Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


Όπως γνωρίζετε, από τον Οκτώβριο 2015 το Υπουργείο Μετανάστευσης άνοιξε τις κρατικές εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Δυστυχώς, αυτό έγινε αιφνιδιαστικά και χωρίς ενημέρωση ή συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.
Παρόλα αυτά, από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Αλίμου, σε συνεργασία και με τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας, παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα και έχουμε αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες, καθ’ υπέρβαση των τυπικών αρμοδιοτήτων ενός Δήμου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια, τόσο των φιλοξενούμενων προσφύγων-μεταναστών, όσο και των πολιτών του Αλίμου και των γύρω περιοχών.

Ειδικότερα, ο Δήμος Αλίμου πραγματοποιεί καθημερινές αποκομιδές απορριμμάτων και πλύσιμο-απολυμάνσεις των χώρων στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού. Επίσης ο Δήμος μας ξεκίνησε νωρίς το Μάρτιο, πολύ έγκαιρα δηλαδή, προληπτικούς ψεκασμούς για τα κουνούπια, μυοκτονίες και απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους εντός των γεωγραφικών ορίων του. Οι εργασίες καταπολέμησης κουνουπιών θα συνεχιστούν μέχρι και τέλη Νοεμβρίου 2016, βάσει εβδομαδιαίου προγράμματος. Εργασίες καταπολέμησης κουνουπιών εκτελεί στην περιοχή μας και η Περιφέρεια Αττικής.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν αιτήματος του Δήμου μας προς το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, διέθεσε ένα επιπλέον αυτοκίνητο στο Τμήμα Ασφαλείας Αλίμου για την επαρκέστερη αστυνόμευση του Αλίμου, και ιδιαίτερα στις περιοχές πλησίον του πρώην Αεροδρομίου. Στην πρόληψη-ασφάλεια συνδράμει και η νεοσυσταθείσα Δημοτική Αστυνομία Αλίμου, με τακτικές περιπολίες, ορισμένες εκ των οποίων τις νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες.

Η Δημοτική μας Αρχή με συνεχείς δράσεις και δημόσιες παρεμβάσεις της έχει επισημάνει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν από την άτακτη, πρόχειρη και χωρίς σχέδιο μεταφορά προσφύγων – μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο, όπου πλέον συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες υγειονομικές συνθήκες.

Κοινή θέση όλων των Δήμων της περιοχής είναι ότι πλέον ο χώρος του Ελληνικού πρέπει άμεσα να εκκενωθεί και οι πρόσφυγες-μετανάστες να μεταφερθούν σε μικρές, αξιοπρεπείς και διαχειρίσιμες μονάδες φιλοξενίας, όπου θα εξασφαλίζεται η υγεία και ασφάλεια τόσο των προσφύγων, όσο και των τοπικών πληθυσμών-πολιτών. Οι θέσεις αυτές αποτυπώνονται και στην κοινή επιστολή που στείλαμε σήμερα οι 5 Δήμαρχοι της περιοχής προς τους αρμόδιους Κυβερνητικούς φορείς.

Ο Δήμος μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, είναι σε διαρκή συνεργασία με τους όμορους Δήμους και παρεμβαίνει όπου χρειάζεται. Πιο κάτω παραθέτουμε ορισμένους συνδέσμους, για όποιον επιθυμεί διεξοδικότερη ενημέρωση για το ζήτημα:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 1 (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΛΙΜΟΥ


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 5 ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ 
Δημοσίευση σχολίου