναφέρεται η κατανόηση των κλιματικών αλλαγών. Πώς θα γίνει αυτό; Εκτιμούν ότι πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια (οπότε και άρχισε να διαμορφώνεται το συγκεκριμένο στρώμα πάγου) σημειώθηκε μία τεράστια κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας που μετέβαλε το κλίμα του ριζικά.
  Μελετώντας λοιπόν την οροσειρά «φάντασμα», ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να κατανοήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η ριζική αλλαγή του κλίματος στο μακρινό παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα, θα είναι σε θέση με βάση τις σύγχρονες μετρήσεις που γίνονται στην περιοχή, να προσδιορίσουν τις αλλαγές που θα γίνουν στο κλίμα της Γης στο άμεσο μέλλον.

  Οι  Pyles και η Όλγα Τάντου επικοινώνησαν με τον κύριο Ιωσήφ Μανουσιουδάκη, ο οποίος είναι Υδρογράφος και Τοπογράφος.
Σε πόσα χρόνια θα λιώσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής;
  Ιωσήφ Μανουσιαδάκης: "Πρέπει να ξεχωρίσουμε κατ’ αρχάς τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ Αρκτικής και Ανταρκτικής. Η Ανταρκτική διατηρεί ακόμα τα μεγάλα τμήματα τ��υ πάγου για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, διότι τα περισσότερα κομμάτια της έχουν υψόμετρο πάνω από 3.000 μέτρα. Συνεπώς, μιλάμε για ένα μεγάλο υψόμετρο που διατηρεί το ψύχος λόγω και της θερμοκρασίας που επικρατεί εκεί.
  Αλλά επιπλέον, η Αρκτική  περιβάλλεται από τον Αρκτικό ωκεανό ο οποίος και από το ρεύμα του αλλά και από τη ρύπανση και από το ότι πλησιάζει περισσότερο προς τις κατοικημένες περιοχές της Ευρώπης και  της Αμερικής, υφίσταται αύξηση της θερμοκρασίας και συνεπώς έχουμε ραγδαίο λιώσιμο των πάγων εκεί.

  Υπολογίζεται ότι αν το λιώσιμο των πάγων συνεχίσει με τους τελευταίους ρυθμούς (έτσι όπως έχουν καταγραφεί από το 2004 μέχρι το 2009) στην Αρκτική θα έχουμε αύξηση περίπου εάν λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας εφτά μέτρα, αν λιώσουν όλοι οι πάγοι στην Αρκτική άλλα 5 μέτρα, και αν λιώσουνε και οι πάγοι της Ανταρκτικής... τότε μιλάμε για μία αύξηση του επιπέδου των θαλασσών στα 61 μέτρα μόνο απ΄ την  Ανταρκτική" .

 Όλγα Τάντου: Το Μάρτιο του 2009 ολοκληρώθηκε το Διεθνές Πολικό Έτος στα πλαίσια του οποίου έγιναν 228 ανεξάρτητες έρευνες, που στην πλειοψηφία τους επιδίωκαν να υπολογίσουν τον ρυθμό μείωσης των πάγων της Ανταρκτικής. Σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν;

  Ιωσήφ Μανουσιουδάκης: Στην Ανταρκτική θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να λιώσουν οι πάγοι. Μην ξεχνάτε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουνε 2.500 μέτρα πάχος πάγου. Εάν λάβετε υπόψη ότι οι περιοχές αυτές μπορεί να πλησιάζουνε και τα 3.000 μέτρα και το υψηλότερο όρος είναι 4.500 μέτρα, πέρα απ’ το ότι έχει δύο με τρία ηφαίστεια μεγάλα στην Ανταρκτική όπως το Έρεμπους, το γεγονός ότι στην περιοχή αυτή οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και τα βάθη της θάλασσας πλησιάζουνε τα 4.000 με 5.000 μέτρα, θα είναι δύσκολο να λιώσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: