Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Τα γιγάντια πλατάνια ηλικίας 3.000 χρόνων στις Καρυές Λακωνίας

 


Στις Καρυές Λακωνίας, ο βασιλιάς Μενέλαος φύτεψε τέσσερα δέντρα που σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν και ζουν ακόμα τα πλατάνια του Μενέλαου.


Αυτά τα πανέμορφα, τεράστια δέντρα τα συναντάμε στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγιά) στο δρόμο προς Άγιο Πέτρο Κυνουρίας. Για να φτάσουμε από την πλατεία του χωριού ως εδώ περπατώντας, δεν θα κάνουμε πάνω από 10 λεπτά.

Τα δέντρα είναι πράγματι τεράστια. Τόσο που οι κουφάλες τους χωράνε άνετα, όρθιους ανθρώπους μέσα. Σε ένα από αυτά έχει δημιουργηθεί στοά μέσα στον κορμό όπου μπορείς να αναρριχηθείς και από το εσωτερικό του κοιλώματος να βγεις στην επόμενη κουφάλα. Το μεγαλύτερο από αυτά, έχει διάμετρο πάνω από τέσσερα μέτρα.

Τρία από τα πλατάνια βρίσκονται μπροστά από την εκκλησία ενώ το τέταρτο, ακριβώς πίσω από αυτήν. Η ακριβής ηλικία τους, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί. Υπολογίζεται όμως πως φυτεύτηκαν το 1.100 π.Χ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα υπεραιωνόβια δέντρα στις Καρυές Λακωνίας κοντεύουν τα 3000 χρόνια ζωής κι έχουν πάρει την ονομασία “πλατάνια του Μενέλαου” από τις σωζόμενες αναφορές του περιηγητή Παυσανία που αναφέρουν πως ο ίδιος ο βασιλιάς της Σπάρτης φύτεψε αυτά τα δέντρα.

Για να σου θυμίσω, ο Μενέλαος ήταν ο σύζυγος της Ωραίας Ελένης που έκλεψε ο επίσης ωραίος (έτσι υποψιάζομαι δηλαδή) Πάρις. Για χάρη λοιπόν της συζύγου του Μενέλαου έγινε ολόκληρος πόλεμος, ο Τρωικός.


Παιδιά, πλάκα πλάκα, ο Παυσανίας είναι ο αρχαιότερος ταξιδευτής που μνημονεύουμε μέχρι σήμερα, έτσι; Χάρη δηλαδή σε αυτόν και στις αναφορές του, έχουν συνθέσει οι σύγχρονοι ιστορικοί ένα πιο ολοκληρωμένο παζλ για τη γεωγραφική θέση πολλών πόλεων ή ιερών της αρχαιότητας. Φανταστείτε πόσο σημαντική είναι η προσφορά του στην ιστορία μας.

Επίσης, σκεφτείτε πόσο μαγικό θα ήταν να ταξιδεύεις εκείνη την εποχή και να καταγράφεις τα μέρη από όπου περνάς. Και όχι μόνο αυτά, αλλά και τις γιορτές, τους αγώνες, τα έθιμα και τις συνήθεις των ανθρώπων κάθε περιοχής. Δεν ξέρω πως το σκέφτεστε εσείς, αλλά στα δικά μου μάτια φαντάζει πολύ wow φάση.

Όπως και να ‘χει, το μέρος εδώ είναι ιδανικό για περίπατο, πικ νικ ή αν θες για πεζοπορία μιας κι ένα από τα μονοπάτια του χωριού περνάει από εδώ. Πρόκειται “αρχαίο μονοπάτι” μήκους 11 χιλιομέτρων.


Ποιες ήταν οι Καρυάτιδες όμως και ποια η σχέση του χωριού με αυτές;

Η ιστορία των Καρυάτιδων φτάνει ως την αρχαιότητα όπου Κόρες βαστούσαν (ή στήριζαν στα κεφάλια τους) καλάθια και τελούσαν τοπικούς χορούς στα πλαίσια μιας μεγάλης ετήσιας γιορτής στην περιοχή των σημερινών Καρυών. Τα Καρυάτεια ήταν γιορτή αφιερωμένη, στη θεά Άρτεμις της Καρυάτιδος. Είχε αγροτικό χαρακτήρα και τελούνταν πριν ή μετά τη θερινή συγκομιδή για να ευχαριστήσουν τη θεά για τη σοδειά.

Οι όμορφες Κόρες λοιπόν, ΄ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες της εποχής κι έγιναν γλυπτά που χρησιμοποιήθηκαν για στήριξη σε πυλών, προσόψεων, ζωφόρων κτλ. Οι Καρυάτιδες έχουν τα χέρια ελεύθερα ενώ φαίνεται να στηρίζουν το βάρος ανάλαφρα. Έχουν χαλαρή μορφή και η στάση τους σώματός τους συμπληρώνει το βλέμμα της σιγουριάς τους. 


Τόπος καταγωγής λοιπόν των Καρυάτιδων είναι αυτό το χωριό 34 χλμ βορειοανατολικά της Σπάρτης. Ο Παυσανίας αναφέρει πως η περιοχή ήταν αφιερωμένη στη θεά Άρτεμη και στις νύμφες. Αναφορά γίνεται και στο Ιερό της Αρτέμιδος Καρυάτιδος που πιθανότατα οικοδομήθηκε την αρχαϊκή περίοδο.

Σήμερα υπάρχει αντίγραφο των Καρυάτιδων του Ερεχθείου σε ύψωμα στο χωριό. Εδώ, οι ιστορικοί έχουν συμπεράνει πως βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης.

Είδες πόσα πολλά προέκυψαν από τα υπεραιωνόβια πλατάνια του Μενέλαου; Γι αυτό σου λέω, αυτός ο τόπος είναι ένα πελώριο μνημείο. Ας το γνωρίσουμε. Είναι υποχρέωσή μας αλλά και δικαίωμά μας!

#With_TraVel_LoVe
karidostouflo


Δεν υπάρχουν σχόλια: