Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Γέρακας - Το ελληνικό φιόρδ



Σε μία ήσυχη γωνιά στα νοτιοανατολικά της Λακωνίας, η φύση έχει κάνει το χατίρι στους θνητούς, δημιουργώντας με φαντασία και χειρουργική ακρίβεια ένα φιόρδ και έναν όρμο, λατρεμένους προορισμούς πολλών εκδρομικών σκαφών κατά την θερινή περίοδο. Ο Γέρακας μαζί με το επίνειό του, το Λιμένα Γέρακα, αποτελούν έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς του νομού. Τα παραδοσιακά σπίτια, τα νησιωτικά χρώματα, οι ψαροταβέρνες, και τα γαλήνια εγκλωβισμένα νερά της λιμνοθάλασσας, δίνουν τον τόνο σε μία συμφωνία γραμμένη με μαεστρία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στον τόπο αυτό, στο Β/Α άκρο του Νομού Λακωνίας, εντοπίζεται η αρχαία πόλη «Ζάραξ», την οποία κατοικούσαν οι Λάκωνες πιθανότατα από το 1300 π.Χ.
Το «Κάστρο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, περικλείεται από τείχος «Κυκλώπειας» τεχνοτροπίας, αλλά τα μυστικά του κρύβονται καλά κάτω από τη σκόνη των αιώνων. Αυτό το φυσικό λιμάνι έγινε στο πέρασμα του χρόνου, ορμητήριο πειρατών, σταθμός Βυζαντινών για την απόκρουση των Σαρακηνών και κτήση των Ενετών. Το λιμάνι του Γέρακα είναι το «Ευλίμενον χωρίον» του Παυσανία. Στα «Λόγια της πλώρης» του Α. Καρκαβίτσα, έγινε η αιτία να μαχαιρώσει ο Καπετάν Βαλμάς το μοναχογιό του, όταν μέσα στην αντάρα της φουρτούνας που απειλούσε να βουλιάξει το καΐκι τους, το παιδί επέμενε ότι πίσω από τα βράχια του Μυρτώου Πελάγους, υπήρχε ένα ασφαλές και απάνεμο λιμάνι.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Σήμερα το λιμάνι του Γέρακα, προστατευμένο από όλους τους καιρούς με το θαυμάσιο περιβάλλον του, τη λιμνοθάλασσα στο βάθος, και τα ταβερνάκια που προσφέρουν την ψαριά της ημέρας, είναι ένας προορισμός για αξέχαστες και ήρεμες διακοπές, κάθε εποχή του χρόνου. Σε μικρή απόσταση συναντάμε τις παραλές «Κόχυλα», «Βαθύ» ή «Βλυχάδα» και «Τάμα» ή «Μπαογκέρη», κάθε μια με τη δική της ξεχωριστή ομορφιά. Όλες αποτελούν ιδανικό μέρος για υποβρύχιο ψάρεμα λόγω του βραχώδους της θαλάσσιας περιοχής. Το δαντελωτό της ακτογραμμής, σχηματίζει πριβέ παραλίες και όρμους στους οποίους υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς και με σκάφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: