Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν και η πιο γαλήνια, καθώς μετά τους περιορισμούς που βιώσαμε από την πανδημία το 2020 και 2021, ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε ξαφνικά σε κινούμενη άμμο. Τώρα, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα, όσο μπορούμε, σε μία σειρά και να μαζέψουμε τα κομμάτια του εαυτού μας.
Τους 8 κανόνες επιβίωσης στη νέα τάξη πραγμάτων παρουσιάζουν μέσα από ένα ειδικό αφιέρωμα οι New York Times και υπογραμμίζουν πώς θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, απλώς προσέχοντας λίγο περισσότερο τον εαυτό μας.
Οι συμβουλές που ακολουθούν έχουν προκύψει από τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες του κλάδου της ψυχολογίας.
Παράλληλα, η Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια με εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Harvard και διδάσκουσα στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, παρουσιάζει τη δική της οπτική και δίνει τις δικές της συμβουλές για καλύτερη ψυχική υγεία.
Δώστε προσοχή στα σημάδια σωματικής εξουθένωσης
Από την αυπνία και την κόπωση, μέχρι τους πονοκεφάλους, τον στομαχόπονο και τις διαταραχές της όρεξης, υπάρχουν πολλοί τρόποι που το σώμα μας προειδοποιεί ότι είμαστε εξουθενωμένοι.
Η σωματική εξουθένωση μπορεί να μην είναι επίσημη ιατρική διάγνωση, αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε.
Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς, το καυτό ντους και τα ζεστά ροφήματα, ακόμη και τα χάπια, μπορεί να μην είναι αρκετά για να βρείτε τον τρόπο να χαλαρώσετε.
Το πιο σωστό, ειδικά αν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να αποκαλύψετε τη ρίζα του προβλήματος και να το αντιμετωπίσετε συστημικά.
Πώς θα καταλάβετε ότι η εξουθένωση διαφέρει από την κατάθλιψη
Τα συμπτώματα της εξουθένωσης και της κατάθλιψης είναι δύσκολο να τα διακρίνουμε: Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο και δυσκολία στη συγκέντρωση.
Ωστόσο, η κατάθλιψη είναι μία νόσος της ψυχικής σφαίρας για την οποία μπορεί να γίνει διάγνωση, ενώ η εξουθένωση δεν είναι.
Η εξάντληση μας κάνει να αισθανόμαστε έλλειψη ενδιαφέροντος ακόμη και για καθημερινές συνήθειες που σε διαφορετικές συνθήκες θα απολαμβάναμε.
Επίσης, προκαλούν δυσαρέσκεια για την εργασία και συναισθηματικό κυνισμό.
Η κατάθλιψη, από την άλλη πλευρά, όπως εξηγεί η Jeanette M. Bennett, καθηγήτρια που μελετά τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, προκαλεί απομόνωση και παραμέληση ακόμη και της προσωπικής υγείας και υγιεινής.
Η κατανόηση της διαφοράς των δύο καταστάσεων, είναι το πρώτο βήμα για να ανακουφιστούμε και να αναζητήσουμε λύση, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Αναζητήστε το είδος της άσκησης που θα σας είναι ευχάριστη
Θυμηθείτε μία στιγμή που νιώσατε χαρούμενοι και ελεύθεροι. Είτε αυτό είναι μία συναυλία, κατά τη διάρκεια της οποία χοροπηδούσατε, είτε στο γήπεδο με τον τρόπο που εκδηλώνατε τον ενθουσιασμό σας για την αγαπημένη σας ομάδα.
Σε επιστημονικές έρευνες έχει φανεί ότι οι κινήσεις που κάνουμε ως εκδήλωση της χαράς μας, είναι αυτές που μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε εύθυμα και ευχάριστα.
Αν οι κινήσεις που κάνετε είναι έντονες, τότε επιλέξετε κάποιο πρόγραμμα προπόνησης με μουσική και έντονο ρυθμό.
Αν είναι πιο χαλαρές, σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερο να κάνετε ασκήσεις με πιο χαλαρό ρυθμό, όπως το πιλάτες.
Ακόμη και το χαλαρό ή γρήγορο περπάτημα είναι σημαντικά για την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς βοηθούν στην έκκριση της ορμόνης της ευτυχίας από τον εγκέφαλο και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.
Χαλαρώστε από τις πολλαπλές προγραμματισμένες εργασίες
Είναι σύνηθες όταν έχουμε μπροστά μας μία ατέρμονη λίστα υποχρεώσεων να παγώνουμε και να μην ξέρουμε από πού να αρχίσουμε.
Ο εγκέφαλός μας, αναφέρουν επιστήμονες, αντιλαμβάνεται αυτή τη λίστα των υποχρεώσεων ως απειλή.
