Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

«Τσουνάμι» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών - Μισθωτοί και συνταξιούχοι στο δόκανο της εφορίας.


“Τσουνάμι” είναι κατασχέσεις λογαριασμών μισθωτών και συνταξιούχων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είτε προς την Εφορία, είτε προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις τράπεζες. Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κατασχέσεων λέγεται πώς έφτασε τις 10.000 ημερησίως και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Τη στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση “διαπραγματεύεται” με τους δανειστές πόσο μεγαλύτερους φόρους και χαράτσια θα επιβάλει, οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν αυτά που έχουν ήδη επιβληθεί. Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη πώς η πολιτική των μνημονίων, των μέτρων και της λιτότητας δεν βγαίνει. Είναι αδιέξοδη.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών πέφτουν “βροχή”, ενώ με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνονται και τα ειδοποιητήρια για κατασχέσεις σπιτιών ή προειδοποιήσεις για δήμευση άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των κατασχέσεων μόνο τραπεζικών λογαριασμών που εκτελέστηκαν τον Μάρτιο έφτασαν στις 28.000, από 22.000 τον Φεβρουάριο και 15.000 τον Ιανουάριο. Ε, τον Απρίλιο οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί και θα συνεχίσουν να είναι από τι στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές που έχουν.

Τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ευνοεί και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αποστολής τους, μέσα από το Μητρώο των Καταθέσεων, που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.

Μεταξύ των φορέων που πρωτοστατούν σε μαζικές κατασχέσεις είναι εκτός από την εφορίας και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι που στέλνουν κατασχετήρια ακόμη και για μικροποσά.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις κατάσχεσης λογαριασμών ακόμη και σε κάποιους που τους είχαν δηλώσεις ως ακατάσχετους. Να σημειωθεί ως ακατάσχετοι είχαν δηλωθεί οι λογαριασμοί μισθοδοσίας και συντάξεως μέχρι του ορίου των 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% των χρημάτων, ενώ από τα 1.500 ευρώ και πάνω μπορεί να κατασχεθεί εξ ολοκλήρου.

Φαίνεται όμως πώς τώρα δεν καταλαβαίνουν τίποτα
Δημοσίευση σχολίου