Ποντικοφάρμακο. Υγρό αναπτήρα, Οξύ Μπαταρίας. Φυτοφάρμακα. Και τώρα…ραδιενέργεια. Τι έχουν όλα αυτά κοινό? Εϊναι όλα τυλιγμένα σε ένα καρκινογόνο τσιγάρο. Και το χειρότερο, οι καπνοβιομηχανίες γνώριζαν πως στα τσιγάρα είχε ραδιενέργεια αλλά έκρυβαν τις αποδείξεις για τέσσερις τετραετίες.
Η ραδιενεργή ουσία που βρίσκεται μέσα στα τσιγάρα είναι το πολώνιο-210, ένα ραδιενεργό υλικό που «εκπέμπει επικίνδυνα σωματίδια που λέγονται σωματίδια άλφα». Όταν οι καπνιστές εισπνέουν, τα σωματίδια λειτουργούν με άλλα καρκινογενή που βρίσκονται στο τσιγάρο για να διπλασιάσουν την βλάβη στους πνεύμονες (και την δημιουργία καρκίνου).
Οι ειδήσεις του NBC αναφέρουν πως ερευνητές στο UCLA πρόσφατα ανακάλυψαν πως οι καπνοβιομηχανίες γνώριζαν για την ραδιενέργεια στα τσιγάρα ακόμη και από το 1959. Το 1960 οι καπνοβιομηχανίες μελέτησαν το πολώνιο, και υπολόγισαν πόση ραδιενέργεια ένας τυπικός καπνιστής θα εισέπνεε σε 20 χρόνια, γνώριζαν πως μπορούσε να ππροκαλέσει καρκίνο και με πονηριά έκρυψαν τους υπολογισμούς ώστε κανείς να μην το μάθει. Έκαναν την έρευνα, έμαθαν πως προκαλεί βλάβη, και κάλυψαν τα ευρήματα.
Αργότερα, οι καπνοβιομηχανίες παρέβλεψαν νέες μεθόδους όπως το «καθάρισμα με οξύ» που θα απομάκρυναν το 99% του πολώνιου από τα τσιγάρα. Η αιτία που δεν χρησιμοποιούν την μέθοδο είναι πως αυτή μειώνει την «άμεση επιθυμία για νικοτίνη» στους καπνιστές. Αν πιο υγιεινό σημαίνει λιγότερο εθιστικό, οι καπνοβιομηχανίες δεν αφήνουν να συμβεί.
Έτσι κολλήσαμε με ραδιενεργά τσιγάρα. Το πολώνιο-210 είναι ακόμη στα προιόντα καπνού σήμερα.