Και για τους τελειομανείς, όπως έχει αποδειχθεί, είναι ακόμα πιο επικίνδυνη.
Για να αποφύγετε αυτό το είδος άγχους εξ’ αρχής, είναι σημαντικό να μην αφήνετε τον εαυτό σας να αποφεύγει καταστάσεις και να αναβάλει προγραμματισμένες εργασίες.
Επίσης, μπορείτε να επιβραβεύεται τον εαυτό σας, δηλαδή να δίνεται ένα είδους ανταμοιβή, στην περίπτωση που είστε συνεπείς. Αυτό βοηθάει στο να είστε ακόμη πιο σωστά προγραμματισμένοι και οργανωμένοι.
Μπορείτε επίσης να χωρίσετε κάθε εργασία σε μικρότερα, ξεκάθαρα βήματα. Έτσι, θα αντιληφθείτε τον πραγματικό χρόνο που απαιτεί η κάθε μία εργασία και θα σας φανεί λιγότερο… βουνό.
Πάρτε άδεια και πηγαίνετε κάπου ήρεμα
Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι η επαφή με τη φύση και η απομάκρυνση από τον αστικό ιστό, έχουν μία σειρά από σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία.
Ακόμη και δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία και ράφτινγκ ή την έρημο, όπως το σαφάρι, έχουν βρεθεί ότι είναι ωφέλιμες.
Αναγνωρίστε ένα από τα πιο σημαντικά νεύρα του οργανισμού σας
Το πνευμονογαστρικό νεύρο εκτείνεται από τον εγκέφαλο μέχρι την κοιλιά και επηρεάζει σχεδόν κάθε εσωτερικό όργανο.
Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, μπορεί να μειώσει το άγχος και να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε.
Ειδικοί προτείνουν ειδικές αναπνοής για την καλύτερη λειτουργία του.
Εντούτοις, υπάρχουν ομάδες χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίες ισχυρίζονται ότι βυθίζοντας για μερικά δευτερόλεπτα το πρόσωπό μας σε κρύο νερό, ενεργοποιείται το αντανακλαστικό της κατάδυσης.
Η παλιά καλή συμβουλή «ρίξε κρύο νερό στο πρόσωπο σου για να ηρεμήσεις» έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, αφού «θέτει σε λειτουργία το πνευμονογαστρικό νεύρο και επιφέρει επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και αίσθηση ηρεμίας», εξηγεί στο NEWS 24/7 η δρ Λίζα Βάρβογλη.
«Μια εύκολη άσκηση αναπνοής είναι η αναπνοή στο τετράγωνο: πάρτε μία εισπνοή, κρατήστε μετρώντας ως το τέσσερα, εκπνοή μετρήστε ως το τέσσερα, κρατήστε ως το τέσσερα και ξανά εισπνοή», συμπληρώνει η ίδια.
Χρησιμοποιείστε το στρες ως πλεονέκτημα
Όταν το άγχος ξεφεύγει από τον έλεγχο, μπορεί να γίνει εξουθενωτικό. Όταν όμως είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελέσει δύναμη.
Ένα μικρό μέρος του άγχους μπορεί να χρησιμεύσει ως καμπανάκι κινδύνου όταν πρόκειται να κάνουμε κάτι επικίνδυνο και μπορεί επίσης να μας κάνει πιο ευσυνείδητο άτομο.
Αν έχετε συνεχώς στρες, είναι ένα καμπανάκι ότι κάτι στη ζωή σας δεν λειτουργεί ομαλά και ότι θα πρέπει να λάβετε δράση γι’ αυτό.
Η αποδοχή του άγχους, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και να δομήσετε μία πιο ισχυρή προσωπικότητα.
Και σε αυτήν την περίπτωση η βοήθεια από ειδικό, θα είναι αρκετά χρήσιμη.
Νιώστε ευγνωμοσύνη για όσα όμορφα έχετε στη ζωή σας
«Πληθώρα επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι το να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα καλά υπάρχουν στη ζωή μας και ας είναι μικρά και απλά πράγματα, βοηθάει στη μείωση του στρες και στην αύξηση της ευτυχίας», λέει η ψυχολόγος του Harvard.
«Σας συμβουλεύω λοιπόν να κρατάτε καθημερινά ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Αφιερώστε δύο με τρία λεπτά για να σημειώσετε πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη: το φυτό που άνθισε στη γλάστρα σας, το ότι έχετε τρεχούμενο νερό και Ίντερνετ και οτιδήποτε άλλο που θεωρείται δεδομένο», λέει η κυρία Βάρβογλη.
Αν κρατήσετε γραπτώς ημερολόγιο για τρεις εβδομάδες, θα δείτε μεγάλη διαφορά στη διάθεση σας, καταλήγει η ίδια.
Από το NEWS 24 7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου