Campochiaro. Ένα ιταλικό χωριό - φάντασμα στη Ρόδο στο οποίο ζουν ακόμη τα γκιζάνια που είναι ψάρια υπό εξαφάνιση. Δείτε τα μαγευτικά πλάνα σε ένα βίντεο που θα σας ταξιδέψει (Vid)
Χρήστος Δεμέτης
Οκτώβριος 17 2016 11:20
Στην Ελεούσα της Ρόδου κρύβεται το μικρό ιταλικό "μυστικό" των Δωδεκανήσων. Το Campochiaro (Καμποκιάρο) είναι ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, στους κατάφυτους πρόποδες του βουνού του Προφήτη Ηλία που δημιουργήθηκε από τον Κυβερνήτη Mario Lago στο πλαίσιο προγράμματος εποικισμού των Δωδεκανήσων.
Το έφτιαξαν οι Ιταλοί το 1935 την περίοδο της ιταλικής κατοχής του νησιού, και εγκατέστησαν εκεί υλοτόμους από τη Βόρειο Ιταλία και συγκεκριμένα, από την κοιλάδα του Φιέμε. Στόχος τους δεν ήταν μόνο η εκμετάλλευση της ξυλείας, αλλά και η φροντίδα του δάσους για τουριστικούς λόγους, καθώς στον Προφήτη Ηλία διέμεναν οι επίσημοι επισκέπτες της Ρόδου. Μάλιστα, χτίστηκε στα πρότυπα των χωριών στις Ιταλικές Άλπεις. Πεύκα, πλατάνια και ρέματα συνθέτουν το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο που περιβάλλει το χωριουδάκι.
Η πλατεία της Αγίας Ελεούσας είναι περιστοιχισμένη από επιβλητικά κτίρια. Το μεγαλύτερο, με τις καμάρες και τα καμπυλωτά μικρά μπαλκόνια, ήταν η αγορά. Απέναντι ήταν οι φυλακές το κτίριο των οποίων λειτουργεί σήμερα ως σχολείο. Στη μια άκρη της πλατείας βρισκόταν το σανατόριο (λειτούργησε το 1947) και στην άλλη η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, άλλοτε καθολική και τώρα ορθόδοξη.
Λίγα μέτρα μετά την πλατεία, υπάρχει μια μεγάλη στρογγυλή υδατοδεξαμενή, όπου συγκεντρώνονται τα νερά της παρακείμενης πηγής του Κοσκινιστή. Εκεί ζει ένας αρκετά μεγάλος πληθυσμός από γκιζάνια (είδος ψαριού).
Τα γκιζάνια είναι είδος προς εξαφάνιση και ζουν μόνο στο νησί της Ρόδου. Είναι ό,τι απέμεινε από έναν πληθυσμό που δεν υπάρχει πλέον, αυτόν του ρέματος "Πλατύ".
Το βίντεο είναι μια παραγωγή του Haanity:
Για την ιστορία, στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας. Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές -στις οποίες είχαν περιέλθει το 1945- έγινε στις 31 Μαρτίου του 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.
Πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, με πολιτικό σύμβουλο τον πανεπιστημιακό και δικαστικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου