Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΕΤΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ


ΑΡΕΤΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος διεξήχθη μεταξύ Αθηναϊκής και Πελοποννησιακής συμμαχίας (ουσιαστικά μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης) διήρκεσε συνολικά 27 έτη (431 π.Χ – 404 π.Χ) και έληξε με νίκη των Σπαρτιατών.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεδείχθησαν πολλοί ήρωες – ηγετικές προσωπικότητες σε αμφότερα τα στρατόπεδα και από τους πλέον επιφανείς ήταν ο στρατηγός των Σπαρτιατών Βρασίδας, ο οποίος παρότι διεκρίθη για την εξαιρετική πολιτική και στρατιωτική ευφυία, καθώς και για τη γενναιότητα του, δεν είναι ευρύτερα γνωστός, αν και η λαμπρότητα του χαρακτήρα, ο ηρωισμός και η ανδρεία του είναι εφάμιλλα αυτών του Λεωνίδα. Χαρακτηριστικός είναι ο λόγος που απηύθυνε προς τους στρατιώτες του πριν τη μάχη της Αμφίπολης (422 π.Χ) στην οποία σκοτώθηκε παρά τη νίκη των Σπαρτιατών.
…………………………… και σεις, σύμμαχοι, ακολουθήσατε γενναίως, ενθυμούμενοι ότι τρεις είναι αι αρεταί του καλού στρατιώτου:  αποφασιστικότητα, υψηλό αίσθημα τιμής και πειθαρχία, και να είστε βέβαιοι ότι η σημερινή ημέρα θα σας δώσει, εάν δειχθήτε γενναίοι, την ελευθερία και το δικαίωμα να ονομάζεσθε σύμμαχοι των Λακεδαιμονίων. Άλλως, θα σας μείνει ο τίτλος του υποτελούς των Αθηναίων και μάλιστα υπό υποτέλεια σκληροτέραν παρά πριν (υποτιθεμένου ακόμη ότι θα είσθε αρκετά τυχεροί, δια να αποφύγετε τον εξανδραποδισμό ή τον θάνατον) και θα γίνετε εμπόδιο της απελευθερώσεως των άλλων Ελλήνων. Μη χάσετε, λοιπόν, το θάρρος σας, βλέποντες πόσον μεγάλα είναι τα άθλα του αγώνος. Όσον το κατ’ εμέ, θα αποδείξω ότι δεν είμαι καλλίτερος εις το να προτρέπω άλλους παρ’ ότι είμαι εις το να θέτω εις εφαρμογή ο ίδιος τας προτροπάς μου.”(Θουκυδίδης βιβλίο Ε παρ.9__μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου).
—————————————————————————————
Η μοναδικότητα των λόγων του στρατηγού Βρασίδα αποτυπώνει τις αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευαν οι αρχαίοι Έλληνες και στην προκειμένη περίπτωση οι Σπαρτιάτες. Καταδεικνύει επίσης και τη διαχρονικότητα των αρετών, η έλλειψη των οποίων γίνεται “εκκωφαντικά” αισθητή στη σύγχρονη Ελλάδα.
Δυστυχώς η ιστορία δεν μας διδάσκει, διότι αν συνέβαινε το αντίθετο, θα αναδεικνύονταν ηγέτες με αρετές όπως η ανδρεία, η γενναιότητα, η αυτοπειθαρχία, η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία………..και προπάντων ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΌΣ ΒΙΟΣ.
Δεν μπορείς να εμπνεύσεις αν δεν αποτελέσεις ο ίδιος παράδειγμα (όχι προς μίμηση, διότι  ο μιμητισμός στερεί την μοναδικότητα) δεν μπορείς να καθοδηγήσεις αν δεν βαδίσεις πρώτος, δεν μπορείς να ζητήσεις θυσίες αν δεν προσφερθείς . Όμως στην εποχή μας προτιμούμε την εφήμερη ικανοποίηση που δίνουν οι υλικές αξίες από την ηθική ικανοποίηση που προσφέρουν οι ψυχικές αρετές.
Αν νοιώθεις υπερηφάνεια για τους προγόνους σου, μη στερήσεις αυτήν τη δυνατότητα και από τους απογόνους σου.  (Κικέρων - Ρωμαίος ρήτορας)

http://chilonas.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: