Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Εσείς κυράτσες, που βλέπετε τον Σουλειμάν και λοιπά τουρκοσήριαλ, ξέρετε ότι κάθε μέρα στην Τουρκία δολοφονούνται 5 γυναίκες;


Εσείς κυράτσες, που βλέπετε τον Σουλειμάν και λοιπά τουρκοσήριαλ, ξέρετε ότι κάθε μέρα στην Τουρκία δολοφονούνται 5 γυναίκες;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε το Κέντρο Νομικής Στήριξης Γυναικών, παρά την αλλά γή των νόμων στην Τουρκία, η παλιά νοοτροπία παραμένει απαράλλαχτη σαν μπετόν. Το 73% των γυναικών που αιτούνται προστασίας δολοφονούνται! Το Κέντρο Νομικής Στήριξης Γυναικών έβγαλε μι ανακοίνωση λόγω της ημέρας του Αγώνα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών (25 Νοεμβρίου). Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Τουρκία έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών, και ότι τον Μάρτιο ψηφίστηκαν μέτρα για την προστασία της οικογένειας και την αποτροπή της βίας σε βάρος των γυναικών. 
Αναφέρουν πως αυτά όμως δεν απέτρεψαν την βία αυτή και γράφουν πως ¨Ακόμη στη Τουρκία δολοφονούνται κάθε μέρα 5 γυναίκες. Το 73% αυτών που αιτούνται προστασίας από την αστυνομία ή τον εισαγγελέα και το 27% αυτών που ήδη είναι σε ξενώνες πέφτουν θύματα δολοφονιών.

Οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά
Σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην νομική και δικαστική διαδικασία αναφέρονται τα εξής : ¨Ενώ βγαίνουν αποφάσεις για προστασία, κάποια δικαστήρια ακόμη αναζητούν στοιχεία και δεν βγάζουν την απόφαση την ίδια μέρα. Μεσολαβεί μεγάλο διάστημα από την απόφαση για προστασία μέχρι την σχετική επίδοση στον επιθετικό άντρα και έτσι σε αυτό το διάστημα η καταγραφείσα βία δεν αντιμετωπίζεται νομικά. Οι αποφάσεις τις περισσότερες φορές δεν βγαίνουν με βάση τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες, αλλά με βάση ένα καλούπι, χάνοντας έτσι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιστατικού.

Επίσης η εκδίκαση υποθέσεων που αφορά παραβιάσεις αποφάσεων προστασίας όπως και αυτές των περιπτώσεων βίας, είναι αργές και δεν είναι αποτελεσματικές. Το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση για προστασία και την σχετική επίδοση, αφήνει εκτεθειμένη την γυναίκα. Κάποιοι αστυνομικοί προσπαθούν να πείσουν τα θύματα πως δεν χρειάζεται αστυνομική προστασία και να τις βάλουν να υπογράψουν πως ¨δεν επιθυμώ απόφαση προστασίας¨.

Στο τέλος της ανακοίνωσης αναφέρεται πως ¨Παρά την αλλαγή των νόμων η παλιά νοοτροπία παραμένει σαν μπετόν απαράλλαχτη στη θέση της, και βία σε βάρος των γυναικών καλπάζει¨.

Εφ. Ταράφ 25/11/2012
Σχ : Ένα παράδειγμα. Την 19χρονη Μπεϊζά Γιλμάζ (φωτογρ.) που ήταν μητέρα δύο παιδιών την σκότωσε ο άντρας της όταν έμαθε πως άνοιξε λογαριασμό στο Facebook. Της έριξε δύο σφαίρες στην καρδιά και μία στο κεφάλι.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: